logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór rezystora do tranzystora i pozostałych elementów

piechnat 09 Lut 2017 13:00 4203 16
REKLAMA
  • #1 16264671
    piechnat
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Dzień dobry, chciałem prosić o pomoc w zrozumieniu zagadnień związanych z prądem elektrycznym. Mam elektromagnes ciągnący, który chciałem uruchomić poprzez czujnik kontaktronowy. Dowiedziałem się, że czujnik przy napięciu 12V po zwarciu obwodu już się nie rozłączy (czy coś takiego), dlatego powinienem użyć tranzystora BC 547 i rezystora 10K. Po złączeniu wszystkich elementów okazało się jednak, że to nie działa – elektromagnes nie pracuje. Miernik pokazuje na nim napięcie (niecałe) 2V, co chyba oznacza, że powinienem wstawić mniejszy rezystor.

Sprawdziłem parametry wszystkich elementów układu – ILUSTRACJA –
    elektromagnes ciągnący (12V, 0.3A), czujnik kontaktronowy (max: 50V, 0.1A), tranzystor BC 547 (NPN, max kolektora: 50V, 0.1A)
    – ale nie do końca rozumiem ich wzajemną relację.

1. Czy pobór prądu 0.3A przez elektromagnes spowodowałby spalenie tranzystora, którego maksymalne natężenie prądu to 0.1A? Czy tranzystor po prostu ograniczy przepływ prądu do 0.1A jeśli np. usunę rezystor z układu?

2. Czy powinienem dokupić tranzystor i kontaktron, które obsługują max 0.3A, czy na tych, co mam, da się osiągnąć pożądany efekt?

3. Jak obliczyć właściwy opór rezystora w tym przypadku?

4. Jak dowiedzieć się, jaki jest stosunek prądu kolektora do prądu bazy w moim tranzystorze?
  • REKLAMA
  • #2 16264794
    ryszard1955
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Jeśli popłynie przez tranzystor (kolektor) prąd 0,3A to na pewno spali go, którego maksymum jest 0,1A. Zastosuj większej mocy tranzystor z serii BD..
    Prąd kolektora zależy od rezystancji cewki przekaźnika, tj prawie 12V/Rprz, gdzie Rprz jest rezystancja cewki przekaźnika. Mozesz zmierzyc ja ohmomierzem.
    Rezystor w bazie 10k słuzy do jej polaryzacji i moze być tej wartości i z powodzeniem wysteruje tranzystor.
    Stosunek prądu kolektora do pradu bazy zalezy od jego wzmocnienia tzw beta.
  • Pomocny post
    #3 16265389
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16265726
    ryszard1955
    Poziom 20  
    W bazie tranzystora tak mały rezystor? Niemożliwe!!!
    Zresztą to łatwo wyliczyć prostymi wzorami. Zakładamy, że chcemy osiągnąć prąd kolektora 300mA. Załóżmy, że średnie wzmocnienie prądowe beta (lub hFE) wyniesie ok 300 razy, zatem konieczny prąd bazy wyniesie 1mA.
    Wartość rezystora w bazie można wyliczyć ze wzoru: (Uz-0,6V)/1mA, czyli 11,4/1mA=11,4k.... czyli najbliższy 10k.

Nie miałem racji?

Oczywiście, jeśli wzmocnienie beta będzie niższe, to proporcjonalnie potrzeba obniżyć wartość rezystora, albo razem z tranzystorem średniej mocy np BC337 (musi być wstawiony zamiast tego BC), wstawić sterujący BC547 w układzie Darlingtona, i łatwo uzyskać wzmocnienie prądowe równe iloczynowi wzmocnień obu tranzystorów, czyli na pewno co najmniej 500 razy.

BC337 dla Ic=0,3A ma beta tylko 60, zatem ten rezystor musi być 5 razy mniejszy, czyli 2k, albo wstawić przed nim drugi tranzystor jak wyżej opisałem.
    Moderowany przez trymer01:

Nie ma kolega racji - jest w grubym błędzie. I proszę go tu już nie powtarzać bo to jest jest już druga błędna porada - Regulamin, pkt 3.1.11.
    Proszę doczytać o podstawach - stanach pracy tranzystora, o kluczu, jego nasyceniu itp.
    Podstawowa zasada: wiem - doradzam, wydaje mi się - milczę!

• #5 16266414
    ryszard1955
    Poziom 20  
    Przecież wyraźnie przedstawiłem obliczenia, czy kolega nie widzi obliczeń? Jeszcze nie widziałem w bazie rezystora o wartości poniżej 1k. Sam kolega gada bzdury.

