Przedstawiam przeróbkę konstrukcji anteny Tecsun AN-200. Jest to odbiorcza antena magnetyczna.
W wydaniu fabrycznym, ta antena służy do odbioru stacji nadawanych na falach średnich. Głównym celem przeróbki jest rozszerzenie zakresu na fale długie. Co prawda, są inne tanie i proste sposoby odbioru fal długich i średnich, ale chciałem spróbować przerobić rzeczoną antenę. Założenie było takie, żeby antena była zdolna do odbioru w zakresie od 130kHz do 2000kHz. Taka antena teoretycznie umożliwia odbiór między innymi następujących pasm radiowych:
1. Pasmo amatorskie 2200m (135 kHz - 138 kHz)
2. Radiofonia na falach długich (153 kHz - 279 kHz)
3. Pasmo amatorskie 600m (472 kHz - 479 kHz)
4. Radiofonia na falach średnich (531 kHz - 1602 kHz)
5. Pasmo amatorskie 160m (1800 kHz - 2000 kHz)
Krótko po zakupie, metoda prób i błędów chciałem dobrać jakiś kondensator dołączany równolegle, ale później doszedłem do wniosku, że aby dwukrotnie obniżyć częstotliwość, należy czterokrotnie zwiększyć pojemność kondensatora. O ile da się dobrać taki kondensator, że częstotliwość rezonansowa wypadnie w zakresie fal długich, o tyle zakres zmian fabrycznego kondensatora zapewniałby bardzo wąski zakres strojenia, co mnie nie satysfakcjonowało.
Do przeróbki zainspirował mnie ten opis:
http://www.qsl.net/lx2sm/html/tecsun_an-200_infos.html
http://rtl-sdr.sceners.org/?p=80
Właściwie, to w obu linkach jest ten sam tekst. W tym przypadku autor dołączył szeregowo dławik do pętli magnetycznej. Natomiast ja postanowiłem iść dalej i założyć kilka dławików szeregowo tak, żeby można było wybrać potrzebną indukcyjność. Jednak z drugiej strony, raczej nie praktykuje się konstrukcji anten magnetycznych z dodatkowymi dławikami. Co prawda bardzo sporadycznie można spotkać takie anteny, ale niezwykle rzadko. Pomyślałem, że bardziej rozsądnym posunięciem będzie rozszerzenie zakresu regulacji pojemności poprzez dołączanie dodatkowych kondensatorów stałych. Fabryczny kondensator posiada 4 trymery, które umożliwiają regulację zakresu pojemności. Te trymery przestawiłem tak, żeby minimalna pojemność kondensatora była możliwie najmniejsza. Dodatkowo, wykorzystałem jeden z nich jako dodatkowy kondensator łączony równolegle. Wybrałem ten, którego mierzona pojemność była najmniejsza przy minimalnej pojemności kondensatora głównego. To miało na celu rozszerzenie zakresu częstotliwości w górę. Według miernika pojemności, kondensator główny można ustawiać w zakresie od 11pF do 281pF, a zestaw kondensatora głównego z pomocniczym szeregowo zapewnia zakres od 6pF do 25pF. W tym przypadku istotne jest, żeby zakresy się pokrywały i żeby minimalna pojemność była jak najmniejsza, czyli w tym przypadku 6pF. Tak przygotowany kondensator można wmontować do anteny. Na zewnątrz wyprowadziłem miedziane druty.

Uproszczony schemat przerobionej anteny. Strzałki w kształcie kotwicy symbolizują wiszące wtyczki, które można podłączać do gniazd w celu zmiany indukcyjności i pojemności.

Listwa stykowa przygotowana do montażu do anteny:

Kondensatory mają pojemność 220pF, a dławiki mają indukcyjność 470µH. Pojemności kondensatorów są tak dobrane, żeby regulacja była na zakładkę, tzn, żeby można było zmieniać pojemność od minimalnej do ok. 1300pF bez luk. Natomiast dławiki są tak dobrane, żeby można było otrzymać indukcyjność do 2500µH przy niewielkiej liczbie pozycji, ale też, żeby można było ustawić każdą częstotliwość z możliwego zakresu poprzez dobór indukcyjności i pojemności, a następnie poprzez ustawienie dokładne.
Ta wygląda listwa stykowa i przełącznik pojemności po przytwierdzeniu do anteny:

Gniazdo minijack wyrzuciłem, w zamian za to wyprowadziłem przewody symetrycznie na zewnątrz w celu umożliwienia podłączenia symetryzatora. Tak wygląda antena z podłączonym symetryzatorem:

Antenę testowałem w pomieszczeniu, więc niewiele odebrałem, ale udało mi się sprawdzić zakresy częstotliwości. W odbiorniku, w przypadku ustawienia częstotliwości rezonansowej jest słyszalny wzrost sygnału. Im wyższa częstotliwość, tym szersze pasmo rezonansu, a im niższa częstotliwość, tym wzrost sygnału jest mniej słyszalny i mniej zauważalny na wskaźniku siły sygnału. Jednakże udało mi się przetestować i w stronę maksimum można uzyskać prawie 2000kHz, właściwie po ustawieniu 2000kHz i ustawieniu minimalnej pojemności i indukcyjności już jest wzrost sygnału. Natomiast, jeśli chodzi o częstotliwość minimalną, to udało mi się zejść do 130kHz, ale im niżej, tym trudniej wychwycić wzrost sygnału, ale poniżej 130kHz mnie nie interesuje.
Cool? Ranking DIY