Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie cwu i co - Sterowanie pompa co żeby cwu się nie wychladzalo

Pryncypal1407 01 Feb 2017 10:25 3312 5
Buderus
    Pryncypal1407
    Level 2  
    A teraz dokładniej. Poszukuję prostego według mnie sterownika do pompy co która zasila zbiornik cwu.
    Krótki opis takiego sterownika
    Oparty na dwoch czujnikach temperatury
    Czujnik 1 włącza pompę kiedy temperatura CO osiąga dana temperaturę
    Czujnik 2 wyłącza pompę kiedy temperatura na nim jest większa niż temperatura na czujniku pierwszym
    Można pominąć sterowalnosc włączenia pompy wystarczy wyłączenie kiedy temperatura na czujniku nr2 będzie wyższa niż na czujniku nr 1. Wystarczy element roboczy w postaci stycznika max 2A
    Proszę o pomoc
  • Buderus
  • Helpful post
    trance123
    Level 21  
    To się nazywa sterownik różnicowy. Możesz też założyć zawór termostatyczny odwrotny i ustawić np na 50 stopni, wtedy nie wpuścisz chłodniejszej wody do zbiornika CWU.
  • Buderus
    krzysztofh
    Level 29  
    Piszesz nieprecyzyjnie.
    O jakiej pompie piszesz?
    Jeżeli chodzi o pompę cyrkulacyjną, to ona nie zasila zbiornika cwu. Montuje się ją aby uniknąć czekania na ciepłą wodę i tym samym oszczędzać jej zużycie. Zbiornik zaś jest na ogół zasilany z sieci wodociągowej lub własnego ujęcia i w tym przypadku stosuje się hydrofor lub pompę głębinową, ale to akurat nie ma związku z wychładzaniem zbiornika.
    Pryncypal1407
    Level 2  
    trance123 wrote:
    To się nazywa sterownik różnicowy. Możesz też założyć zawór termostatyczny odwrotny i ustawić np na 50 stopni, wtedy nie wpuścisz chłodniejszej wody do zbiornika CWU.

Super to jeden problem rozwiązany :) czasami człowiek nie wie jak co nazwać
    Może jeszcze wiesz jak zaradzić na wracacie się cieplej wody do układu CO bo niestety mam zbiornik CWU na wysokości pieca CO i grawitacja robi swoje :/ nie jestem pewny co do zaworu zwrotnego

Dodano po 10 [minuty]:

krzysztofh wrote:
    Piszesz nieprecyzyjnie.
    O jakiej pompie piszesz?
    Jeżeli chodzi o pompę cyrkulacyjną, to ona nie zasila zbiornika cwu. Montuje się ją aby uniknąć czekania na ciepłą wodę i tym samym oszczędzać jej zużycie. Zbiornik zaś jest na ogół zasilany z sieci wodociągowej lub własnego ujęcia i w tym przypadku stosuje się hydrofor lub pompę głębinową, ale to akurat nie ma związku z wychładzaniem zbiornika.

Pisząc zasilanie miałem na myśli ciepla wodę która wpływa do płaszcza wodnego w zbiorniku cwu. A pompa cyrkulacyjna to inna bajka
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Pryncypal1407 wrote:
    nie jestem pewny co do zaworu zwrotnego
    Zawór zwrotny i ew. dodatkowo zrobić na doprowadzeniu CO do bojlera syfon (w praktyce jest to rurka z wyjścia kotła CO opuszczona do połowy pieca lub niżej i dopiero później idzie do bojlera. Sam mam tak zrobione bo uciekało mi ciepło z bojlera.
    trance123
    Level 21  
    Pryncypal1407 wrote:
    Może jeszcze wiesz jak zaradzić na wracacie się cieplej wody do układu CO bo niestety mam zbiornik CWU na wysokości pieca CO i grawitacja robi swoje :/ nie jestem pewny co do zaworu zwrotnego

Wspomniany wcześniej zawór zwrotny, zasyfonowanie lub zawór elektryczny sterowany z pompa- pompa włączona zawór otwarty pompa nie pracuję zawór zamknięty. Problem przy ostatnim to energia elektryczna jest cały wątek o problemie cofania się wody na elektrodzie poszukaj ;)