Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz regulowany - problem z pomiarem prądu

DJ Davi 10 Lut 2017 22:21 426 4
  • #1 10 Lut 2017 22:21
    DJ Davi
    Poziom 21  

    Witam.

    Buduję zasilacz regulowany w oparciu o schemat kolegi ( na podstawie zasilacza electronic labs).
    Link tutaj.
    Do tego zasilacza dobudowałem woltomierz opartym na mikrokontrolerze atmega8 według schematu poniżej:
    Zasilacz regulowany - problem z pomiarem prądu
    Zdjęcia zasilacza:
    Zasilacz regulowany - problem z pomiarem prądu Zasilacz regulowany - problem z pomiarem prądu Zasilacz regulowany - problem z pomiarem prądu Zasilacz regulowany - problem z pomiarem prądu Zasilacz regulowany - problem z pomiarem prądu

    Zasilacz działa poprawnie jednak pomiar prądu nie działa do końca tak jak bym chciał , a mianowicie wartość zmierzona przez mikrokontroler ciągle pływa co widać na filmie poniżej:
    .
    Zmierzyłem oscyloskopem tętnienia na elektrolitach filtrujących podczas obciążenia widocznego na filmie i zdjęciach i wygląda następująco:
    Zasilacz regulowany - problem z pomiarem prądu .
    Czy problem pływającego pomiaru prądu może być spowodowany zbyt dużymi tętnieniami napięcia zasilania ?
    Woltomierz na atmega8 zasilany jest z dodatkowego transformatora z stabilizatorem LM7805.

    0 4
  • #3 10 Lut 2017 23:03
    DJ Davi
    Poziom 21  

    Zaciski nie są zwarte. Obciążeniem jest żarówka H4.

    0
  • #4 11 Lut 2017 09:45
    Adam-T
    Poziom 37  

    A czy mierzyłeś ten prąd jakimś miernikiem i czy na nim pomiar prądu nie pływa?

    0
  • #5 11 Lut 2017 09:57
    DJ Davi
    Poziom 21  

    Na zwykłym mierniku po podłączeniu żarówki prąd delikatnie maleje po czym dochodzi do pewnej wartości i nie pływa.

    0