Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Touran 1.9 TDI 105 km 2005r EGR

Rafal201912 10 Feb 2017 20:46 2760 5
    Rafal201912
    Level 2  
    Witam Mam taki problem iż zmieniłem EGR w moim VW Touran 1.9 TDI 105 KM 2005 r . Po Zmianie tego EGRa samochód zaczął dymić na czarno stracił moc i przy ruszaniu musiałem dodać tak 1500 obr/min żeby ruszyć bo przy mniejszych obrotach gasł , a na starym EGR samochód chodził jak ma być . Wiec postanowiłem zaślepić rurkę doprowadzającą spaliny do EGR i problemy znikły nie dymi moc wróciła i rusza się nim z niskimi obrotami , tylko że teraz świeci Check Engine i jak usune ten błąd przejade pare km i z powrotem świeci. Poszukuje odpowiedzi co może być przyczyną tego że na Nowym EGR z samochodem dzieje się tak jak wspomniałem wyżej. Proszę o jakąś pomoc .
    Adam-T
    Level 41  
    Czemu wymieniony został EGR skoro jak piszesz działa dobrze? A wziąłeś pod uwagę, że nowy może być wadliwy?
    Rafal201912
    Level 2  
    Wymieniony był z tego powodu iż zaświecił Check Engine i komputer pokazał ograniczyony przepływ spalin przez EGR i był zapchany sadzą i wyczysciłem go i błąd dalej świecił i okazało się że zrobiła sie dziurka
    Adam-T
    Level 41  
    A nowy to oryginał czy zamiennik? Masz możliwość podpięcia się z komputerem i poobserwowania jak i czy wogóle ten nowy pracuje?
    bodzio012
    Level 33  
    Świeci się check bo w tym aucie nie wyłącza się EGRa tylko przez blaszkę, trzeba wyłączyć w ECU
    Rafal201912
    Level 2  
    W sklepie powiedzieli że orginał Egr i sprawdzałem na komputerze i na wolnych obr wskazuje 95% a jak dodam gazu spaduje do 15% i chyba to jest do otwarcia egr