Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CarloGavazzi ISMG160 3 x MPPT Od 100V 6kW Inwerter

andczar007 10 Feb 2017 18:50 1386 14
  • #2
    putas
    Renewable energy sources specialist
    Moim zdaniem UacL to
    U - napięcie
    ac - AC
    L - low
    czyli niskie napięcie AC - sieci
  • #3
    andczar007
    Level 9  
    Inwerter podłączony do sieci AC poprzez watomierz, który pokazuje też między innymi napięcie, a wynosiło ono w chwili ,,UacL,, na wyświetlaczu inwertera 235V.
    Jutro sprawdzę dokładniej. CarloGavazzi ISMG160 3 x MPPT Od 100V 6kW Inwerter
  • #4
    putas
    Renewable energy sources specialist
    No to nie to.
    Chyba że ten miernik powoduje jakieś zakłócenia, ale to mało prawdopodobne - warto jednak sprawdzić i podłączyć bezpośrednio.

    Dodano po 3 [minuty]:

    A jeszcze jedno.
    Masz dobrze podłączone PE?
    Bo część inwerterów o to się burzy i nie startuje.
  • #5
    andczar007
    Level 9  
    Podpinałem bezpośrednio, podłączałem też do innych faz.
  • #6
    putas
    Renewable energy sources specialist
    Głupie pytanie może - a masz w gniazdkach podpięte PE :-) ?
  • #7
    andczar007
    Level 9  
    Akurat gniazdo, do którego podłączyłem inwerter nie ma podłączonego ,,zera,, do wystającego bolca i wczoraj przy przyprószonych śniegiem panelach, bez słońca wszystko było dobrze - jak widać na dołączonym obrazku-. A dzisiaj przy słońcu taki numer :-(
    Dziękuję za dzisiejsze zainteresowanie, muszę kończyć.
    Dobranoc.
  • #10
    Michal_WWL
    Level 26  
    Instrukcja obsługi Link

    Strona 37, kody błędów. Masz pewnie VacL, nie ma tam UacL.
  • #11
    prose
    Level 35  
    Za niskie napięcie w sieci dlatego wyskakuje ten błąd , spróbuj zmienić państwo w menu.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Zmień na Germany: 184 ~ 264 VAC .
  • #12
    franekmigas
    Level 11  
    Kolega najpierw niech zmierzy napięcie w rozdzielnicy głównej i jeśli będzie takie samo jak na filmiku to powinien zadzwonić do energetyki . w gnieździe powinieneś mieć nie mniej niż 227V
  • #13
    andczar007
    Level 9  
    @franekmigas, podpiąłem dzisiaj ziemnym kablem 2x10 mm² do fazy o najwyższym napięciu, które waha się między 228-231V.

    @prose, nie chcę tam próbować ,,grzebać,, to jest moje pierwsze spotkanie z takim sprzętem i musiałbym znaleźć kogoś, kto ma trochę praktyki, lub aby mnie ktoś poprowadził za rękę :-)

    @Michal_WWL, byłem na tej stronie już, trochę się doktoryzowałem, VacL czy UacL to zapewne mały błąd drukarski.

    Napięcie AC do inwertera dochodzi i wynosi 230V, a na wyświetlaczu jest teraz info.:
    GITTER NO . Może rzeczywiście jakieś błędy się wkradły, ale jak je wykasować?
    Jutro spróbuję zresetować - jest jeden przycisk RESET, ale trzeba odkręcić panel przedni.
    Na razie dziękuję wszystkim za dzisiejszą aktywność.
  • #14
    franekmigas
    Level 11  
    Prose ma rację , powinieneś zacząć od konfiguracji w falowniku
  • #15
    andczar007
    Level 9  
    @prose, zapomniałem napisać, że właśnie z Niemiec był przywieziony, działał do końca przed zdemontowaniem i informacje też są w j. niemieckim.

    Dodano po 46 [sekundy]:

    Informacje na wyświetlaczu.