Dzień dobry, chciałem prosić o pomoc w zrozumieniu zagadnień związanych z prądem elektrycznym. Mam elektromagnes ciągnący, który chciałem uruchomić poprzez czujnik kontaktronowy. Dowiedziałem się, że czujnik przy napięciu 12V po zwarciu obwodu już się nie rozłączy (czy coś takiego), dlatego powinienem użyć tranzystora BC 547 i rezystora 10K. Po złączeniu wszystkich elementów okazało się jednak, że to nie działa – elektromagnes nie pracuje. Miernik pokazuje na nim napięcie (niecałe) 2V, co chyba oznacza, że powinienem wstawić mniejszy rezystor.
Sprawdziłem parametry wszystkich elementów układu – ILUSTRACJA –
elektromagnes ciągnący (12V, 0.3A), czujnik kontaktronowy (max: 50V, 0.1A), tranzystor BC 547 (NPN, max kolektora: 50V, 0.1A)
– ale nie do końca rozumiem ich wzajemną relację.
1. Czy pobór prądu 0.3A przez elektromagnes spowodowałby spalenie tranzystora, którego maksymalne natężenie prądu to 0.1A? Czy tranzystor po prostu ograniczy przepływ prądu do 0.1A jeśli np. usunę rezystor z układu?
2. Czy powinienem dokupić tranzystor i kontaktron, które obsługują max 0.3A, czy na tych, co mam, da się osiągnąć pożądany efekt?
3. Jak obliczyć właściwy opór rezystora w tym przypadku?
4. Jak dowiedzieć się, jaki jest stosunek prądu kolektora do prądu bazy w moim tranzystorze?
Sprawdziłem parametry wszystkich elementów układu – ILUSTRACJA –
elektromagnes ciągnący (12V, 0.3A), czujnik kontaktronowy (max: 50V, 0.1A), tranzystor BC 547 (NPN, max kolektora: 50V, 0.1A)
– ale nie do końca rozumiem ich wzajemną relację.
1. Czy pobór prądu 0.3A przez elektromagnes spowodowałby spalenie tranzystora, którego maksymalne natężenie prądu to 0.1A? Czy tranzystor po prostu ograniczy przepływ prądu do 0.1A jeśli np. usunę rezystor z układu?
2. Czy powinienem dokupić tranzystor i kontaktron, które obsługują max 0.3A, czy na tych, co mam, da się osiągnąć pożądany efekt?
3. Jak obliczyć właściwy opór rezystora w tym przypadku?
4. Jak dowiedzieć się, jaki jest stosunek prądu kolektora do prądu bazy w moim tranzystorze?