Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pomiar napięcia skutecznego STM32F469

zdzisek999 25 Lut 2017 21:06 2172 55
  • #31 25 Lut 2017 21:06
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    zdzisek999 napisał:
    Dla przykładu, korzystałem z analizatora firmy a eberle, miał częstotliwość próbkowania ok. 42kHz, a wcale nie mierzył do 420-ej harmonicznej tylko co najwyżej do 100-ej.
    Zeby tylko zwiększenie częstotliwości powodowało możliwość n-tej haromnicznej. Szumy ADC, rozdzielczość powodują ze kolejne giną w szumach.

  • #32 18 Mar 2017 22:34
    PDT
    Poziom 23  

    Na elektrodzie spada poziom dysput. Na stronie głównej reklama TrueRMS i co to daje, a tu? Na moje nieśmiałe wskazówki jak to mierzyć sami przeczytajcie co albertb napisał w wątku.
    Może nie ma co się tak napinać i albo zrobić coś dobrze, albo na śmietnik historii ...
    Akurat tego posta piszę z Lenovo IdeaPad A10, linux oczywiście, dystrybucja Slackware, kernel 4.7.2. Ma ktoś wyżej ...?

  • #33 18 Mar 2017 23:31
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    PDT napisał:
    Akurat tego posta piszę z Lenovo IdeaPad A10, linux oczywiście, dystrybucja Slackware, kernel 4.7.2. Ma ktoś wyżej ...?

    Ale że co czy ktoś ma? Nowszego Linuxa? <:

  • #34 18 Mar 2017 23:53
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    Freddie Chopin napisał:

    Ale że co czy ktoś ma? Nowszego Linuxa? <:
    Freddie Nie bądź taki, Kolega chciał się pochwalić że ma tego Lenovo, a przy okazji "oczywiście" Linux i to nie tam jakiś zwykle Ubuntu tylko coś co świadczy o przynależności do wyższej kasty wtajemniczonych, a ty psujesz efekt. Tego posta pisałem z telefonu z Androidem i pęknięta szybką.

  • #35 19 Mar 2017 09:12
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Ja też mam szpanerskiego Linuxa i nie jest to ani Ubuntu ani Slackware <: No i przy okazji nowszego, to właśnie nie wiem czy mam się chwalić czy nie, bo nie wiem co można wygrać w tym konkursie [;

  • #36 19 Mar 2017 21:35
    PDT
    Poziom 23  

    Taki off topic ...
    Pochwaliłem się tylko tym co sam zrobiłem. Z tego co obserwuję zrobiła się niezła granda w rozwoju linux-a serii mainline (tego z www.kernel.org).. Chłopaki słusznie się wkurzyli głównie na programistów googlarzy (to ci od androida), bo czy to nie przesada aby sterownik do na przykład karty wifi występował wielokrotnie, raz jako PCI, drugi gdy podłączone jest przez USB, trzeci przez SDIO etc. itp. Zaprzykładzę swoim rtl8723as (SDIO) :). Warstwa transportu a logika obsługi da się rozdzielić.
    I teraz uwaga będzie żart (Jasiu wężykiem, wężykiem podkreśl ... ): Miłośnicy registrowania łączcie się :)

    @Piotrus_999 Szybka na pewno nie pękła aż tak rozległe by nie widać było wersji jądra tego Androida. Brakuje mu trochę do tych 4.7.2?

  • #37 19 Mar 2017 21:43
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    PDT napisał:
    Pochwaliłem się tylko tym co sam zrobiłem.

    No to brawo - zainstalowałeś linuksa rozumiem, a może skompilowałeś jakiś kernel? To też brawo. Ale nie za bardzo rozumiem co to ma wspólnego z uC.

  • #38 19 Mar 2017 22:03
    PDT
    Poziom 23  

    Primo, napisałem że offtopic,
    Secundo, temat jest o RMS a nie uC.
    Dla ciekawskich podzrzucę:
    cat /proc/cpuinfo
    processor : 0
    model name : ARMv7 Processor rev 0 (v7l)
    BogoMIPS : 156.00
    Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpd32
    CPU implementer : 0x41
    CPU architecture: 7
    CPU variant : 0x3
    CPU part : 0xc09
    CPU revision : 0

    processor : 1
    model name : ARMv7 Processor rev 0 (v7l)
    BogoMIPS : 156.00
    Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpd32
    CPU implementer : 0x41
    CPU architecture: 7
    CPU variant : 0x3
    CPU part : 0xc09
    CPU revision : 0

    processor : 2
    model name : ARMv7 Processor rev 0 (v7l)
    BogoMIPS : 156.00
    Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpd32
    CPU implementer : 0x41
    CPU architecture: 7
    CPU variant : 0x3
    CPU part : 0xc09
    CPU revision : 0

    processor : 3
    model name : ARMv7 Processor rev 0 (v7l)
    BogoMIPS : 156.00
    Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpd32
    CPU implementer : 0x41
    CPU architecture: 7
    CPU variant : 0x3
    CPU part : 0xc09
    CPU revision : 0

    Hardware : Rockchip (Device Tree)
    Revision : 0000
    Serial : 0000000000000000

