Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UPS APC Smart SUA1000I-Komunikaty Battery Disconnected, Battery Connected

sylweksylwina 06 Lut 2017 14:46 1902 1
  • #1 06 Lut 2017 14:46
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    Witam, po długich bataliach z zakupionym UPS jak w temacie (Numer płyty na laminacie: 640-7734D Rev04 APCC (C) 2004 MAIN PCB 4G SMART-UPS), i po wymianie:

    - kondensatorów elektrolitycznych - niektóre kondensatory 22µF potraciły pojemność (niestety miernik posiadam do 20 µF), wymieniłem profilaktycznie wszystkie po za tym największym.
    - kondensatorów foliowych - C44 powodował po rozgrzaniu, że UPS widział zaniżone napięcie sieciowe i przełączał się na pracę bateryjną, resztę wymieniłem profilaktycznie.
    - dwóch przekaźników AVR - jeden prawdopodobnie wymienił poprzedni właściciel (po płycie widać, że poprzedni właściciel majstrował tylko przy przekaźnikach), drugi w przeźroczystej obudowie widocznie był przykopcony.
    - oraz dwóch rezystorów R84 i R212 połączonych równolegle (uszkodzonych z mojej winy).

    Wszystkie funkcje działają, UPS widzi normalne napięcie sieciowe, AVR Trim Działa (Boost nie sprawdzałem). Normalnie przechodzi w tryb pracy na baterii jak i na zasilanie sieciowe, ładowanie akumulatora działa. Wszystkie napięcia wewnętrzne są obecne.

    Został natomiast jeden problem, który opiszę poniżej:

    Po tym jak UPS stoi w nocy wyłączony to rano po włączeniu, normalnie się uruchamia, robi self-test (w oprogramowaniu PowerChute Last selftest: Passed), po czym przechodzi do normalnej pracy. Jednak po krótkiej chwili wskazanie poziomu naładowania znika, zaczyna migać kontrolka baterii, a w logach wyświetlane jest Battery Disconnected. Po chwili wszystko wraca do normy, w logach ukazuje się Battery Connected i odtąd wszystko działa jak najbardziej OK.

    Wygląda to identycznie jakby ktoś po prostu odłączył akumulatory lub wtyk zabezpieczający z tyłu i go włożył ponownie.
    UPS APC Smart SUA1000I-Komunikaty Battery Disconnected, Battery Connected
    Zauważyłem także, że w tym momencie w logach napięcie AKU, jak i temperatura wewnętrzna mają wskazanie 0.
    UPS APC Smart SUA1000I-Komunikaty Battery Disconnected, Battery Connected
    Akumulatory trzymają jakoś 30 min. przy małym obciążeniu. W zasadzie UPS docelowo będzie podtrzymywał u mnie serwer, router i switch, które będą cały czas włączone, ale chciałbym wiedzieć co go boli. Może ktoś miał podobny przypadek i wie jaka jest tego przyczyna.

    Schematu 640-7734D REV04 nie znalazłem, lecz schemat, który jest tutaj dość dobrze pasuje do tego co jest faktycznie w UPS, oznaczenia elementów też w większości się pokrywają.

    Już sam nie wiem co go boli, może kalibracja by pomogła? Jak na ten moment nie ma wykonanej kalibracji:
    UPS APC Smart SUA1000I-Komunikaty Battery Disconnected, Battery Connected
    Ja już tracę do niego cierpliwość, nie chce mi się już go rozkładać i diagnozować, zresztą na ten moment to chyba zostaje wymiana przetwornika ADC - ADC0830, choć przyczyna może jest bardziej błaha.
    Poprawiłem TONI_2003

    0 1
  • #2 25 Mar 2017 00:17
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    Więc tak: UPS jak działał tak działa. Zauważyłem, że po wystąpieniu problemu jeżeli w krótkim czasie uruchomię selftest - UPS znowu zasygnalizuje, ze akumulator został odłączony. Jedynym racjonalnym wytłumaczeniem do którego doszedłem, to zużyte akumulatory. Po nocy spada w jakimś stopniu poziom naładowania, podczas testu po włączeniu spada napięcie na akumulatorach, po czym po teście bez obciążenia, podczas ładowania - bardzo szybko wzrasta (wysoka rezystancja wewnętrzna akumulatorów?). Więc temat zamykam, choć dopóki nie wymienię akumulatorów to się nie przekonam, na razie nie mam tego w planach.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo