Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Buczenie z głośników diora ws301s

dawid57214 09 Lut 2017 15:37 315 3
  • #1 09 Lut 2017 15:37
    dawid57214
    Poziom 8  

    Witam. Tematów tego typu znalazłem trochę na forum jednak nic nie wniosły. Przypadek jest taki że dostałem wzmacniacz tarwiata ws301s, leżał na strychu "n" lat w epoce jakiś spec coś naprawiał bo nie było jednego kanału. Zabrałem się za to, wymieniłem bdp284, uszkodzony był też bd135, do tego wymieniłem na zaś duży kondensator filtrujący 2x4700uF i rezystory 5w (bo były jakieś kombinowane). Wszytko sprawdzałem przez żarówkę i gdy byłem pewny ze nie ma zwarcia nigdzie to odpaliłem normalnie. No i niby kanały oba śmigają. Ale buczy, niemiłosiernie, nie reaguje to na potencjometr od głośności, ale... Muzyka gra w tle, tylko tyle że słychać ją na max pogłośnieniu. Nie zlazłem takiego przypadku nigdzie. Zazwyczaj albo gra albo nie gra wcale. A tu tylko przy max podgłośnieniu, ale szum cały czas taki sam. Ktoś coś podpowie gdzie szukać przyczyny ?. Napięcia stałego nie mam na wyjściu. Nic się nie grzeje, no poza rezystorami r547 i r548. Nie wiem co się stało, zadymiło, szybko wyłączyłem trochę poczerniały ale sprawdziłem je i są ok - więcej się to nie powtórzyło. Najdziwniejsze że przed naprawą grał jeden kanał ale nic nie buczało.

    https://obrazki.elektroda.pl/3850429400_1325955625.gif

    0 3
  • #2 09 Lut 2017 15:56
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 28  

    Odłącz końcówkę mocy od reszty (wylutować C501 i C502, przy okazji sprawdzić), sprawdź efekty i doprowadź do prawidłowej pracy końcówke mocy (w tym prad spoczynkowy).

    Podejrzewam że gdzieś oderwała się masa (jak to z kabelkami w Diorze/UNITRZe).

    0
  • #3 09 Lut 2017 16:46
    dawid57214
    Poziom 8  

    Po wlutowaniu tych kondensatorów (zmierzone około 3,1uf). Nic oczywiście nie gra ale przynajmniej nie buczy :D. Czyli co to oznacza ?. Szukać usterki gdzieś na końcówce ?. Może to być wina jakiegoś niesprawnego elementu czy to raczej kwestia masy ?. Zauważyłem jeszcze coś takiego że gdy "buczy" a muzyka gra (bo pokrętło głośności na max) to po wyłączeniu zasilania, na ten moment gdzie kondensory jeszcze trzymają buczenie ustaje i słychać sam czysty dźwięk :/

    0
  • #4 09 Lut 2017 16:56
    krakarak
    Poziom 39  

    Do "końcówki' masz podłączone głośniki i jak piszesz, teraz nie słychać buczenia.
    Więc szukaj to co wskazał kolega w poście #2. Począwszy od wejścia sygnału do wylutowanych 2 kondensatorów.

    0
  Szukaj w 5mln produktów