Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

magnetofon m3401sd koncert blokada taśmy przy odtwarzaniu

FireEnd 09 Feb 2017 00:19 2181 8
    FireEnd
    Level 11  
    Witam.
    Niedawno dotarł do mnie magnetofon szpulowy M3401sd koncert.
    Pierwszym krokiem renowacyjno-serwisowym musi być usunięcie najważniejszej usterki, a więc blokady taśmy przy odtwarzaniu.
    Założoną taśmę można bez problemu przewijać. W trybie pauzy, taśma się nie blokuje, poruszenie jedną z rolek regulacji naciągu taśmy uruchamia silniki i magnetofon produkuje dźwięk. Problem pojawia się przy odtwarzaniu. Przyciśnięcie przycisku odtwarzania powoduje dociśnięcie taśmy przez kółko zaznaczone na zdjęciach. Powoduje to całkowite uniemożliwienie taśmie przesuwania się. Zdjęcie kółka umożliwiło ruch taśmy, ale mimo to odtwarzanie nie wystartowało. Oczywiście założyłem kółko z powrotem. Załączam zarówno zdjęcia mechanizmu w trybie odtwarzania (z dociśniętym kółkiem) jak i w trybie stop.
    Co może być przyczyną usterki? Jak ją naprawić? Z góry dziękuję za pomoc. magnetofon m3401sd koncert blokada taśmy przy odtwarzaniu magnetofon m3401sd koncert blokada taśmy przy odtwarzaniu magnetofon m3401sd koncert blokada taśmy przy odtwarzaniu magnetofon m3401sd koncert blokada taśmy przy odtwarzaniu
    huluk
    Level 32  
    Ale właśnie ten docisk kółka do rolki odpowiada za stabilny przesuw taśmy. W tym przypadku oznaczałoby to, że nie kręci się rolka, do której kółko dociska taśmę przy odtwarzaniu. Prędkość obrotów tej rolki odpowiada za prędkość przesuwu taśmy - musi być wiec dokładnie wyregulowana i stabilna.
    FireEnd
    Level 11  
    Kółko obraca się swobodnie. Co więc należy tam wyregulować?
    mariuszp19
    Level 34  
    Kółko nie napędza taśmy tylko rolka, do której kółko dociska taśmę. Rolka napędzana jest poprzez koło zamachowe paskiem - sprawdź, czy pasek jest w porządku i czy po zdjęciu paska rolka swobodnie się obraca.
    FireEnd
    Level 11  
    Rolka się obraca wraz kołem zamachowym, ale właśnie, koło to jest pozbawione napędu. Czy kawałki gumy na załączonym zdjęciu mogą być kawałkami paska napędzającego koło zamachowe? Dodatkowo załączam zdjęcia mechanizmu od spodu. magnetofon m3401sd koncert blokada taśmy przy odtwarzaniu
    magnetofon m3401sd koncert blokada taśmy przy odtwarzaniu magnetofon m3401sd koncert blokada taśmy przy odtwarzaniu
    wkj
    Level 36  
    Tak, dokładnie to resztki paska napędowego, szukaj nowego i sprzęt powinien ożyć.

Czyszczenie, mycie oraz smarowanie mu się należy.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Tak mogą być.
    Kolego! Nie masz nawet za grosz pojęcia o budowie i zasadzie działania magnetofonu, a bierzesz się za jego naprawę? Przecież akurat to o co pytasz (napęd taśmy) jest PODSTAWĄ mechaniki każdego magnetofonu. Masz zamiar kolejne pytania zadawać ? Np. "Jak założyć pasek", :Jaki wymiar ma mieć" - Proponowałbym poszukać sobie dziedziny w której myślenie nie jest konieczne...
    Ja rozumiem, piszesz w dziale dla początkujących, ale jakieś podstawy logicznego myślenia chyba obowiązują i tu?

Dodano po 2 [minuty]:

wkj wrote:
    Czyszczenie, mycie oraz smarowanie mu się należy.
    To mu jeszcze Kolego powiedz jaki smar gdzie użyć i w jakiej ilości (żeby nie użył oleju jadalnego na przykład i nie zasmarował wszystkiego jak leci)...... Dawno już nie widziałem takiego braku logicznego myślenia jak u Autora tego tematu.
    FireEnd
    Level 11  
    I po co tak agresywnie? Wolę dopytać, kiedy serwisuję tak drogi sprzęt :) Pozostało kupić pasek, wyczyścić i nasmarować. A właśnie, czym czyścić? Dobra, żartuję. :D
    Dzięki za pomoc ;)