Problem dotyczy telewizora Royal 5175. Telewizor zaczoł tracic (mrugając na niebiesko) ,kolory czerwony i zielony w końcu zgasł obraz , dzwięk ,dioda led'power'.Po włączeniu go , słychać tylko pisk przetwornicy . Zaczołęm troche grzebać , ale nie siedze w telewizorach , więc wole zapytać . Od tego miejsca będe uzywał oznaczeń z oryginalnego schematu tego telewizora , postaram sie dołączyć ten fragment schematu z zasilaczem... Dokonałem kilku pomiarów, Na wyjciu transformatora t901 '6-masa) , i '5' , jest napięcie około 1000 V , na wyjsciu '6-masa) i '4' nie ma napięcia.Na wejsciu trafa '7' i '11' jest napięcie około 307 V , na kondensatorze c905 jest 307 V, na diodach zenera nie ma napięcia, na tranzystorze Q904 - B-E 0V , B-C powyżej 1000 V , E-C powyżej 1000 V , napięcie pomiędzy B a trafo (11) 0 V , . Tranzystory q901 , q902 , q903, q904 sprawdzałem są ok. Diody tez sa dobre ,Wymieniłem elektrolity c909 , c 910 , nie wymieniałem c905. Kilka dni przed awarią wymieniłem rozerwaną diode zenera ZD402 12V 1W, (na schemacie w okolicy trafa wysokiego) , zenerka ta powinna być o mocy 1W , ja wstawiłem cztery cwierć watowe równolegle. Ma ktoś może jakąś rade?