Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Candy CDF8 612L - Nie podejmuje mycia

rafalpucel 12 Lut 2017 16:19 2100 8
  • #1 12 Lut 2017 16:19
    rafalpucel
    Poziom 8  

    Witam,
    Mam problem ze zmywarką Candy CDF8 612L. Chodzi o to że często zawiesza się podczas mycia. Naciskamy wtedy Reset (trzymane przez 5 sekund) wtedy zmywarka bez problemu wypompowuje wodę.

    Sprawdziłem programator i wymieniłem w nim kondensatory (teraz widzę że chyba niepotrzebnie, ale koszt znikomy). Po wymianie kondensatorów nie było wcale lepiej, nadal się zawiesza. Położyłem zmywarkę na bok i zdemontowałem pompę myjącą (pompy odciągającej nie demontowałem, ponieważ nigdy nie było z nią problemu).

    Pomyślałem że może winien jest kondensator rozruchowy więc aby go wyeliminować, chciałem uruchomić pompę z jego pominięciem -na krótko-. Na 10 przyłożeń prądu pompa uruchomiła się może ze 3 razy. Pracowała głośno i korpus dosyć mocno drżał. Ktoś tu na elektrodzie napisał, że bez wody ta pompa magnetyczna nie ma prawa zadziałać, że woda/obciążenie jest wymagane do jej uruchomienia. Pompę rozebrałem, wirnik ma duży luz boczny, na ośce nie ma żadnego łożyska, czy tam są jakieś łożyska ślizgowe? Czy ten luz faktycznie jest niezbędny? Czy może ten luz oznacza że pompa jest walnięta?

    Czytałem na elektrodzie ze te magnetyczne to jednorazowki na gora 2 lata (tyle wytrzymala moja zmywarka) Czy mozecie mi Panowie doradzic zamiennik tej pompy? Najlepiej indukcyjny? Czytalem tu na waszym forum ze pewien Pan zalozyl pompe CO i tez mu smigalo ;))

    0 8
  • #3 12 Lut 2017 18:12
    rafalpucel
    Poziom 8  

    Bardzo dziękuję za odpowiedź!
    Pompa z załączonego linka to koszt 420 PLN.
    Jednak przed wydaniem tak poważnej kwoty, czy ktoś mógłby mi potwierdzić, że luz boczny (po około 2mm w każdą stronę) wirnika, oraz to, że po podłączeniu "na krótko" załapuje 3 razy na 10 prób oznacza że pompa jest "walnięta"?

    Pytam oczywiście tylko o te właśnie rzeczy.
    Wiem, że nie jesteście w stanie zdalnie pomierzyć wszystkich parametrów.
    Chodzi mi jedynie o w/w objawy. Z góry dzięki.

    0
  • #4 12 Lut 2017 20:17
    nares
    Specjalista AGD

    rafalpucel napisał:
    po podlaczeniu ""na krotko"" zalapuje 3 razy na 10 prob oznacza ze pompa jest "walnieta"?

    Zdecydowanie tak. Wymień na taką jak polecał kolega.

    1
  • #5 14 Lut 2017 09:56
    rafalpucel
    Poziom 8  

    Witam.
    Dzięki za potwierdzenie.
    Wczoraj zamówiłem pompę wraz z kondensatorem rozruchowym.
    Znalazłem identyczną, tyle że używaną. Pomocny okazał się znany portal aukcyjny ;).
    Mam nadzieję że będzie już jutro (dostawa kurierem). Mam jeszcze tylko pytanie odnośnie podłączenia. Czy stary kondensator od silnika magnetycznego (zdjęcie) idzie do wywalenia czy ma zostać i dopiero "za tym" kondensatorem/stabilizatorem mam montować nową/używaną :wink: pompę?
    Czy w tej pompie indukcyjnej jest uzwojenie rozruchowe?
    (tak jak np w kompresorach lodówkowych)

    0
  • #6 14 Lut 2017 10:13
    tod.1977
    Poziom 23  

    Witam.
    Jeżeli ten kondensator jest zaraz niedaleko przewodu zasilającego zmywarkę to musi zostać bo jest to tzw. filtr przeciwzakłóceniowy. Kondensator rozruchowy pompy myjącej będzie wpięty w kostkę przyłączeniowa pompy i powinien przyjść w przesyłce razem z pompą.
    Może sprzedawca będzie miał kawałek oryginalnej wiązki z kostką od tej pompy i to by ułatwiło podłączenie.

