Witam. Dziś postanowiłem zainstalować zamiast małej wewnętrznej zewnętrzną antenę dla zwiększenia zasięgu pilotów. Po zamontowaniu anteny i podłączeniu w odpowiednie miejsce dokonałem próby pracy. Okazało się ze skrzydło 2 otwiera się wcześniej i blokuje o rygiel skrzydła 2. Przed instalacją nowej anteny brama pracowała wg Trybu 8/P, najpierw skrzydło 1 potem skrzydło wraz ze spowolnieniami. Wyłączyłem zasilanie szybki przegląd skrzynki pokazał wypięcie jednego z kabelków kondensatora silnika nr 2. Po wyłączeniu bramy i wpięciu owego kabla brama przestała reagować na polecenia z pilota oraz przycisków w skrzynce. Nie znając przyczyny postanowiłem przeprowadzić procedurę nauki. Przytrzymanie przycisku LEARN zgodnie z instrukcją uruchomiło procedurę nauki (dioda zaczęła pulsować, ale następne wciśnięcie przycisku LEARN zamiast bramę otwierać to obydwa skrzydła gwałtownie docisnęło do ogranicznika. I w zasadzie silniki przestały reagować na wszelkie polecenia. Kolejne przyciskanie przycisku LEARN w zasadzie na centralce diody pokazywały że procedura trwa nadal ale silniki stały zaciśnięte. Po zakończeniu procedury nauki naciśnięcie pilota na centralce pokazywało że sygnał idzie ale silniki pracowały tylko na zamykanie. Rozregulowanie ręczne zwolnienie zakleszczenia silników w zasadzie nic nie pomagało. Za każdym razem silniki tylko domykały skrzydła bramy. Po kolejnym ręcznym odblokowaniu bramy i otwarciu i ponownym zablokowaniu w pozycji otwartej, po naciśnięciu otwierania brama się zamyka. Zauważyłem jeszcze jedno program działa bo po ustalonej zwłoce 90 sek. sterownik daje sygnał i zasilanie do silników do zamykania ale silniki za każdym razem tylko zamykają i w zasadzie dociskają bramę.
Jestem laikiem w sprawach automatyki, zastanawiam się co się faktycznie stało i czy ktoś mógłby mi pomóc w naprawie tej bramy. I czy obędzie się bez wizyty fachowca. Bramę montował i instalował mój teść, ja tylko pomagałem przy tych pracach.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Jestem laikiem w sprawach automatyki, zastanawiam się co się faktycznie stało i czy ktoś mógłby mi pomóc w naprawie tej bramy. I czy obędzie się bez wizyty fachowca. Bramę montował i instalował mój teść, ja tylko pomagałem przy tych pracach.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.