Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer się uruchamia, czarny ekran

08 Lut 2017 10:40 495 14
  • Poziom 3  
    Witam
    Mam od 2 dni problem z komputerem. Dwa dni temu, uruchamiając komputer nie wyświetlał mi się obraz. Kiedy go uruchamiam nie ma tego pisknięcia, kiedy zawsze uruchamiamy komputer, słychać, że chodzi, wentylatory się kręcą. Wczoraj po 5 min ciągłego resetowania, udało mi się go odpalić i działał normalnie, dzisiaj próbuję już godzinę, ale nic z tego. Próbowałem resetować BIOS, ale to nic nie dało. Nie ukrywam, że komputer jest bardzo stary i to po prostu może być problemem. Zmieniałem karty graficzne, ale też nic z tego. Pozdrawiam

    Zasilacz Thermaltake Qfan 500W
    Windows XP
  • Poziom 43  
    Pełna konfiguracja komputera?

    Przyjrzyj się kondensatorom na płycie głównej i w zasilaczu czy nie są wylane/napuchnięte?
  • Poziom 3  
    Przyglądałem się i nic zauważyłem, aby było z nimi coś nie tak. Zostawiłem przed chwilą włączony ten komputer na ok 30 min...tym razem resetując go, był 1 długi pisk
    Windows XP service pack 3
    AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2.60 GHz
    2 GB RAM DDR2
    Płyta główna WinFast K8M890M2MA
  • Poziom 43  
    Na początek to sprawdzić zachowanie komputera na innym zasilaczu.
  • Poziom 3  
    Mam w domu jeszcze corsaira 400W i to samo, już wcześniej to robiłem, zapomniałem o tym wspomnieć
  • Poziom 43  
    To następnym podejrzanym jest płyta główna.
  • Poziom 3  
    Udaje mi się go uruchomić...Ale dlaczego teraz zamiast 1 krótkiego pisku mam 1 długi ? Również czarny ekran
  • Poziom 43  
    Damian.Bartczak napisał:
    Udaje mi się go uruchomić...

    Słowem kluczem jest "udaje" - to nie jest normalne!

    Damian.Bartczak napisał:
    Ale dlaczego teraz zamiast 1 krótkiego pisku mam 1 długi ? Również czarny ekran

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html

    Można obstawiać uszkodzenie MOBO/pamięci czy procesora!
  • Poziom 3  
    Zgadzam się ...raz go uruchamiam nie ma piskow przy starcie a czasami zalapuje i odpali tylko ze teraz jest ten powtarzajacy się długi pisk :(
  • Poziom 43  
    Trzeba podmienić podzespoły i sprawdzić zachowanie komputera - inaczej się nie da!

    Diagnoza w jakimś serwisie nie powinna być droga ~20-50zł - jeżeli nie posiadasz podzespołów na podmianę!

    Z drugiej strony za 100-150zł masz sprawny i wydajniejszy zestaw z C2D.

    Doświadczenie mówi o uszkodzonej MOBO ale oczywiście inny podzespół także może powodować takie objawy!
  • Poziom 3  
    To będę musiał zakupić nową, tylko coś taniego, ponieważ nie będę modernizowal dalej tego komputera a nowy kupuje za pół roku. Polecilbys coś taniego ? Raczej używanego ?
  • Poziom 43  
    Damian.Bartczak napisał:
    Polecilbys coś taniego ? Raczej używanego ?

    Takie pytania w dziale Co kupić?

    Problem jest jeden i bardzo zasadny - co jeżeli to nie MOBO?
    Będziesz kupował po kolei każdy podzespół i sprawdzał? To bez sensu!
  • Poziom 3  
    Skoro prowadzimy konwersacje, nie widziałem problemu, aby zadać takie pytanie. Rozumiem, że w tym biosie, długi powtarzający się pisk oznacza uszkodzenie pamięci RAM. Jeszcze przed napisaniem tego posta, przeglądałem internet i ktoś napisał, aby wyjął kartę graficzną i RAM...zrobiłem to, włożyłem ponownie kartę graficzną jak i RAM. Po setnym uruchomieniu komputera załapał, ale właśnie są te piski, czyli błąd pamięci RAM, ponownie wyjmowałem i wkładałem i to samo :(
  • Poziom 43  
    O tym piszę - ale taki objaw może powodować także uszkodzona płyta główna czy procesor!

    Możesz pożyczyć/kupić jakiś moduł 1GB - cena to ~10zł i sprawdzić; możesz oddać komputer do serwisu niech zdiagnozują!

    Damian.Bartczak napisał:
    Skoro prowadzimy konwersacje, nie widziałem problemu, aby zadać takie pytanie.

    Regulamin nie pozwala na zamieszczanie linków do ogłoszeń/allegro w tym dziale więc nie ma jak doradzać!