  • #39 01 Kwi 2017 18:40
    zdzisek999
    Poziom 7  

    Wracam do tematu liczenia wartości skutecznej, ponieważ znów napotkałem problem - tym razem z wykorzystaniem funkcji sqrt(). Do maina załączyłem plik nagłówkowy "math.h" i podczas wykorzystania sqrt() do pierwiastkowania mojej zmiennej pojawia się błąd. Projekt się nie builduje, ponieważ wyrzuca właśnie błąd gdy dodaje linijkę z liczenie pierwiastka. Poniżej fragment kodu (procedura obsługi przerwania):

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    obie zmienne - RMS i napiecie są typu double. Najciekawsze jest to, że jeżeli zdefiniuje stałą typu float np. const float 2.8713119 to z niej funkcja sqrt() normalnie liczy pierwiastek. Problem pojawia się gdy chce policzyć pierwiastek z mojej zmiennej. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem? Albo może wie jak zaradzić? W projekcie korzystam z biblioteki HAL.

  • #40 01 Kwi 2017 19:25
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Fajnie że napisałeś jaki dokładnie błąd wyrzuca kompilator. To w sumie oczywiste, wiec rzeczywiście szkoda było to pisać. Ponieważ rozwiązanie jest równie oczywiste, to też nie będę zaśmiecał nim forum.

    Niemniej jednak jeśli to jest Twoja obsługa przerwania, to naprawdę nie mam więcej pytań...

  • #41 01 Kwi 2017 20:42
    zdzisek999
    Poziom 7  

    No właśnie w tym jest problem, że komunikat o błędzie jest "żaden". Nie ma żadnego info o tym jaki to error (screen) Pomiar napięcia skutecznego STM32F469
    Nie jest to obsługa przerwania? Autor tutorialu na forbocie tak to właśnie nazywa.

  • #42 01 Kwi 2017 21:08
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    Eclipse używam dość długo ale czegoś takiego - chodzi mi okienko nie widziałem.
    skopiować __KOMUNIKATY__ z konsoli a nie jakies bzdetne obrazki, bo to linker ma wątpliwości a nie kompilator

    ale zgaduję że jest to:

    1. Program używa sprzętowego fpu a biblioteki nie
    2. __errno nieznane

    Uprzedzam kolejne pytania:
    1. Dlaczego sqrt nie jest sprzętowe, a mój uC ma waściwy sprzęt (hint: literka 'f')
    2. Znalazłem problem z literką 'f' ale dalej woła funkcję a nie wstawia instrukcję - hint : jak zrezygnować ze sprawdzania sensowności argumantu (co by np HF-a ne dostac)

  • #43 01 Kwi 2017 21:15
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    zdzisek999 napisał:
    No właśnie w tym jest problem, że komunikat o błędzie jest "żaden". Nie ma żadnego info o tym jaki to error (screen)

    Zakładka "Console". Wszystkie informacje jakie chcesz i jeszcze więcej.

    zdzisek999 napisał:
    Nie jest to obsługa przerwania? Autor tutorialu na forbocie tak to właśnie nazywa.

    Jeśli autor tego artykułu naprawdę dał pętlę "while (1)" (bez żadnego "return" czy "break") w przerwaniu, to proponuję omijać takie teksty bardzo szerokim łukiem.

  • #44 01 Kwi 2017 21:22
    zdzisek999
    Poziom 7  

    w_sqrt.c: (.text.sqrt+0x84): undefined reference to `__errno'
    w_sqrt.c: (.text.sqrt+0xae): undefined reference to `__errno'
    collect2.exe: error: ld returned 1 exit status
    make: *** [12_03.elf] Error 1

    Masz racje Piotrus_999

  • #45 01 Kwi 2017 22:21
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    zdzisek999 napisał:
    Masz racje Piotrus_999
    I naprawdę nie potrafisz znaleźć rozwiązania w sieci - to problem tak powszechny że aż trudno uwierzyc (niestety to przypadłość kopistów kodów)

    Dodaj w linkerze biblioteki m i c

  • #46 02 Kwi 2017 08:29
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
  • #47 02 Kwi 2017 09:27
    grko
    Poziom 32  

    Freddie Chopin napisał:
    Piotrus_999 napisał:
    Dodaj w linkerze biblioteki m i c

    i to jest niby rozwiązanie?


    Niestety to przypadłość ludzi, którzy używają graficznego IDE i mają tendencję do nabijania postów na forum. A wystarczy po prostu podlinkować rozwiązanie:

    http://www.openstm32.org/forumthread1291
    https://community.st.com/thread/11205

  • #48 02 Kwi 2017 09:35
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Ja tylko może dodam w takim razie (patrząc na większość odpowiedzi w tych wątkach), że ręczne wymuszanie linkowania "standardowych" bibliotek (libc, libm, libg, libstdc++, ...) jest złym rozwiązaniem. Tych bibliotek nie trzeba NIGDY linkować ręcznie, nie trzeba też z pewnością ustawiać ścieżki poszukiwań do nich (opcja -L).

