Dzięki sewo.k, każda odpowiedz ważna , lepiej wiedzieć zawczasu to będzie lepiej można podejść pod temat. Dzisiaj nie dam rady bo czasu brak i pizdzi jak w kieleckim. Myślę że w przyszłym tygodniu jak się ociepli to będziemy wiedzieć na czym stoję. Gdyby to były pierścienie to chyba nie ma sensu robić wymiany samych pierścieni , gdy już będzie rozgrzebany to całe komplety na 2 i 4 . Bo raczej jednego nie jest zalecane , a widzę że pod drugą głowicą a kolektorem też się spocił trochę wiec dwa komplety na pewno do wymiany. Trzeci tłok , tuleja ,pierścienie wymieniałem jakieś 10 lat temu , to raczej się nie zużyło i można zostawić. co do pierwszego pasowało by go wymienić żeby wyrównać sprężanie względem 2 i 4 . Jak zmierzyć ciśnienie na poszczególnych tłokach ?
Dodano po 2 [minuty]: sewo.k wrote: Czasem jest tak zdrowy silnik w ciężkiej robocie spali olej jak paliwo nie robiąc przy tym smrodu.
Tym bardziej jeden cylinder. Możliwe że zauważył byś to odpalając silnik bez kolektora wydechowego.
Tak sie zastanawiam i myślę nad tym czy nie odkręcić kolektora na początek i zobaczyć co się dzieje.