Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kotłownia - Jaka automatyka ? Dobór urządzeń i pomp do dużego gosp. domowego

Jacek Szczepkowski 31 Jan 2017 22:00 522 1
    Jacek Szczepkowski
    Level 1  
    Witam . Nie wiem czy dobrze trafiłem ale wydaje mi sie że tak . Jestem w trakcie doboru i realizacji kotłowni olejowej i kotła na paliwo stałe . Oba kotły mają po ok 30 do 35 kw . Potrzebuję rozdzielić budynek na cztery kondygnacje w ogrzewaniu (kondygnacja średnio po 85 mkw plus pomieszczenie socjalne 90 mkw , rury prowadzone w proizolowanym przewoedzie ), na każdą kondygnację idą piony osobne (po cztery rury miedziane fi 22) od ogrzewania podłogowego i grzejniki (rozdzielacze ) plus przewód do każdej kondygnacji do czujnika pokojowego/regulator. kocioł węglowy planuje zamontować w układzie otwartym a jako wymiennik zastosować zbiornik w zbiorniku ACV 210 l . kocioł olejowy będzie masterem który będzie czuwał nad wszystkim . Pytanie jak rozdzielić te wszystkie poziomy ? Jedną dużą pompę zastosować na ogrzewanie plus zawory regulacyjne herz stromax żeby wyrównać ciśnienia i przepływy plus elektro zawory z siłownikami ? Czy rozdzielacze osobno na każdy pion i urządzenia na na cwu ? Firma Womix jest mi wstanie taki rozdzielacz wyprodukować bo już się dowiadywałem plus sprzęgło hydrauliczne . Generalnie temat jest coraz bliżej realizacji, i będę bardzo wdzięczny za pomoc .
    ziomekorko
    Level 19  
    Kolego Jacku zapomnij o zastosowaniu zasobnika ACV jako wymiennik na kotle z obiegiem otwartym. Firma ACV produkuje tylko i wyłącznie ciśnieniowe zasobniki (musi być ciśnienie zarówno w zbiorniku wewnętrznym jak i zewnętrznym). Brak ciśnienia w zbiorniku wewnętrznym w tego typu zasobnikach spowoduje implozje tego zbiornika. Z kolei brak ciśnienia w zbiorniku zewnętrznym spowoduje rozdymanie i pęknięcie zbiornika wewnętrznego. Dopuszczalne jest tylko w przypadku pierwszego zalania wodą krótko trwałe napełnienie zbiornika wewnętrznego a następnie jak najszybsze napełnienie i odpowietrzenie zbiornika zewnętrznego. Ciśnienie dopuszczalne dla zbiornika zewnętrznego to: 0,5-3 bary natomiast wewnętrznego to: 1-10 bary.