Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Minolta Bizhub C360 - Czarne pasy na każdym z kolorów

30 Sty 2017 12:29 891 7
  • Poziom 12  
    Witam!

    Mam na wydrukach czarne pasy , podmieniłem już pas transferu na inny oraz rolkę transferową.
    Pasy pojawiają się cały czas i na każdym kolorze (bębnie) włącznie z czarnym w związku z tym wykluczam raczej
    winę konkretnego bębna/developera.

    Ktoś ma jakiś pomysł ?

    Teraz pomyślałem że może być to wina bębna czarnego który puszcza proszek tak czy inaczej ?
    ale w sumie na testowych wydrukach nie powinien być widoczny na innych kolorach ?

    Minolta Bizhub C360 - Czarne pasy na każdym z kolorów001.jpg Download (1.14 MB)
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Pomocny post
    Specjalista - kserokopiarki
    Zacząłbym od wymiany czarnego IU. Początkowo wyglądało to jak pas transferu ale jeżeli po jego podmianie jest tak samo to bedzie bęben K

    C.
  • Poziom 24  
    musk1979 napisał:
    Witam!

    Mam na wydrukach czarne pasy , podmieniłem już pas transferu na inny oraz rolkę transferową.
    Pasy pojawiają się cały czas i na każdym kolorze (bębnie) włącznie z czarnym w związku z tym wykluczam raczej
    winę konkretnego bębna/developera.

    Ktoś ma jakiś pomysł ?

    Teraz pomyślałem że może być to wina bębna czarnego który puszcza proszek tak czy inaczej ?
    ale w sumie na testowych wydrukach nie powinien być widoczny na innych kolorach ?



    A zatrzymywałeś nadruk przed utrwalaniem? Może w piecu się tworzą brudy?
    Jak drukujesz aple cyan czarny bęben nie działa. Po co szukacie w bębnie BK?
    Tak na marginesie. Te pasy to raczej brud w każdej elektrodzie, siatce bębna C!
    Dodatkowe tło to raczej bias developera lub coś z masą transferu Może toner lewy syfi ci kopiarkę?
    Zdarza się, lewe tonery krążą i jest ich wcale nie mało na rynku, portalach aukcyjnych :-(
    Narka :-)
  • Poziom 24  
    musk1979 napisał:
    Ale taki sam brud paski jest na każdym kolorze


    1. Nie odpowiedziałeś na pytanie:
    zatrzymywałeś nadruk przed utrwalaniem? Może w piecu się tworzą brudy?
    2. Kresek jest tyle, że nie wiadomo od czego zacząć Kreski magnetyczne są na każdym kolorze chyba w innym miejscu (elektroda każdego bębna do wypucowania)
  • Poziom 12  
    Będę dopiero jechał do klienta więc jeszcze nie miałem okazji sprawdzić i zatrzymać przed utrwalaniem
    Kreski występują regularnie i na każdym z kolorów w tych samych miejscach więc wykluczam raczej że to każdy z modułów źle działa. Albo jakiś element przed albo za bębnami który obsługuje wszystkie kolory.
  • Poziom 24  
    musk1979 napisał:
    Będę dopiero jechał do klienta więc jeszcze nie miałem okazji sprawdzić i zatrzymać przed utrwalaniem
    Kreski występują regularnie i na każdym z kolorów w tych samych miejscach więc wykluczam raczej że to każdy z modułów źle działa. Albo jakiś element przed albo za bębnami który obsługuje wszystkie kolory.

    Jak wyeliminujesz utrwalanie będzie już połowa kłopotu z głowy. No, jedna trzecia :-)
    Pamiętaj, że między bębnami transfer sobie krąży nad listwami ld Jak już to jego łożem i stykami bym się raczej przyjrzał Najpierw jednak potrzebna pewność, że to nie jest utrwalanie.
    Powodzonka, narka ;-)

  • Poziom 12  
    wyczyścić elektrodę w bębnie, wyczyścić przesłony od laserów , wykonać ponowne ładowanie tonera do bębna jeśli to nie pomoże oznacza ze bęben jest już zużyty