Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Siec Wifi - Komputery w domu czesto gubia siec WIFI

01 Lut 2017 18:32 558 5
  • Poziom 9  
    Witam,

    Od pewnego czasu mam problem z siecia wifi w domu. Laptopy czesto gubia siec wifi przy restarcie/zamknieciu i otworzeniu laptopa ikonka wifi lapie zolty wykrzyknik i trzeba restartowac router. Zdarza sie , ze musze router restartowac kilkanascie razy dziennie. Router to D-link DWR-921 z firmware T-mobile. Narazie za rada technika z d-link wylaczylem na routerze multichanneling, ustawilem wolny kanal a na kartach wifi wylaczylem oszczedzanie energii. Pomoglo to na tydzien ale problem nawet sie nasilil.

    Z gory dziekuje za pomoc.
  • Poziom 27  
    A smartfony mają ten sam problem?
    Skoro problem pojawia się głównie po wyjściu z uśpienia/hibernacji to by wskazywało na problemy ze sterownikami w laptopach. Jakaś ostatnia aktualizacja Windowsa narobiła zamieszania?
    Zamiast restartować ruter spróbuj na laptopie ręcznie wymusić połączenie.
    Na laptopach nie ma pokonfigurowanych starych sieci? Poczyść ustawienia i może wykreuj połączenia od nowa...
  • Poziom 40  
    Wyłącz oszczędzanie energii we właściwościach kart sieciowych laptopów.
  • Poziom 9  
    Nagus napisał:
    A smartfony mają ten sam problem?
    Skoro problem pojawia się głównie po wyjściu z uśpienia/hibernacji to by wskazywało na problemy ze sterownikami w laptopach. Jakaś ostatnia aktualizacja Windowsa narobiła zamieszania?
    Zamiast restartować ruter spróbuj na laptopie ręcznie wymusić połączenie.
    Na laptopach nie ma pokonfigurowanych starych sieci? Poczyść ustawienia i może wykreuj połączenia od nowa...


    Smartfony mialy ten problem na poczatku. Po tym co wspomnialem co zrobilem juz nie maja. Reczne wymuszanie nic nie daje. Sprobuje teraz przeinstalowac sterowniki jeszcze i zobaczymy. Starych sieci nie ma.

    Dodano po 5 [godziny] 46 [minuty]:

    Nic sie raczej nie zmienilo. Jest to bardzo randomowe. Raz podniose pokrywe albo zrestartuje i dziala ok a nastepnym razem juz nie. Jeszcze technik z supportu ASUS pisal zeby pousuwac WAN Miniporty ? Jest jakis sens to robic ?
  • Poziom 9  
    Mam podobny problem - szukam jeszcze rozwiązania z ręcznym ustawieniem częstotliwości. Kiedyś miałem problemy gdy moja sieć zakłócała się z innymi sieciami sąsiadów, które były na granicy zasięgu. Automatycznie router czasem ustawiał tę samą częstotliwość co u sąsiadów. Może te spróbuj?

    TomeK
  • Poziom 9  
    Kanal mam recznie ustawiony na wolny.