Witam, czy jest ktoś w stanie przeprowadzic mnie przez konfigurację oscam, aby uzyskać konfigurację multiroom na dodatkowym dekoderze? Serwer mam już raczej skonfigurowany ale nie mogę przebrnąć przez drugi dekoder. Jeżeli na elektrodzie nie są udzielane takie informacje to proszę o informację. Pozdrawiam.
Jest TNK HD, niebieska. Była w tym dekoderze od początku, nawet przed przeróbką. Dawca to dekoder bska. Karta jest i działa w nim bez problemu około 2 lat. Ma enigmę oczywiście.
Teraz dokupiłem do pokoju dzieci BXZB i chciałbym aby chodziły na 1 karcie. Biorca też ma enigmę.
[account]
user = monitor
pwd = monitor
group = 1,2,3,4
keepalive = 1
[account]
user = dvbapi
group = 1,2,3,4
au = 1
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
oscam.server
P: 0B01:000000
#P: 0100:000068
#P: 1803 1
#i:0
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
AC Log logfile userfile
nie ma nic
Wyłącz czytnik lokalny, jeśli nie używasz w nim karty.
W logach przeważa jeden kanał - tylko na nim dochodzi do zamrożenia?
W dekoderze powinno być kilka oscamów, przełącz na innym i potestuj.
W oscam.dvbapi serwera dodaj P: 0B01:000000 i usuń albo dodaj # na początek przy P: 0100:000068
Po zmianach oczywiście restart oscama
Jeśli to dwa nbox to problem jest w restartowaniu się czytnika w nbox, który jest dawcą (serwerem). To znany problem czytników nbox. Jedynym rozwiązaniem jest stosowanie czytnika zewnętrznego pod USB Phoenix.
Nbox świetnie działa ale jako klient. Polecam Oscam 10646.
Pokombinowałem ze zmianami oscama zarówno w serwerze i kliencie. Teraz zawiesza się znacznie rzadziej, ale niestety jeszcze mu się zdarzy. Sprawdzę jeszcze zamianę serwer/klient. Narazie walczę też z zawieszaniem się karty wifi, bo czasem klient w ogóle nie ma dostępu do sieci. . Czekam na nowe, serwer podłączony kablem do routera.
Więc jest tak. Karty wifi dotarły, działają w porządku. Zamieniłem ze sobą serwer i klienta. Tzn dotychczasowy klient dostał kartę. Na tę chwilę działa wszystko dużo lepiej. W razie kłopotów pozwolę sobie jeszcze się odezwać. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.