Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Beretta kompakt 12/22 - brak samej CWU mimo działania CO+CWU

marcin_10 30 Sty 2017 20:22 690 2
  • #1 30 Sty 2017 20:22
    marcin_10
    Poziom 4  

    Dzień dobry,

    ostatnio mój kocioł zaczął zachowywać się nietypowo.

    Nastawiany na CWU+CO - kocioł dawał ciepło na grzejniki, ale często przy prysznicu zapalała się lampka błędu, często woda była bardzo gorąca - wręcz nie można było z niej skorzystać nawet mieszając z zimną, więc zaczęliśmy na czas kąpieli przełączać go na sam tryb CWU i wszystko było ok przez kilka miesięcy. Aktualnie, jeżeli nastawimy tylko CWU - kocioł coraz częściej zgłasza błąd albo mimo braku sygnalizacji pomarańczową lampką - daje zimną wodę. Płomień jest taki jak zawsze, regulacja pokrętłem temperatury sprawia, że maleje lub rośnie. Ciśnienie wody także się nie zmienia.

    Co więcej - często podczas dnia słychać tak jakby resetowanie się pieca - tj. zaczyna cykać, tak jak w przełączaniu z 0 na tryb pracy.
    I jeszcze jeden objaw - podczas dnia słychać czasem jakby szarpanie "piecem" - przypomina to przełączanie się zaworu trójdrogowego - mimo braku pracy.

    Czy macie jakieś pomysły co to może być? Czy do tego pieca są produkowane jeszcze części, czy mam się szykować na wymianę całości?

    2 lata temu brałem serwisanta na przegląd tego pieca, zgłaszałem wtedy problemy ze zbyt ciepłą wodą i załączaniem lampki, ale stwierdził tylko, że "elektroda może być wywalona" i żeby się nie przejmować chyba, że się problem nasili to ją wymieni.

    0 2
  • Pomocny post
    #2 02 Lut 2017 06:47
    W0jtek92
    Poziom 36  

    Winna jest płyta główna kotła, kilka razy wymieniałem ją w tym modelu kotła.

    1
  • #3 13 Cze 2017 06:47
    marcin_10
    Poziom 4  

    Jak przyszły cieplejsze dni wymontowałem płytkę i zaniosłem do serwisu elektroniki. Faktycznie coś z nią było nie tak, ale udało się to naprawić. Panowie wymienili przekaźniki, ale jeszcze sprawdzali czy nie ma zimnych lutów. Jestem teraz po ponad tygodniu obserwacji i problemy nie występują. Nie testowałem jeszcze uruchomionego CO, ale myślę, że wszystko będzie dobrze.
    Dzięki :)

    0