Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Szafy RackSzafy Rack
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ferguson Ariva 153 Combo,niski poziom sygnału na niektórych transponderach

01 Lut 2017 20:17 1305 18
  • Poziom 5  
    Kupiłem do domu dwa tunery Ferguson Ariva 153 Combo i splitter kart NC+. Na jednym tunnerze (na piętrze) mam bardzo niską siłę (~40%) i jakość (~10%) sygnału na niektórych transpoderach np. 11449/27500/H (TVP1) czy 11411/27500/H (Kuchnia+).

    Na parterze tunner odbiera doskonale na wszystkich kanałach, zamieniałem urządzenia, karty, podłączałem tunner na piętrze jako jedyny z główną kartą, ale nadal jest problem z tymi samymi kanałami. Zatem nie jest to problem ze splitterem jak i tunnerem. Antena jest też najwyraźniej dobrze ustawiona bo na dole odbiera poprawnie.

    Czy uszkodzony kabel/wtyk/gniazdo w konwerterze może dawać takie objawy jak zaniżanie siły/jakości tylko dla części transponderów?

    Niestety obecne warunki atmosferyczne nie pozwalają na łatwy dostęp do konwertera, żeby przepiać kabel do innego złącza.

    Czy jest sens kupowania w ciemno kabla? Wstępnie wytypowałem przewód koncentryczny TRISET-113 PE żelowany klasa A 75 Om. Czy to dobry wybór?
  • Szafy RackSzafy Rack
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    dacula_ napisał:


    Niestety obecne warunki atmosferyczne nie pozwalają na łatwy dostęp do konwertera, żeby przepiać kabel do innego złącza.
    Wstępnie wytypowałem przewód koncentryczny TRISET-113 PE żelowany klasa A 75 Om. Czy to dobry wybór?

    To trzeba zaczekać na lepsze warunki lub zrobić jak sugeruje michał... A Triset w żelu jak najbardziej choć osobiście stosuję RG6-Cu z Dipola ( zarówno żelowany jak i wewnętrzny). Porównywalny ( choć na pewno nieco słabszy) a sporo tańszy :|
  • Szafy RackSzafy Rack
  • Poziom 5  
    mihal2002 napisał:

    Wróżek tu brak. Potrafisz to naprawiaj sam. Nie potrafisz to wezwij fachowca.


    Liczyłem na to, że na forum znajdzie się osoba na tyle doświadczona w tym obszarze, że będzie w stanie odpowiedzieć na pytanie czy uszkodzony kabel (położony już kilka lat temu) może dać objawy spadku sygnału tylko dla części transponderow a dla innych działać poprawnie.
  • Poziom 31  
    dacula_ napisał:
    że będzie w stanie odpowiedzieć na pytanie czy uszkodzony kabel (położony już kilka lat temu) może dać objawy spadku sygnału tylko dla części transponderow a dla innych działać poprawnie.

    Być może może choć osobiście nie obserwowałem natomiast obserwowałem, że inne ( kluczowe) elementy instalacji dają takie objawy i pisałem o tym chyba w kwietniu ( ale może zeszłego roku - czas szybko upływa :cry: ). Ba nawet testy robiłem. Skoro tuner wyeliminowałeś zostaje niewiele :| Podpowiedź 11449 :wink:

    Dodano po 3 [minuty]:

    Choć obserwowałem także , że wpływ może mieć na to czynnik całkowicie poza instalacją ( ale w bezpośredniej bliskości ) I w tej sytuacji ( skoro jeden działa dobrze ) w bezpośredniej bliskości tego tunera który działa źle. I także o tym pisałem.
  • Poziom 5  
    Sprawdzałem na trzech tunerach (Ferguson). Wymieniłem wtyk (przy tunnerze), testowałem wzmacniacz - bez efektu.

    Ustawienie anteny i sam konwerter jest OK bo na parterze mam poprawnie działające TV z tej samej anteny i konwertera.

    Zatem zostaje kabel/wtyk przy konwerterze/gniazdo konwertera.
  • Poziom 31  
    dacula_ napisał:
    testowałem wzmacniacz - bez efektu.
    .

    A wzmacniacz już tam był czy tylko do testów? Bo z mojej praktyki wzmacniacz w takich instalacjach to raczej pogarsza sprawę. Sam kiedyś pozyskałem dwa. Jeden już klient miał . Po wymianie anteny na większą zamiast się sygnał poprawić to się pogorszył to założył drugi ( w kaskadzie) :D
  • Szafy RackSzafy Rack
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 36  
    dacula_ napisał:
    podłączałem tunner na piętrze jako jedyny z główną kartą, ale nadal jest problem z tymi samymi kanałami

    Darek.S napisał:
    wpływ może mieć na to czynnik całkowicie poza instalacją ( ale w bezpośredniej bliskości )

    Czy aby obok tego dekodera na piętrze, albo obok podłączonego do niego kabla, nie masz routera LTE?
  • Poziom 5  
    _kli_ napisał:
    Czy aby obok tego dekodera na piętrze, albo obok podłączonego do niego kabla, nie masz routera LTE?


    Nie mam w pobliżu routera, nawet ten z WiFi jest jakies 5 lub 6 m dalej.

    W niewielkiej odległości mam:
    - subwoofer
    - 2 głośniki
    - xbox
    - listwę zasilająca.


    Na innych np. 11508 też zaczęło pływać. Wyłączyłem wszystkie powyższe urządzenia z zasilania, ale bez poprawy. Zacznę jednak od kabla.
  • Poziom 31  
    dacula_ napisał:
    zacznę jednak od kabla.

    a może jednak
    dacula_ napisał:

    Niestety obecne warunki atmosferyczne nie pozwalają na łatwy dostęp do konwertera, żeby przepiać kabel do innego złącza.


    11449

    Dodano po 7 [minuty]:

    dacula_ napisał:
    i sam konwerter jest OK bo na parterze mam poprawnie działające TV z tej samej anteny i konwertera.


    który ma dwa wyjścia :wink:
  • Poziom 5  
    Sugerujesz, że to jednak konwerter.

    Może coś w tym być bo widzę, że nie ma zabezpieczenia wolnych gniazd i mogła się dostać woda.
  • Poziom 5  
    Zgodnie z Twoją sugestią zakupiłem RG6-Cu zamiast Triseta.

    Kupię też nowy konwerter, ten obecny już wisi z 5 lat (quad) z niezabezpieczonymi gniazdami.

    Polecisz jakiś rozsadny konwerter typu quad?
  • Poziom 24  
    Konwerter Quad Inverto IDLB BLACK Ultra.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 31  
    mihal2002 napisał:

    Po co kupować przepnij przewód na kolejne gniazdo. Będziesz wiedział co i jak.

    Co jak pisałeś sam zamierzałeś zrobić
    dacula_ napisał:

    Niestety obecne warunki atmosferyczne nie pozwalają na łatwy dostęp do konwertera, żeby przepiać kabel do innego złącza.

    Tylko Ci pogoda przeszkadzała :wink:
  • Poziom 5  
    Jednak przyczyną problemów był kabel. Po wymianie na polecany kabel wszystko działa poprawnie. Dziękuję Panowie.