Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KRUPS EA80xx - po wymianie uszczelek tłok nie schodzi do końca

lematel 11 Feb 2017 22:48 4782 22
  • #1
    lematel
    Level 7  
    Witajcie,
    wymieniłem w końcu uszczelki na tłoku + baristę. Po skręceniu i uruchomieniu na autoteście na początku tłok tylko nieznacznie się opuścił i dalej "nie miał siły". W załączeniu zdjęcie. Zapaliy się kontrolki clean i calc i koniec.
    Po wyłączeniu z prądu i podłączeniu, najpierw "uwalnia" tłok i wraca do startowej pozycji a następnie znowu próbuje go opuścić i znowu "brakuje mocy".
    Jak mu ręcznie pomogę to nie zgłasza błędu i jest gotowy do zrobienia kawy. Ale wiadomo, że nie da rady.

    Wydaje mi się, że wszystko złożyłem tak jak było.
    Zastanawiam się, czy ten system się może jakoś "zapowietrzył" podczas wpychania tłoka ręką w czasie wymiany uszczelek?



    Czy ma ktoś schemat graficzny wszystkich elementów tłoka w układzie jak powinny być włożone?
    Ja miałem problem z taką metalową podkładką z kołnierzem wewnętrznym w plastikowym cylindrze, o który to opiera się węższe sprężyna tam na dnie, i wydaje mi się, że była źle odwrócona.

    Jeśli chodzi o wrażenia to ręcznie tłok wchodzi z taką samą siłą jak przed wymianą uszczelek.

    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2
    mamkonto
    Level 15  
    Quote:
    " Zapaliy się kontrolki clean i calc i koniec"


    Czy wtedy włączył Pan środkowy przycisk Service , ten pod pokrętłem ilości kawy ?
    jeśli chodzi o tłok, to jeśli ktoś z kolegów nie zrobi tego wcześniej, to fotkę będę mógł zrobić i wrzucić wieczorem około godziny 20.


    Zrobiłem krótki pzegląd forum....proszę rzucić okiem na info pod tym linkiem gdzie kolega Nioop odpowiada na podobne pytanie:
    Link

    I oczywiście smar spożywczy na tłok !!!
  • #3
    lematel
    Level 7  
    Dziękuję,

    "Czy wtedy włączył Pan środkowy przycisk Service , ten pod pokrętłem ilości kawy ? "
    tak wciskałem, mało to zmieniło.

    znalazłem na razie 1 błąd - nad pokrywą tłoka plastikową z 4 wkrętami idzie jeszcze uszczelka i mosiężna obrączka z kołnierzykiem. ten kołnierzyk dałem w dół - tak żeby dopychał uszczelkę, a powinien być w górę.
    po takiej zamianie tłok z wielkim trudem schodzi na sam dół, ale robienie kawy idzie mu z równie wielkim trudem. ekspres dyszy sapie, ostatecznie kawa ledwie się przesącza, bez piany itp.

    Smarować - wydaje mi się że wystarczająco smarowałem.

    A odnośnie tego co pisałem wcześniej - skorzystam ze zdjęcia z podanego wątku:
    KRUPS EA80xx - po wymianie uszczelek tłok nie schodzi do końca

    u mnie ten element zaznaczony na czerwono jest na dnie tej komory - o nim pisałem, że był do góry nogami, ale tak czy inaczej jest na dnie komory, a od góry zdaje się, że go nie było.

    Będę wdzięczny za pewny schemat.
  • Helpful post
    #4
    mamkonto
    Level 15  
    Przesączenie kawy związane jest też bezpośrednio z jej gradacją mielenia, jeśli był przestawiany młynek i ustawiono zbyt drobno zmieloną kawę, w czasie parzenia słychać uciekająca wodę zaworem do tacki ociekowej , gdyż woda nie może przepchnąć się przez kawę, wzrost ciśnienia i zadziałanie zaworu.
  • #5
    lematel
    Level 7  
    Mam jeszcze jeden wątek - bo robię jednocześnie wymianę w 2 takich samych ekspresach (mój i rodziców).
    W drugim po wymianie dalej robi się kawa :) ale nie ma tego charakterystycznego stuknięcia na koniec - podczas wyrzutu zużytej kawy. Nie wiem z czego to wynika, ale pamiętam, że miałem wątpliwości podczas wymiany uszczelki barista co do kolejności plastikowych tulejek w których chodzi tłoczek.
    Tutaj na rysunku elementy 3 i 4:
    KRUPS EA80xx - po wymianie uszczelek tłok nie schodzi do końca
    Złożyłem tak, że element 3 dotyka uszczelki barista od dołu, następnie pod nim jest element 4 - ale chyba "do góry nogami" a nie jak na rysunku, następnie pod tymi tulejkami jest sprężyna i w to wszystko wchodzi tłoczek. Czy dobrze czy źle? Czy to tutaj generuje się to "stuknięcie" którego brakuje?
  • #6
    Niki331
    Level 4  
    Tak, ale głównie chodzi o te części które już są przykręcone nakręktką od spodu. To 'stuknięcie' odpowiada za odpowiednie wyrzucenie kawy. Na chwilę wyrzuca spód siedziska tłoka w bojlerze, gdzie znajduje się ubita kawa a następnie plastikowe ramię zrzuca ją do pojemnika.
  • #7
    nioop