  • #49 02 Kwi 2017 11:16
    PDT
    Poziom 23  

    Freddie Chopin napisał:
    ... ręczne wymuszanie linkowania "standardowych" bibliotek (libc, libm, libg, libstdc++, ...) jest złym rozwiązaniem...

    A co na to system Unix?
    Kod: txt
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    I na dodatek tak jest we wszystkich jego wersjach (linux, BSD, Convex, VAX, SCO itp.)

  • #50 02 Kwi 2017 11:24
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    Freddie Chopin napisał:
    i to jest niby rozwiązanie?
    Dla tego kolegi tak. W sw4 w -specs plikach jest -lnosys, i nie podejmuję się wyjasniać Mu o co chodzi.

    Freddie Chopin napisał:
    nie trzeba też z pewnością ustawiać ścieżki poszukiwań do nich (opcja -L).
    Oczywiście że nie. A kto pisał o ustawianiu ścieżek?

    grko napisał:

    <ciach> grko zapodał rozwiązanie ; brawo


    Moderowany przez dondu:

    Post raportowany - zbędne wyciąłem.
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

  • #52 02 Kwi 2017 17:04
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    grko napisał:
    Ale gdzie dodać?
    Nie wiesz?

    Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

    PDT napisał:
    A co na to system Unix?

    Kod: txt [rozwiń] [zaznacz wszystko]

    root@darkstar:/tmp/lm# gcc ex2.c -o e
    /tmp/ccAGJa7Z.o: In function `modul':
    ex2.c:(.text+0x34) :undefined reference to `sqrt'
    collect2: error: ld returned 1 exit status
    root@darkstar:/tmp/lm# gcc ex2.c -lm -o e
    root@darkstar:/tmp/lm#


    I na dodatek tak jest we wszystkich jego wersjach (linux, BSD, Convex, VAX, SCO itp.)

    Czy ty Wiesz o czym piszesz? Wiemy że udało Ci się zainstalować Linux-a na tableto-laptopie. A czego to miało dowieść - że masz biblioteke libm? Jezeli tak to jestem pełen podziwu. Jest to niezwykłe osiągniecie - niewielu się to do tej pory udało, a ci którym tak, są w Linux & IT Hall of Fame. Przy okazji czy po tej kompilacji otrzymany plik dasz radę wgrać w 469?

  • #53 02 Kwi 2017 21:28
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery

    PDT napisał:
    A co na to system Unix?

    Bez znaczenia co na to system Unix, ponieważ w nim nie korzystasz z kompilatora skonfigurowanego na "multilib" i nigdy nie używasz tam ręcznie podanego skryptu linkera. Mam tu na dysku z 10 projektów w których używam funkcji z math czy generalnie z libc i w ŻADNYM te biblioteki nie są linkowane ręcznie.

  • #54 02 Kwi 2017 21:59
    PDT
    Poziom 23  

    Freddie Chopin napisał:
    Bez znaczenia co na to system Unix, ponieważ w nim nie korzystasz z kompilatora skonfigurowanego na "multilib" i nigdy nie używasz tam ręcznie podanego skryptu linkera.

    Co się dzieje? Ludzie rozsądni a takie bąki puszczają. Ręcznie to się nie linkuje od około 40~50 lat, a w moim przypadku to co? Sama się pamięć rozplanuje?
    Takie 'multilib' seriami trenują stawiacze 32-bitowych i 64-bitowych systemów na jednym hoście, spraktykowałem z sukcesem ale nie z zadowoleniem.
    Tak dla relaksu, i dla Piotrus_999 ... tak było w jakimś temacie ... co to za rejestry. Może tej maszyny?
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    tak wygląda kod:
    Kod: txt
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    i nie tylko skompilowałem to jądro, ale zdrowy jego kawał sam napisałem. Z chęci wzbogacenia się z niskich pobudek :)

  • #55 02 Kwi 2017 23:47
    Piotrus_999
    Poziom 39  

    PDT napisał:
    ale zdrowy jego kawał sam napisałem
    ROTFL

    Procesor, o którym piszemy nie ma sprzętowych rozkazów dla 64 bitowych float. A to że nie jest wołana funkcja tylko instrukcja - masz pewnie wkompilowana opcję -fno-math-errno (ale pewnie o niej nie słyszałeś) - ale w Twoim przypadku to pewnie fart æe masz dwa kwadraty i wartoßci ujemnej nie dostaniesz

  • #56 03 Kwi 2017 21:31
    PDT
    Poziom 23  

    Tematem jest pomiar napięcia skutecznego zmiennego przebiegu. Ileś tam postów wstecz wskazałem podstawy metodologiczne. O co więc chodzi?
    1. temat zawiera zobowiązujące słowo 'pomiar', nie możemy powiedzieć wydaje nam się, musimy gwarantować: to jest na pewno x +/- y%
    2. 'napięcia skutecznego' więc takiego równoważnego napięcia stałego, które na określonym oporze wykona tę samą pracę ( wydzieli tyle samo ciepła )

    PS Pojęcie napięcia skutecznego jest jednak naciąganiem wyobrażenia o rzeczywistości do modelowych schematów.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME