Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessmann Vitopend 100 W WH1B - nie odpala na CO, niska moc odpalania na CO.

szuwar_ab 04 Feb 2017 17:23 1398 4
    szuwar_ab
    Level 2  
    Witam

Posiadam piec jak w temacie używany od ponad 7 lat we wspólnym pionie z innymi piecami tego samego typu. Sterowanie CO odbywa się radiowo za pomocą zewnętrznego czujnika temperatury powietrza. Problem jaki z nim mam to odpalanie na centralnym ogrzewaniu. Czujnik wysyła sygnał do pieca, następują trzy próby jego odpalenia po czym zapala się czerwona dioda alarmowa. W takiej sytuacji pozostaje tylko wyłączyć piec przyciskiem i ponownie załączyć. Obecnie radzę sobie z tym problemem w pierwszej kolejności odkręcając ciepłą wodę użytkową, piec bez problemu odpala, następnie zakręcam kran, piec będąc załączonym przełącza się na CO i grzeje kaloryfery.

Obserwując przez wizjer zamkniętą komorę spalania widać wyraźnie, że odpalanie na wodzie użytkowej odbywa się z większą mocą - płomień jest wyraźnie wyższy. Natomiast w czasie odpalania na CO widać znacznie niższy płomień i piec nie wykrywa odpalenia.

Czy to prawda że ten piec odpala na wodzie użytkowej zawsze z maksymalną mocą? Jeżeli tak to prosiłbym o poradę w jaki sposób zwiększyć moc odpalania na CO tak, aby i CO było odpalane z taką samą mocą - które pokrętło regulujące jest za to odpowiedzialne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam
    Artur
    tomek3108
    Level 14  
    Każdy piec grzeje wodę z mocą maksymalną jeśli nie ma ustawionego ograniczenia. Są dwa pokrętła, jedno z ikonką grzejnika a drugie z ikonką kranika. Chyba nie trzeba tłumaczyć które z nich za co odpowiada.
    szuwar_ab
    Level 2  
    Nie chodzi mi o te pokrętła. Zdejmując obudowę pieca jest możliwość regulacji pod zamkniętą komorą.
    tomek3108
    Level 14  
    Tam są regulacje ciśnienia gazu na minimalnej i maksymalnej mocy pieca które nijak się mają do tego z jaka mocą piec grzeje CO
    szuwar_ab
    Level 2  
    Może będzie dla kogoś pomocne.

Dziś maiłem przegląd konserwacyjny pieca, po którym chodzi jak nowy. Główna czynność która załatwiła problem to dokładne wyczyszczenie palnika oraz elektrody zapłonowej dzięki czemu w czasie startu na CO płomień jest wyższy i sterownik w piecu wie że ten płomień już istnieje i piec pracuje jak należy.

Mój piec miał ostatni przegląd konserwacyjny ponad 3 lata temu. Obecnie będę pamiętał aby wykonywać taki co 1,5 roku.

Pozdrawiam