    Home appliances specialist
    Sugeruje odkamienienie ekspresu..
    Naprawdę nie wiem jak w chwili obecnej ustawil pan ów podkladke na sprężynach.

    Dobrze by było zobaczyć filmik z dźwiękiem o co tak naprawdę chodzi.. Tylko proszę.. Nie 4K, bo nawet nie ściągam.. 240x320 w zupełności wystarczy.. Dźwięk istotny.. Wówczas stwierdze czy pompa ma zbyt duży opór czy przed pompa zasysane jest lewe powietrze.
  • #8
    Mateusz 2530
    Level 6  
    I jak kolego? Udało się rozwiązać ten problem? Niestety muszę się jeszcze podpiąć z identycznym problemem
  • #9
    lematel
    Level 7  
    Na tym który pracował "z trudem" robi on kawę, chociaż słychać wyraźnie, że albo jego pompa niedomaga odkąd pamiętam, albo ma jakieś inne opory. W każdym razie kawę robi. Inna rzecz, że czasem puszcza dużo pary, przez to skleja kawę na wylocie młynka i muszę go rozkręcić i go oczyścić, żeby nie połamał łopatek.

    Mój z kolei działa zupełnie dobrze, i po czasie pojawiło się z powrotem to "stuknięcie" na koniec.

    W każdym razie - jeśli chodzi o pierwotny problem - musiałem go całkowicie rozkręcić i skręcić na nowo w takim układzie jak trzeba bo kojarzę, że coś tam odwrotnie włożyłem.
  • #10
    sq9tm
    Level 10  
    Witam !
    Ja też mam podobny problem z ekspresem EA 8000 i nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Tłok nie schodzi do końca przy teście i wyrzuca komunikat aby zrobić czyszczenie ekspresu. Wymieniłem wszystkie oringi i dokładnie nasmarowałem. Pomyłki w składaniu nie ma bo mam nagrany filmik a sprawdziłem jeszcze 3 razy. Nic to nie pomogło. Wymieniłem jeszcze filtr bo był zabrudzony. Całość oczywiście dokładnie wyczyściłem. Nie widzę nigdzie wycieku. Po podłączeniu napięcia bezpośrednio do pompy tłok idzie do końca więc go nic nie blokuje. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Może pompę wymienić ? Proszę o pomoc. :D
  • #11
    nioop

    Home appliances specialist
    sq9tm wrote:
    Witam !
    Ja też mam podobny problem z ekspresem EA 8000 i nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Tłok nie schodzi do końca przy teście i wyrzuca komunikat aby zrobić czyszczenie ekspresu. Wymieniłem wszystkie oringi i dokładnie nasmarowałem. Pomyłki w składaniu nie ma bo mam nagrany filmik a sprawdziłem jeszcze 3 razy. Nic to nie pomogło. Wymieniłem jeszcze filtr bo był zabrudzony. Całość oczywiście dokładnie wyczyściłem. Nie widzę nigdzie wycieku. Po podłączeniu napięcia bezpośrednio do pompy tłok idzie do końca więc go nic nie blokuje. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Może pompę wymienić ? Proszę o pomoc. :D


    Podstaw inny przepływomierz.
  • #12
    sq9tm
    Level 10  
    Witam !
    Dziękuję za odpowiedz. Dzisiaj pożyczyłem od szwagierki nowszy model Krupsa z wyświetlaczem który kiedyś naprawiałem. Zamieniłem przepływomierz ale nic nie pomogło. Korzystając z okazji zamieniłem pompę i też nic nie pomogło. Chyba po raz kolejny go rozbiorę i nie wiem czy ponownie wymieniać oringi ? Już nie mam pomysłów. Tak jak pisałem zero wycieków a tłok nadal nie idzie do końca.
  • #13
    nioop

