Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cyfrowy Polsat HD 5500S - brak mocy sygnału

11 Lut 2017 16:36 8829 20
  • Poziom 4  
    Witam!
    Zakładam nowy temat bo przeszukałem forum (i nie tylko) wzdłuż i wszerz i nigdzie nie znalazłem podobnego problemu.
    Zacznę od początku:
    Od jakiegoś czasu jakość sygnału spadła mi do tego stopnia, że odbierały mi tylko kilka kanałów na platformie Cyfrowego Polsatu (bodajże TVN, TVN24, TV POLONIA i czasami POLSAT), a ok. 2 tygodnie temu moc i jakość sygnału spadła do zera.
    Kupiłem nowy talerz, śr. 80 i konwerter (podobno jeden z lepszych ), znalazłem HOTBIRD na satfinderze, pokazuje dobrą jakość sygnału, a na dekoderze nic...Obydwa paski moc i jakość sygnału na 0%.
    Sprawdziłem dokładnie kabel i wszystko gra. Kabel idzie w ścianie, później na strych i kominem wentylacyjnym na dach. Dodam, że mam pociągnięte dwa kable i na obydwóch dzieje się to samo.
    Dzisiaj zamontowałem starą antenę od Cyfrowego Polsatu w innym miejscu, zaraz przy tarasie i pociągnąłem do niej inny kabel i to samo...
    Dekoder jest sprawny, sprawdzałem u szwagra, inny dekoder z inną kartą też u mnie nie działa.
    Dzwoniłem na infolinię CP ale u nich wszystko gra i nie mogą mi pomóc.
    Podsumowując: nie ma mocy sygnału na 3 różnych kablach, 2 antenach i 2 różnych dekoderach.
    Panowie, jakieś pomysły? Bo ja już rozkładam ręce i nie wiem co tu jest grane.
    Pozdrawiam!

    Edit: wszystkie złączki F posprawdzane, nie ma zwarcia, napięcie na kablu jest (mierzone miernikiem)
  • Poziom 10  
    Napisałeś, że znalazłeś Hotbird na satfinderze ??? Obecnie mam inny miernik z edycją min tp. ale.... Jakiś czas temu miałem ( mam do dzisiaj) satfindera i z ustawieniem np HB u siebie nie miałem problemów. Postanowiłem więc ustawić też jakiś czas później antenę synowi. Złapałem HB na wskaźniku sygnał prawie max a u mnie okrągłe "0" z programów choć na dekoderze pasek sygnału HB 70%. Również telefon do Cyfry i zero problemów z ich strony. Coś mnie oświeciło aby sprawdzić przy tym ustawieniu kanał z Astry i "eureka" zaskoczył jakiś niemiecki program. Okazało się, że moim HB na wskaźniku była Astra ( ma mocniejszy sygnał). To że na dekoderze był sygnał z HB to coś musiało się mu pomieszać. Ponadto przy ustawieniu satfinderem masz mocne wskazanie z danego satelity a nie z tp. np. BBC Brit HD to bez tego możesz mieć cięcia lub zanik programów właśnie HD. Nie przeczę ale przy jakiejś tam wprawie na satfinderze domyślisz się czy sygnał leci właśnie z Astry lub HB
  • Poziom 36  
    Trzeba było wezwać kogoś z miernikiem a nie kombinować samemu z satfinderem.
  • Poziom 4  
    bolpan napisał:
    Napisałeś, że znalazłeś Hotbird na satfinderze??
    Ale czy to możliwe, że moc sygnału jest 0? Nawet z niedokładnym ustawieniem anteny na HOTBIRD?
  • Poziom 10  
    sopel89 napisał:
    znalazłem HOTBIRD na satfinderze, pokazuje dobrą jakość sygnału, a na dekoderze nic...Obydwa paski moc i jakość sygnału na 0%.

    Dodam jeszcze, że przy prawidłowo złapanym satelicie wymienione przez Ciebie paski powinny się wychylić a z tego wynika, że HB jednak nie złapałeś.
    Nie wiem jak masz w tunerze ale np w mierniku siła jest odzwierciedleniem połączenia konwertera z tunerem, natomiast za obraz odpowiada jakośc
  • Poziom 4  
    Dokładnie! Gdzieś wyczytałem, że w zasadzie konwerter można położyć "na podłodze" i moc sygnału powinna się pojawić. A ja nie mam siły w ogóle, sprawdzałem na 3 kablach i 2 konwerterach.

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Nie załączaj zbędnych (i całościowych) cytatów poprzedniego postu. https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.13.

  • Poziom 10  
    sopel89 napisał:
    Ale czy to możliwe, że moc sygnału jest 0? Nawet z niedokładnym ustawieniem anteny na HOTBIRD?

    Tak jak nie trafisz w satelitę to tak jest. Napisałem powyżej ale nie wiem jaki masz tuner i co on Ci pokazuje bo np. mój z cyfry jak podłączę konwerter to ma to gdzieś, ale jak dodam mu jeszcze sygnał z satelity to krzyczy że słaby sygnał. Jak ustawię mu "ok" to zadowolony pokazuje ,że ma dobra jakość i siłę :-)
    Także na Twoim miejscu jak dzwoniłeś do operatora a ten powiedział, że jest wsio ok a ponadto sprawdzałeś drugi sprawny tuner to ustaw na satfinderze sygnał największy który wg. Ciebie jest HB ale sprawdź kanały z Astry lub innego satelity chyba, że jesteś pewny co do tego HB

