Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla E12 - Zegar pod radiem resetuje się z każdym zapłonem

Newbieee1 09 Feb 2017 16:33 3135 4
    Newbieee1
    Level 2  
    Witam, jak w temacie od niedawna mam problem że zegar w mojej Corolli zaczął się za każdym razem po wyłączeniu silnika resetować na godzinę 1:00. Wcześniej nie było tego problemu. Również to samo dzieje się z nawiewem, wcześniej pamiętało ostatnie ustawienie natomiast teraz nawiew po włączeniu silnika jest wyłączony. Ktoś się spotkał z podobnym problemem? Jakieś sugestie w celu naprawy tego?
    gimak
    Level 40  
    Może akumulator masz słabo naładowany i przy uruchamianiu silnika jest za duży przysiad napięcia. U mnie nie resetował się zegar, ale sterownik instalacji gazowej przy takim rozruchu przestawiał się na opcję "praca na benzynie", tak jakbym odpiął wcześniej na chwilę odpiął akumulator. Czasem też odezwała się podczas rozruchu syrena alarmu. Po naładowaniu akumulatora problem na jakiś czas znikał. Sprawdź też jakie masz napięcie ładowania akumulatora, ale na gorącym silniku - alternator też jest wtedy gorący, jest prawdopodobnie poniżej 14 V.
    ABRAM_TJE
    Level 10  
    Miałem podobny przypadek i winne były wybite tulejki w rozruszniku ;)
    Newbieee1
    Level 2  
    Podładowałem akumulator lecz problem nadal występuje. A te wybite tulejki to co by miały do tego jeżeli problem pojawia się po prostu po przekręceniu kluczyka na 2 stopień bez zapłonu silnika?
    pioter488
    Level 15  
    Udało się jakoś rozwiązać ten problem?bo mam podobnie a rozrusznik i Aku jest ok.moze zna ktoś rozwiązanie tego problemu.

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Bezpieczniki w komorze silnika do sprawdzenia
    Przepraszam za odgrzewane kotleta