Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Avensis 2011r - Hamulec postojowy

mitra451 31 Jan 2017 12:09 2316 3
    mitra451
    Level 9  
    Witam.
    Autko jak w opisie, świeci się informacja, żeby sprawdzić hamulec postojowy. Po podłączeniu pod komputer, jest błąd C1346 - Kalibracja położenia zerowego czujnika skoku sprzęgła. Ma ktoś procedurę, jak kalibrować ten czujnik? Posiadam Auto Coma i Cdifa, ale nie ogarnia.
    Pozdrawiam.
    Stanisław Chwalisz
    Level 34  
    Oryginalny AUTOCOM obsługuje hamulec postojowy. Właśnie sprawdziłem. Mógł byś podjechać ale chyba za daleko.
    mitra451
    Level 9  
    Mój też obsługuje hamulec postojowy ale nie ma opcji kalibracji
    karolgt1
    Level 9  
    Witam, czy udało się roziwązać problem? Mam błędy c1336 oraz c1346, próbowałem z wykorzystaniem zworki wyczyscic pamięć oraz wykonać kalibrację czujnika ale niestety to nie pomogło.

Update. Problem udało się rozwiązać w sposób przestawiony w tym komentarzu https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic...brake-problem/?do=findComment&comment=1422562

W skrócie:
    - kluczykiem ustawiamy stacyjkę na ignition OFF,
    - w złączu diagnostycznym zwieramy styk 4 z 12 (te same co przy czyszczeniu i kalibracji punktu zerowego) zworką/drucikiem,
    - przestawiamy stacyjkę na ignition ON i w przeciągu 5s trzy razy wciskamy przycisk hamulca ręcznego a następnie trzy razy go odciągamy,
    - czerwona kontrolka hamulca ręcznego powinna zacząc migać, po chwili zacznie też migać żółta kontrolka hamulca ręcznego po czym zgaśnie,
    - przestawiamy stacyjkę na ignition OFF, wyciągamy zworkę/drucik,
    - po ustawieniu ignition ON błąd powinien zniknąć