Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vitopend 100 WH1B - Nie włącza się wentylator

przemoyz250 31 Jan 2017 23:14 2322 2
  • #1
    przemoyz250
    Level 8  
    Witam od kilku dni mam problem z kotłem Vitopend 100 WH1B 30 KW z zamknięta komorą spalania. Kod błędu wyświetlany jest za pomocą migającego sygnalizatora usterki ( czerwona dioda) 3 razy na 10 s. co oznacza ze czujnik ciśnienia powietrza (Presostat) nie włącza się a przy tym pali sie sygnalizator pracy (zielona dioda) . Ale presostat nie będzie się włączał ponieważ nie startuje wentylator. Ale dla czego nie startuje wentylator? Jak piec jest zimny to startuje jak gorący to wchodzi w awarię i nie chce sie włączyć tylko wywala w/w usterkę.
    Co ma wpływ na start wentylatora?
    Chciał bym sprawdzić parametry czujników temperatury ale nie wiem jakie powinny być. Czy jest jakaś serwisówka z takimi danymi np. jaką rezystancję powinny mieć poszczególne czujniki?
    Co komputer analizuje i w jakiej kolejności zanim uruchomi wentylator?
    Jeśli podam napięcie na wentylator bezpośrednio po włączeniu kotła presostat zamyka obwód i wszystko hula do momentu kiedy zakręcam ciepłą wodę w kranie bo wtedy gaśnie płomień.
    Czyściłem główny wymiennik ciepła i nic się nie zmienia.
    Podejrzewam ze któryś z czujników ma awarię i komputer nie wysyła napięcia na wentylator ale pompka chodzi od razu po zasileniu komputera.
    Proszę o serwisówkę z rysunkami (jeśli taka istnieje) co gdzie jest i jakie są tam zabezpieczenia abym mógł zlokalizować usterkę bo już 650 zł wziął serwisant za czyszczenie, sprawdzanie i dojazdy i nic nie zdziałał a usterka jak była tak jest. Sam z obserwacji więcej wiem niż on. Ale jak zlokalizuję usterkę to go zawołam niech naprawia.
    Z góry dziękuje za pomoc lub szczere chęci.
  • #2
    Piotr77777
    Heating systems specialist
    Być moze przegrzewa Cie sie kocioł i odcina go czujnik przegrzewu.
    Powodów moze byc duzo, zapchany wymiennik, zapchana instalacja, uszkodzona pompa, zawór trójdrogowy itd
  • #3
    przemoyz250
    Level 8  
    Czyściłem główny wymiennik ciepła i nic się nie zmienia. Ale tą samą temperaturę osiąga na trójce co wcześniej na piątce.
    A który to czujnik przegrzewu? Wymiennik nie jest zapchany i pompka też jest ok bo jak zaczyna grzać od razu ciepła woda idzie w rury bardzo szybko i zaraz kaloryfery są gorące. Ale zawór trójdrogowy jest na celowniku ale piec nie wyłącza sie podczas korzystania z ciepłej wody tylko dopiero gdy sie ją zakręci tak jak by zawór się nie otwierał na przepływ z powrotem na kaloryfery ale za chwilę odpalam go ręcznie po zresetowaniu i podłączeniu wentylatora na krótko.