Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother DCP J315W - Błąd: "Druk niemożliwy48"

rayden 06 Feb 2017 00:14 2943 3
    rayden
    Level 14  
    Witam, posiadam drukarkę o paru lat po tym jak skończyły mi się oryginalne tusze startowe kupiłem zamienniki.
    Drukarka drukowała ciut gorzej ale nie było większych problemów. Czasem drukarka nie drukowała wszystkich linie ale zawsze po kilku czyszczeniach wszystko wracało do normy. Przełom na minus nastąpił kiedy wyjechaliśmy na wakacje
    i odłączyliśmy ją od sieci. Od tego czasu kolor czarny nie wrócił do normy i brakowało sporo "kwadracików" na wydruku testowym.
    Nadal możliwy był druk kolor oraz czarno-biały w ale w trybie "Best".
    Ostatnio problem rozszerzył się na kolory więc postanowiłem wyczyścić głowicę. rozebrałem ją pozostawiłem sam "spód" z tasiemką (nie demontowałem aluminiowej płytki zakrywającej połączenie tasiemki z głowicą. głowicę potraktowałem alkoholem izopropylowym
    w myjce ultradzwiękowej oraz wodą destylowaną.
    Później wszystko wysuszyłem i zmontowałem. Po podłączeniu drukarka nie zgłosiła żadnych błędów. Do przewodów wtłoczyłem tusz. i rozpocząłem druk kilkudziesięciu stron w kolorach cała czarna + następna strona z prostokątami CMY. Wpierw drukarka zaczęła trochę rozmazywać potem w miarę czysto a na samym końcu zaczęła drukować coraz gorzej tzn sporo pustych linii. Skończyłem zabawę z drukarką
    niestety na następny dzień przy próbie drukowania wyrzuciła błąd jak w temacie.
    Zdemontowałem głowicę z podejrzeniem zalania tuszem spodu głowicy ale nie wygląda aby był jakiś wyciek.
    Czy da się coś z tą drukarką zrobić poza wyrzuceniem do kosza? (koszt nowej głowicy jest nieopłacalny).

Poniżej wkleiłem zdjęcie głowicy niestety jeszcze z układem doprowadzenia tuszu. Do myjki zdjąłem ten element + uszczelnienia gumowe
    Brother DCP J315W - Błąd: "Druk niemożliwy48"

Pozdrawiam
    Stan-S11
    Level 31  
    Do mycia głowicy stosuję zwykle płyn udrażniający a nie alkohol. Alkoholem przemywam jedynie styki elektryczne. Drukarkę załatwiłeś na własne życzenie stosując zapewne najtańsze zamienniki. Głowice Brothera są mało tolerancyjne na złej jakości tusz. Bazując na doświadczeniu drukarka z przeznaczeniem na części lub do utylizacji. Ja jestem zwolennikiem drukarek atramentowych gdzie wymienia się pojemniki z tuszem które mają wbudowane głowice drukujące - w przypadku problemu jak powyżej opisanego nie musimy kupować nowej drukarki a jedynie nowe wkłady drukujące.
    rayden
    Level 14  
    Witam, Traktowałem kilka miesięcy temu płynem czyszczącym z zestawu Active Jet UM-1 ale nie było żadnego efektu.
    Płyn wtłaczany strzykawką przez przewód zasilający. płyn wypływał tylko z części dysz. Potem ponawiałem kilka razy ale bez efektu.
    Co do tuszy to stosowałem Active Jeta, INK-MATE z tusze.info mi problemy z przytykaniem głowicy zaczęły się jeszcze na oryginalnych tuszach Brothera tyle że po paru czyszczeniach udawało się w pełni udrożnić głowicę.
    PRL
    Level 40  
    Quote:
    koszt nowej głowicy jest nieopłacalny

25 $ na Aliexpressie. 100 zł za działającą 315, to w miarę. Niedawno znajomemu wymieniałem.