    0
  • #7 15 Lut 2017 19:48
    rafalpucel
    Poziom 8  

    Witam, silnik dotarł do mnie. Sprawia wrażenie solidnego (bez porównania z tym magnetycznym). W załączeniu jego zdjęcia.

    Mam problem z podłączeniem silnika. Poprzedni magnetyczny miał tylko dwa przewody zasilające. Ten ma 4 przewody. Wydaje mi się że 2 są do uzwojenia głównego (to do niego należy przyłożyć zasilanie 230V). Pozostałe 2 przewody do uzwojenia rozruchowego chyba są? Wiem ze podłączyć należy w szereg kondensator miedzy główne, a rozruchowe. Problem mam jednak ze zlokalizowaniem, które przewody są do uzwojenia głównego, a które do pomocniczego? Model silnika widoczny jest na zdjęciu na nalepce.

    Używając miernika uniwersalnego UNI-T pomierzyłem przewody:

    czerwony - biały = 31?
    czerwony - czarny = 116?
    czerwony - niebieski = 79?
    niebieski - biały = 48?
    niebieski - czarny = 35?
    czarny - biały = 83?

    Bardzo prosiłbym o pomoc?

    Dodam jedynie ze biały przewód jest zdecydowanie cieńszy od pozostałych, a rotor w silniku tym stawia dosyć mocny opór, tak jakby magnetyczny. Nie słychać przy tym żadnego ocierania...

    Edycja 15.02.2017 23:48

    Udało mi się podłączyć, ale tylko metoda prób i błędów. Dobrze startuje i obraca w dobrym kierunku. Załączam zdjęcie jak to wygląda. Przewód czarny jest nie podłączony, nie wiem czemu, ale tak ma być :D (pewnie jakaś głupotę napisałem).

    Natomiast co do sposobu podłączenia trochę mnie nakierowały zdjęcia tych silników znalezione w sieci. Większość miała 3 przewody, właśnie bez czarnego. Jutro założę do zmywarki i zobaczę czy będzie zmywać.
    Zmywarka Candy CDF8 612L - Nie podejmuje myciaWP_2017021..001.jpg Download (1.13 MB) Zmywarka Candy CDF8 612L - Nie podejmuje myciaWP_2017021..002.jpg Download (1.01 MB) Zmywarka Candy CDF8 612L - Nie podejmuje myciaWP_2017021..003.jpg Download (1.26 MB)

    0
  • #8 16 Lut 2017 10:20
    rafalpucel
    Poziom 8  

    Piszę odpowiedź pod odpowiedzią, aby było wszystko bardziej czytelne.

    Pompę z podłączeniami jak na zdjęciu 003.jpg założyłem dzisiaj rano do zmywarki. Po uruchomieniu programu zmywania pompa zaczęła strasznie piszczeć przez jakieś 15 sekund (podejrzewam że męczyła się "biedula" rozruchem bez wody). Po 15 sekundach pisk ustał i zaczęła pracować cicho. Pierwsze wrażenia to takie, że ta pompa ma zdecydowanie większą moc. Wcześniej ze zmywarki było słychać dźwięk kropelek bijących o blachę, teraz słychać dźwięk, jakby ktoś pełnym strumieniem z węża ogrodowego bił wodą w blachę :D :D :D

    Generalnie jestem bardzo zadowolony. Nie pomyślałbym że można założyć tak dużą pompę (gabarytowo) zamiast tej malutkiej magnetycznej. Dodam, że ta pompa indykcyjna mimo że jest 2-3 razy większa, to wszystkie mocowania pasują idealnie. Nie wiem więc czemu wkładają zamiast tych dobrych indukcyjnych, te magnetyczne.


    Ach!, bym zapomniał. Korpus tej pompy indukcyjnej ma wypustkę na podłączenie uziemienia, czy uważacie że należy faktycznie podłączyć tą wypustkę do uziemienia z wtyczki? Czy może gdzieś do blachy zewnętrznej w zmywarce?

    Zmywarka działa, dziękuje pięknie za pomoc

    0
  • #9 16 Lut 2017 11:03
    tod.1977
    Poziom 23  

    Witam.
    Przy filtrze PZ masz kolego przewód uziemiający i podłącz go od tego miejsca do pompy. Zawsze będzie pewność że obudowa zmywarki nikogo nie popieści. ;)
    Dlaczego zakładają guzik warte pompy magnetyczne? A dlatego by kolega zakupił sobie nową pompę lub zmywarkę, ale dzięki uporowi kolega nie dał zarobić producentowi części i sprzętu AGD. Pozdrawiam. :)

    0