Moderowany przez radsat:

Proszę nie powielać błędnych teorii.

• #6 16267430
    piechnat
    Poziom 7  
    Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc. To ja w takim wypadku zadam jeszcze pytania, bo trochę nie rozumiem :)

ryszard1955 napisał:
    Prąd kolektora zależy od rezystancji cewki przekaźnika, tj prawie 12V/Rprz, gdzie Rprz jest rezystancja cewki przekaźnika. Mozesz zmierzyc ja ohmomierzem.

Przykładając miernik do kabelków elektromagnesu wyszło mi 13 Omów, czyli I = U/R czyli 12/13 czyli około 0.9A. Dlaczego ten wynik jest niezgodny oznaczeniem na obudowie elektromagnesu – 0.3A?

trymer01 napisał:
    Rb=(Uzas-Ube)/Ib; Ib=0,05Ic co najmniej - dla klucza nasyconego.
    Ib=0,05 x 300=15mA, Rb=(12-0,8)/15= 0,746k, najbliższy mniejszy z szeregu to 680 Ohm (maksimum).

Zauważyłem, że w dokumentacji tranzystorów wzmocnienie określane jest symbolem hFE. Domyślam się, że 0,8V (lub 0,6V podane przez ryszard1955) to może być VBE (chociaż dla BC337 wynosi 1.2V). Niestety nie potrafię zrozumieć skąd wzięło się 0,05. To chyba tak, jakby prąd kolektora był 20 razy większy od prądu bazy, ale wartości 20 ani 0,05 nigdzie nie widzę w dokumentacji. Skąd się wzięła?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16267535
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16268290
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 643
    Witam
    Dodam, że dobrze by było dołączyć diodę prostowniczą równolegle do elektromagnesu. Tak na wszelki wypadek, by przy wyłączaniu, impuls indukowany w uzwojeniu elektromagnesu, nie uszkodził tranzystora.
    Trzeba też się dowiedzieć, jakie długie będą przewody łączące bazę tranzystora z kontaktronem.
    Pozdrawiam
  • #9 16268375
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 16268751
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 750
    Jakoś mi nie pasuje elektromagnes na 50 Hz czy ty dzwonek chcesz zrobić ?
    Chyba że posiada własne układy przetworzenia prądu na stały.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #12 16268778
    piechnat
    Poziom 7  
    Wklejam zdjęcie elektromagnesu. Opór mierzyłem na końcówkach przewodów.
  • #13 16268800
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 750
    Więc już wiesz jakie napięcie i prąd podać do wciągnięcia rdzenia.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #14 16268883
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 16344312
    piechnat
    Poziom 7  
    trymer01 napisał:

- miernik nie jest sprawny,
    - elektromagnes ma zwarcie międzyzwojowe,
    - inne(?)

miernik raczej sprawny, dzisiaj dojrzałem do pomiary natężenia prądu, na 9V baterii było 0.49A, na 12V zasilaczu poszło 0.78A

domyślam się, że to jednak zwarcie :(

----

znalazłem ten sam elektromagnes w ofercie BOTLANDu i.....

https://botland.com.pl/magnesy/8071-elektroma...kg.html?search_query=elektromagnes&results=23

w opisie napisali: Pobierany prąd: ok. 0,9 A
  • Pomocny post
    #16 16431806
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Pobierany prąd ~900mA służy do wciągnięcia bolca elektromagnesu, prąd 300mA to prąd, który wystarczy później do przytrzymania bolca "wciągniętego"
  • #17 16548501
    piechnat
    Poziom 7  
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru rezystora do tranzystora BC547 w układzie z elektromagnesem 12V, który pobiera 0,3A. Użytkownik zauważył, że przy zastosowaniu rezystora 10k tranzystor nie działa poprawnie, a na elektromagnesie pojawia się napięcie 2V. Uczestnicy forum wskazali, że tranzystor BC547 nie wytrzyma prądu 0,3A, ponieważ jego maksymalne natężenie wynosi 0,1A. Zamiast tego zalecano użycie tranzystora BD.. lub BC337 oraz rezystora w bazie o wartości 470-680 Ohm, aby zapewnić nasycenie tranzystora. Podkreślono również konieczność dodania diody prostowniczej równolegle do elektromagnesu, aby chronić tranzystor przed impulsem indukowanym. Użytkownik zauważył rozbieżność między zmierzonym oporem elektromagnesu (13 Ohm) a jego specyfikacją (0,3A), co sugerowało możliwe zwarcie. Ostatecznie wyjaśniono, że 0,9A jest potrzebne do wciągnięcia bolca elektromagnesu, a 0,3A do jego utrzymania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA