Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Citroen Xsara Picasso 2.0 hdi - szarpie silnikiem.

marcinkuranc 07 Feb 2017 19:45 4176 20
SterControl
    marcinkuranc
    Level 7  
    Witam, mam problem z szarpaniem silnika na wolnych obrotach i przy dodawaniu gazu szarpie ale mniej odczuwalne raz na może 500 km. Silnik był zimny i zaczął normalnie pracować po zgaszeniu i zapaleniu powróciło szarpanie, co może być przyczyną? Byłem na komp i pokazało przepływomierz ale on raczej nie zaskakuje że raz na jakiś czas naprawia się. Wymieniłem filtr paliwa, powietrza, czujnik położenia rozrządu, sam rozrząd był sprawdzany czy nie przeskoczył w te mrozy, potencjometr gazu check się nie świeci a problem został. Proszę o pomoc.
  • SterControl
    bsv2001
    Level 17  
    jako ciśnienie paliwa na wolnych obrotach
    to moge byc zawor cisnienia paliwa na pompie wtryskowej
    bsv2001
    Level 17  
    1. Drugi czujnik cisnienia
    2 inspekcja wtryskiwaczy
    3 zmierzyć pomiar kompresji silnika
    4. opiłki metalu w filtrze paliwa
  • SterControl
    marcinkuranc
    Level 7  
    wtryski ok opilkow nie ma kompresja jest a drugi czujnik gdzie jest
    EndrjuWiwi
    Level 10  
    A ja stawiam na sterownik pompy. Pewnie się tranzystor przepalił - jak jest opór przy sterowaniu zaworkami to zwiększa podawany prąd, żeby dobrze działało, a starczy 15 Amper żeby go zajechać. Sam możesz mieć problem, żeby to wymienić, chyba że lutować umiesz i coś tam z elektroniki kojarzysz. A skoro poszedł sterownik będziesz miał niewłaściwą dawkę paliwa i będzie szarpać :) daj znać jak to rozgryziesz. Jak nie rozgryziesz, to też daj znać. Coś poradzimy :) powodzenia
    pepe150
    Level 36  
    EndrjuWiwi wrote:
    A ja stawiam na sterownik pompy. Pewnie się tranzystor przepalił

Widziałeś w pompie CR sterownik?
    Bo ja nie. To nie Bosch VP44 w BMW czy w Oplu.

bsv2001 wrote:

Akurat ten regulator jest bez sitka, opiłki przepuszcza.
    Są regulatory z sitkiem.

Sam miałem opiłki w układzie paliwa, i wiem że sitko je wyłapie, bez sitka już nie.
    Nowy oryginalny regulator ciśnienia można kupić za 300 zł, więc 120 za używkę...

Poza tym, nie wiemy jaki układ wytryskowy siedzi w tym citroenie, może Siemens?
    bsv2001
    Level 17  
    Mysle ze Bosch
    Bo Siemens ne ma takich problemów
    jeśli masz opiłki w układzie paliwa- to wymiana 2 pomp + kompletne przemywania
    EndrjuWiwi
    Level 10  
    pepe150 wrote:
    EndrjuWiwi wrote:

bsv2001 wrote:

Są regulatory z sitkiem.

Sam miałem opiłki w układzie paliwa, i wiem że sitko je wyłapie, bez sitka już nie.
    Nowy oryginalny regulator ciśnienia można kupić za 300 zł, więc 120 za używkę...

od wprowadzenia common rail nie instaluje się już dwu sterowników osobno na pompę i na silnik, a jeden sterownik który odpowiada również za kontrolę zaworami w pompie CR. Cóż, mało widziałeś. Wracając do sprawy, mogą być i zapchane opiłkami z pompy... któż to wie.
    bsv2001
    Level 17  
    2 pompy +klapan z filtram -100%
    POMPA WTRYSKOWA+
    pompa wspomagania
    pepe150
    Level 36  
    EndrjuWiwi wrote:

od wprowadzenia common rail nie instaluje się już dwu sterowników osobno na pompę i na silnik, a jeden sterownik który odpowiada również za kontrolę zaworami w pompie.

Kłócić się nie che, ale żeby było coś z np. EDC15C2 to by pod kompem wyszło...
    Od kiedy jest CR na pompie nie ma sterowników, a pompa WC ma wytworzyć ciśnienie.
    marcinkuranc
    Level 7  
    pepe150 wrote:
    EndrjuWiwi wrote:

bsv2001 wrote:

Są regulatory z sitkiem.

witam bosch

Dodano po 25 [minuty]:

witam jak szarpie silnikiem to odpiolem czujnik idzie on od góry w pompe a niżej jest ten regulator i nie było rzadnej reakcji silnika tylko nie wiem od czego on jest ? dzisiaj pojechałem na szrot po przepllywke i zaczął normalnie pracować chyba przestraszył się ze tu zostanie później pojechałem na drugi bo w tym nie mieli zgasilem zapalilem i znowu równo 5 razy tak próbowałem i ok silnik ostygl i przed chwilą zapalilem i zaczęło znowu telepac przejechałem 10 m po podwórku zatrzymałem się i co ? ??? równo pracuje nie wiem sam się psuje i ładuje o co temu autu chodzi
    marcinkuranc
    Level 7  
    teraz na zimnym trzęsie a gdy zagrzeje się silnik jedna kreska temperatury wyskoczy to zaczyna w miarę równo chodzić na ktoś pomysł na takie objawy
    mario03369
    Level 14  
    Jeżeli trzęsie na biegu jałowym to raczej wtrysk ,silnik nie pali na jeden cylinder.A jak szarpanie występuje przy 2000 obr/min to może być zwór egr.
    Diagnostyka komputerowa powinna rozwiązać problem.Nie pisze tu o sprawdzeniu błędów i skasowaniu .Pomiar parametrów to podstawa diagnostyki.
    -Jaką wartość pokazuje przepływomierz powietrza? Powinno być ok 500.
    -Jakie ciśnienie paliwa i jaka różnica między wartością zadaną a rzeczywistą.
    -Jaka korekcja wtryskiwaczy na zimnym silniku.
    marcinkuranc
    Level 7  
    jak pokazałem twoją odpowiedź ta ostatnia to moi mechanicy zaniemowili bo niedawno stwierdzili że przeplywki nie da się sprawdzić za Chiny a co mówić o reszcie możliwych usterek .Ale powiem ciekawostkę dzisiaj ok drugiej w nocy zapalilem samoch i normalnie zaczął pracować przy -14 C i zauważyłem Klucz sie zapalił tu gdzie pokazuje kilometry i wyskoczył komunikat arrange service czytałem na forum ze to wymiana oleju ale dzień wcześniej pokazywalo do wymiany oleju 4 100 km a pokazuje teraz 0 km co ciekawe dzisiaj zrobiłem ok 300 km zapalalem go 30 razy i spokój nie szarpie moc jak cholera czyżby coś się przddtawilo w komputerze naprawdę chodzi tylko cyka
    mario03369
    Level 14  
    Sprawdz przepustnice ona moze dawac taki objaw
    marcinkuranc
    Level 7  
    tylko jak wyglada ta przepustnica i w którym jest miejscu nie wiem to mój pierwszy diesel w histori zawsze miałem benzynę
    marcinkuranc
    Level 7  
    Czujnik ciśnienia paliwa na listwie był uszkodzony