Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Passat B5 1,9 tdi 110KM - Drgania po wymianie poduszek

jacekni 11 Feb 2017 18:54 6471 6
    jacekni
    Level 5  
    Kilka dni temu miałem problem ze wstecznym biegiem. Po prostu zniknął, pojechałem więc tylko do przodu do najbliższego warsztatu i zostawiłem im auto do naprawy. po ok 3 godzinach mam telefon, że skrzynia biegów do wymiany i że oleju w niej było jak na lekarstwo. Pytali czy zaglądać do skrzyni czy zostawić ją w spokoju, więc oparłem, aby nie ruszali, a coś wymyślę. Jeszcze zaproponowali wymianę poduszek pod skrzynia i silnikiem, bo jakies drgania zauważyli, o których wcześńiej nie miałem pojęcia. Zgodziłem się, bo pomyślałem, że może faktycznie coś tam drga, a przywykłem do tego. Po około godzinie dzwonią, że wsteczny jest, ale nie potrafili wytłumaczyć co było przyczyna jego zniknięcia. Powiedzieli, że jeszcze czekają na poduszki i za kilka godzin będzie juz do odbioru. Ucieszony poszedłem po auto po nast telefonie i faktycznie wsteczny działał, ale uzupełnili mi olej nie jak mi się wydawało GR5 75W-90 tylko (Elfa) NFJ 75W-80. Może to nie ma znaczenia, nie wiem, ale za to wyczułem duuuuże drgania kierownicy na biegu jałowym i dziwne buczenie w kabinie w czasie jazdy (chyba drgania sa przenoszone do kabiny), czego wcześniej nie było. Przyjechałem do nich więc z zapytaniem czemu to tak, a on mi mówi, że poduszki musza się ułożyć. Zrobiłem od tej pory ok. 200km i bez zmian. Może macie pomysł skąd te drgania i to buczenie w aucie.... No i czy olej jest OK.
  • Helpful post
    Jarzabek666
    Level 38  
    Większość poduszek zamienników nowych tylko z nawy są olejowe. A zakładanie owych poduszek właśnie powodują te skutki co u ciebie drgania i rezonans.

Osobiście wole kupić używki oryginalne sprawne bo z nowymi zawsze jest problem.
  • Helpful post
    wiesiek3d
    Level 29  
    Można jeszcze poluzować wszystkie poduszki i poszarpać silnikiem ,czasami naprężenia się ułożą i jest ok. ale dużo zależy co tam założyli za poduszki.
    jacekni
    Level 5  
    Dziękuję za podpowiedzi odnośnie drgań. Raczej ich odwiedzę i zaproponuje wymianę. A jeszcze pytanie odnosnie oleju, czy ten ,o ktorym pisałem w poście, nadaje sie do skrzyni w starszym aucie, tj passat b5, 1,9tdi 110KM?
    Jarzabek666
    Level 38  
    Z olejem to temat rzeka, ale oficjalnie ten olej został stworzony do skrzyń Renault i spełnia ich normy.
    jacekni
    Level 5  
    To wiem ze do Renault jest to dedykowany, ale mam troszkę wątpliwości czy do vw bedzie pasił bez jakichś ubocznych skutków, bo to niby kazda firma ma swoje kryteria ...
    Jarzabek666
    Level 38  
    Jedno jest pewne zalewa się to co zalecił producent.