Jest to moja wersja tego bardzo udanego i popularnego testera z wyświetlaczem LCD 2x16 znaków, opartego o mikrokontroler ATmega168 lub ATmega328 (ten drugi zapewnia większe możliwości i lepszą dokładność pomiarów). Tester pozwala badać: rezystory i potencjometry (do 50M), kondensatory (do 100mF), cewki (do 20H), diody (uniwersalne/prostownicze, Shottky, germanowe, LED/IR/UV, a także Zenera o napięciu do 4.5V), tranzystory (bipolarne, MOSFET/JFET/IGBT z napięciem bramki do 5V, Darlingtona, germanowe), tyrystory i triaki (małej mocy - prąd testowy to ok. 6 mA). Jednak w zależności od użytego mikrokontrolera ma też inne funkcje, jak: pomiar napięcia (0-49V) i częstotliwości (do ok. 3.75MHz), generator częstotliwości (1Hz-2MHz) i wypełnienia PWM (0.1-99% przy stałej częstotliwości 7812.5Hz), czy funkcję testowania enkoderów obrotowych.
Najpierw wykonałem oryginalną wersję z automatycznym wyłączaniem zasilania, ale nie podobało mi się szybkie znikanie wyniku pomiaru, gdy był mi on potrzebny w późniejszym czasie. Dlatego pozbyłem się bloku automatycznego wyłączania zasilania i dodatkowo zmodyfikowałem oprogramowanie sterujące tak, aby nie wznawiało pomiarów automatycznie tylko dopiero po naciśnięciu przycisku TEST.
Konsultowałem się z autorem oryginalnego oprogramowania, którym jest Karl-Heinz Kübbeler (Link) i wyjaśnił mi on szczegółowo wiele kwestii związanych z testerem.
Ponadto w mojej wersji użyłem łatwo dostępnych części, takich jak LM1117-5.0, czy TL431A. Tester można zasilać napięciem stałym DC=6.5-12V z zasilacza lub z baterii/akumulatorów, ale nie z tych dwóch źródeł jednocześnie. Dioda D1 zabezpiecza tester przed odwrotnym podłączeniem napięcia zasilania (występuje na niej spadek 300mV przy prądzie do 100mA). Modelowy tester przy napięciu DC=9V pobierał 36mA prądu (niebieski wyświetlacz LCD z podświetleniem).
Tester zmontowałem na płytce dwustronnej o wymiarach 82x60 mm (2 przelotki), wykonanej metodą transferu chemicznego. W rogach płytki znajdują się cztery otwory montażowe o średnicy 3 mm, dzięki którym tester można przykręcić do obudowy lub zamontować w nich jakieś nóżki w przypadku braku obudowy. Dwa dodatkowe otwory 3mm na środku płytki służą do przymocowania tulejek dystansowych (wysokość 11-12mm), do których można przykręcić wyświetlacz LCD. Płytka jest tak zaprojektowana, aby tester mógł być używany zarówno po zamontowaniu w obudowie, jak i bez niej. Ponadto na płytce znajdują się pola, które służą do testowania elementów SMD (trzeba je pocynować).

W dołączonym archiwum znajdują się: schemat w Eagle, płytka w DipTrace, wsady dla ATmega168/328 oraz szczegółowa dokumentacja zarówno oryginalna, jak i moja. Jest tam również płytka jednostronna testera (3 zworki), bez pól do badania elementów SMD. Najnowszą wersję programu sterującego i dokumentacji można znaleźć na mojej stronie: Link.
Cool? Ranking DIY