    Z tym kładzeniem "na podłodze" konwertera to raczej dotyczy jak wspomniałem mierników bo tunery potrafią przekłamywać
  • Poziom 4  
    Mój dekoder to HD5500S. A może faktycznie tak jest, że jak nie złapie HOTBIRDA to nie ma mocy? Z drugiej strony, we wrześniu ustawiałem antenę 50 "na czuja" i wszystko działało, jakość sygnału była na poziomie ok. 75%.
  • Pomocny post
    Poziom 10  
    Nie miałem do czynienia z tym tunerem.
    Wszystko możliwe , że wtedy "na czuja" ustawiłeś antenę nawet mniejszą ale tym razem tak się nie stało tym bardziej, że wszystko powymieniałeś, sprawdziłeś i dysponujesz większą antenką

    Dodam, że jak chcesz jeszcze dokładniej sprawdzić to przy tych ustawieniach podmień konwerter
  • Poziom 36  
    Kolego @sopel89 zwyczajnie nie potrafisz poprawnie ustawić anteny na właściwego satelitę. Na czuja i na oko...? Brniesz w zbędne koszty zamiast wydać 50 zł na ustawienie profesjonalnym miernikiem. Do satfindera trzeba mieć dużo wprawy. Przy jego pomocy nigdy nie ustawisz anteny na max sygnału. Tysiące takich tematów było o ustawianiu satfinderami.
  • Poziom 4  
    Ok, rozumiem. Po prostu zastanawiało mnie to, że dekoder pokazuje brak mocy sygnału. Myślałem, że moc sygnału zależy tylko od przewodu i konwertera i myślałem że tutaj jest problem. Jeśli mówicie, że to tylko i wyłącznie kwestia dostrojenia na HOTBIRD to ok...
    Uwierz mi, że gdybym miał w okolicy kogoś z profesjonalnym miernikiem to gotowy jestem mu zapłacić 100 zł albo i więcej. Był u mnie taki fachowiec, powiedział że nic więcej nie zrobi, antena jest ustawiona poprawnie i problem leży gdzieś indziej i on się poddaje. Dlatego założyłem ten temat, nie myśl, że szkoda mi parę złotych na fachowca.

    Moderowany przez Mirek Z.:

    Kolejny zbędny cytat usunąłem.

  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Witam.
    Kim był ten "fachowiec" skoro stwierdził, że antena jest poprawnie ustawiona i nic dalej nie zdziała?
    Ja u siebie w domu robiłem tak: włączałem na dekoderze któryś z kanałów TVN a następnie włączałem w dekoderze funkcje wyszukiwania sygnału i na metodę "na paski sygnału" dostrajałem antenę. Jeśli na transponderze z którego nadają kanały TVN złapiesz sygnał i dostroisz go na tyle dokładnie na ile się da to reszta kanałów będzie śmigać bez problemu.
    Jest to amatorszczyzna, ale ja ustawiłem tak antenę 85cm kilka lat temu i nie narzekam na odbiór kanałów.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 4  
    mihal2002 napisał:
    Jak?
    A podmieniłeś ten przewód na inny sprawny? Bo "kablem" nie jesteś.

    Tak, tak wiem że powinno się mówić ,,przewód".
    Jak już pisałem, wszystko sprawdzałem na 3 różnych przewodach
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 4  
    A mógłbyś pisać zrozumiałym językiem, a nie jakimiś skrótami myślowymi, bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 4  
    Kolejny wszechwiedzacy fachowiec się znalazł.... żenada

    Moderowany przez telesat1:

    Ostrzeżenie.
    3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

  • Pomocny post
    Poziom 36  
    W tym tygodniu miałem taki przypadek. Było 2 fachowców montować antenę u klienta, montowali i ustawiali podobno 4 godziny i się poddali (zainkasowali 100zł). Otwarty teren, czyste niebo a tak zamontowali antenę, że patrzyła prosto w antenę sąsiada. Na ścianie tyle miejsca, że ze 100 anten by się zmieściło. Wystarczyło uchwyt obrócić do góry nogami i sygnał się pojawił. Też pewnie ustawiali jakimś finderem bo mając w miarę porządny miernik, trudno robić takie szkolne błędy. Jak mam jakieś wątpliwości to zdejmuję antenę i odpalam z ręki w czystej przestrzeni i musi działać. W przypadku HD5000 i pokrewnych zanik jakości powoduje momentalnie brak mocy na pasku.
  • Poziom 43  
    andpol 33 napisał:
    W tym tygodniu miałem taki przypadek. Było 2 fachowców montować antenę u klienta, montowali i ustawiali podobno 4 godziny i się poddali (zainkasowali 100zł). Otwarty teren, czyste niebo a tak zamontowali antenę, że patrzyła prosto w antenę sąsiada. Na ścianie tyle miejsca, że ze 100 anten by się zmieściło. Wystarczyło uchwyt obrócić do góry nogami i sygnał się pojawił.

    I myślisz, że do takich rewelacji nie wystarczy satfinder? Po prostu byli amatorzy i najlepszy przyrząd by im nie pomógł. Nie wiem za co ten ktoś dał im 100zł?
  • Poziom 4  
    Udało się ustawić hotbirda. Posłużyłem się najpierw aplikacją Satellite Director na androida, później dostroiłem satfinderem i śmiga aż miło.
    Dziękuję @bolpan @tod.1977 @andpol 33 za rady i merytoryczną dyskusję.
    Niestety, ci bardziej doświadczeni użytkownicy powinni mieć trochę więcej wyrozumiałości - temat w dziale "początkujący", człowiek liczy na pomoc, a niektórzy zamiast poradzić to się mądrują. Po to są fora żeby szukać odpowiedzi i się wymieniać doświadczeniami.
    Tak czy owak, temat zamykam i jeszcze raz dziękuję.
    Pozdrawiam