    Home appliances specialist
    Czy możesz nagrać film z dźwiękiem ?
  • #15
    sq9tm
    Level 10  
    Oddałem ekspres do serwisu ale niestety nie poradzili sobie z usterką. Podmieniali róże części i nadal ten sam problem. Przypuszczają że to elektronika ale nie mają na podmianę i nie są pewni na 100 %.
  • #16
    nioop

    Home appliances specialist
    U ciebie ewidentnie brakuje odczytu impulsów z przepływomierza.
    Jeżeli to nie przepływomierz to sprawdził bym wiązkę przewodów od niego oraz samą płytkę.. do procka jest po drodze trochę elementów, bo wątpię aby to był uszkodzony procesor..
  • #17
    sq9tm
    Level 10  
    Przepływomierz podmieniałem ze sprawnego ekspresu. Przewody i wtyczki też sprawdzałem ale nic to nie dało. Znam się na elektronice więc to sprawdzę. Dziękuję.
  • #18
    sq9tm
    Level 10  
    Sprawdziłem dokładnie elementy na płytce. Nie ma ich wiele, głównie to rezystory które łatwo pomierzyć. Do procesora wszystko jest OK. Kabel do przepływomierza dobry. Podmieniłem jeszcze inny przepływomierz i to samo. Wszystkie mechanizmy sprawdziłem bez modułu podpinając zewnętrzne zasilanie. Tłok schodzi do końca, młynek, pompka, zawór itd działają prawidłowo. Nie wiem czy to dobry pomysł ale zamówiłem nowy moduł za 76 zł. Czas oczekiwania 2,5 tygodnia. Zobaczymy co będzie chociaż do końca nie jestem przekonany. Jak przyjdzie to napiszę bo już nie mam pomysłów co jeszcze sprawdzić.
  • #19
    sq9tm
    Level 10  
    Witam !
    Dopiero teraz jestem ponieważ leżałem trochę w szpitalu a i na moduł czekałem dosyć długo. Zamówiłem w klinika AGD za 79 zł. Czas oczekiwania 2 tygodnie. Po założeniu wszystko działa poprawnie i tłok schodzi do końca. Na razie 2 kawy zrobione. Pozdrawiam. Marek.
  • #20
    pirates69
    Level 12  
    Mam podobny problem ekspres Krups EA8080PE. Po wymianie wszystkich uszczelniaczy kilkakrotnie prosił o napełnienie systemu wodą, po czym wyświetlił błąd 07. Poszperałem w necie ze wskazaniem na pompę 15 bar. Wymieniłem.
    Tu zauważyłem, że podczas autotestu tłok górny nie schodzi do końca, tylko lekko do zakrycia górnego oringa. Czyli brakuje jakieś 15mm. Jeżeli pomogę mu, dociskając go, ekspres pozytywnie zakańcza test.
    Przełączam menu w trybie serwisowym. Tryb pompa działa a pod spodem w info usterka systemu chodzi chwilę, po czym system zawiesza się. A tym miejscu powinna być chyba możliwość sprawdzenia m.in. tłoka.

    KRUPS EA80xx - po wymianie uszczelek tłok nie schodzi do końca

    Można poprosić o jakieśsugestie? Przepływomierz?
  • #21
    sq9tm
    Level 10  
    W tej sytuacji zalecają aby wymienić przepływomierz lub dokładnie sprawdzić przewody od przepływomierza do płytki, zwłaszcza na stykach. W moim przypadku to nic nie dało. Tak jak pisałem wcześniej po wymianie płytki wszystko działa poprawnie. Sprawdź czy też gdzieś nie ma wycieku.
  • #22
    pirates69
    Level 12  
    Sprawdziłem styki dokładnie, są OK. Zamawiam przepływomierz. Dzięki.
  • #23
    pirates69
    Level 12  
    Witam. Trochę to trwało. Wymieniłem przepływomierz i dalej to samo. Założyłem starą pompę, działa, z powrotem nową nie działa.

    KRUPS EA80xx - po wymianie uszczelek tłok nie schodzi do końca

    Okazało się że zamówiłem pompę EP5 a dostałem EP7. Myślałem, że tak ma być. Skontaktowałem się ze sprzedawcą, który ją wymienił. Po wymianie ekspres śmiga.
    Aha muszę dodać dlaczego pompa. Podczas, kiedy filtr był zainstalowaby non stop chciała napełniać system, co powodowało wygenerowanie błędu. Nie jestem pewien albo 06 czy 07. Doinformowałem się, że to była pompa. Faktycznie. Teraz śmiga z filtrem. Dzięki za podpowiedź.