Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet Miniterm Elegance Turbo - GCO-DP-21-13 błąd E3

noisyboy 02 Feb 2017 22:28 2739 3
  • #1
    noisyboy
    Level 2  
    Witam wszystkich

    Wiem że jest kilka tematów które poruszają ten problem, lecz nie znalazłem wątku który mnie dotyczy.
    Dwa miesiące temu zrobiłem sobie instalacje C.O. w kamienicy i kupiłem otóż ten piec. Pan serwisant przyjechał, zrobił uruchomienie zerowe wszystko poustawiał i piec działa. Lecz spore spalanie gazu nie dawało mi spokoju więc zacząłem czytać. W końcu sprawdziłem z jaką mocą startuje u mnie piec na C.O i zauważyłem iż pan serwisant ustawił mi na 50. Zmniejszyłem go do zera żeby sprawdzić jak będzie pracował. Od razu wyskoczył błąd E03, po resecie piec zadziałał. Po około 24h znowu wyskoczył błąd E03, lecz tym razem stało się to zaraz po tym jak narzeczona przestała brać prysznic. Po resecie piec sie uruchomił i kolejny błąd wystąpił z samego rana jak przechodził z ustawienia ekonomicznego na komfort. Kiedy ustawiam moc maksymalną na 40 wszystko działa jak należy, lecz kiedy zmniejszam pojawia sie ten błąd.
    Teraz oczywiste pytanie, co może powodować ten że błąd ?
    Z tego co widziałem Pan serwisant odgiął delikatnie jedną z blaszek od zasysania powietrza. Rura spalinowa przeprowadzona jest w szachcie kominowym. Do adaptera zwiększającego średnice na 80/125 mm mam podłączony wężyk odprowadzający skropliny przez syfon do kanalizacji. Płyta przykrywająca komin została uszczelniona specjalnym silikonem żeby czasem mi tam woda nie podciekała i nie wpływała do szachtu.
    Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, ponieważ w momencie zapłonu słychać taki jak by "wybuch". Nie odbywa się to delikatnie, tylko słychać zapłon i takie jak by dwa podmuchy, dosyć mocne.

    Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

    Pozdrawiam

    Łukasz
  • #2
    bro2004
    Level 29  
    Ile gazu oszczędziłeś grzebiąc w ustawieniach?
  • #3
    noisyboy
    Level 2  
    Nie jestem w stanie dokladnie oszacowac poniewaz piec swirowal z tym bledem wiec wrocilem do ustawien jakie byly pierwotnie czyli 50 % mocy. Nawet jak moc byla ustawiona na 40 to i tak wystepowal blad. Zauwazylem iz w momencie dzialania CO uruchomie CWU, nastepnie zakoncze uzytkowanie cieplej wody wtedy piec ma problem z tym bledem. Dziwna sprawa jest iz wtedy jak wlacze ciepla wode piec dziala normalnie a CO ni pierona nie chce zatrybic i trzeba resetowac piec.
  • #4
    bro2004
    Level 29  
    To po co grzebiesz. Wezwij serwisanta jak masz kocioł na gwarancji. Analizator spalin pewnie ma to sobie poradzi, a takie przestawianie mocy starowej i na CO tylko wprowadza w błąd Ciebie i później serwisanta. Menu serwisowe jest dla serwisanta. Nie podoba się obsługa - zmień serwisanta!