Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamen Multi Plus - ile powinien spalać ekogroszku

nece616 12 Feb 2017 20:47 7848 6
    nece616
    Level 26  
    Witam.
    W nowo wybudowanym budynku z jednego MAXA wstawiłem piec Kamen Multi Plus 14kW. Ściany budynku zostaną na wiosnę docieplone styropianem o grubości 12cm i przenikalności 0.38. Na chwilę obecną mam dobrze docieplone stropy i szczelne 3 szybowe okna. Jeżeli chodzi o grzejniki w całym budynku znajduję się łącznie 110 żeberek grzejnika Fondital Master i 2 małe suszarki w łazienkach. Dodatkowo na 28 m2 rozłożono ogrzewanie podłogowe. Większość instalacji wykonano na rurce PEX WAVIN. Powierzchnia całkowita budynku to około 120 m2. Czy ktoś może mi pomóc i stwierdzić jakie może być dobowe zapotrzebowanie na ekogroszek w takim wypadku? Nie wiem czy to pomoże ale tu znajduje się projekt domu Link
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Są kalkulatory do obliczania zapotrzebowania na ciepło w budynku . Jeśli jest nie dokończone ocieplenie to musisz grzać mocniej .
    A po co ci to potrzebne, jak wyjdzie więcej niż obliczysz , to przestaniesz grzać? Kocioł juz masz i raczej go nie zmienisz. Zakładając słabiutkie ocieplenie 100W/m2 spokojnie dasz rade dogrzać.
    nece616
    Level 26  
    Potrzebuje wiedzieć czy moje 40-50 kg na dobę jest w normie przy temperaturze pieca 45 stopni.
    ziomekorko
    Level 19  
    Przy takiej nastawionej temperaturze na kotle to będzie stopniowo coraz więcej. Na kotle minimum nastawa to 60 stopni. Kocioł dla oszczędnej, ekologicznej (powiedzmy) i prawidłowej pracy musi być wygrzany powyżej punktu rosy inaczej będzie się smolił, sadził i generalnie brudził co znacznie obniża jego sprawność a podnosi spalanie paliwa. Zainwestuj w swój dom i zmodernizuj kotłownie w sposób prawidłowy (kocioł powinien zapewniać stałą wysoką temperaturę przez cały rok, regulujesz temperaturę ogrzewania dopiero na instalacji poprzez zawory mieszające) no i naucz się palić prawidłowo na ekogroszku. Powodzenia
    501toyota
    Level 16  
    nece616 wrote:
    Potrzebuje wiedzieć czy moje 40-50 kg na dobę jest w normie przy temperaturze pieca 45 stopni.

Kocioł spali tyle ile wsypiesz paliwa.

Jeżeli chcesz wiedzieć czy spalasz mało/dużo, załóż zeszyt w którym będziesz zapisywał ustawienia kotła, które zmienisz. Wtedy sam stwierdzisz - oooo przy tych ustawieniach spalam mało ale mam mniejszy komfort cieplny :-) Zmienisz coś i spalisz więcej ale będzie w domu przytulnie i ciepło. Wtedy nie będziesz potrzebował pytać na forum czy spalanie masz dobre bo sam dojdziesz do wniosku, że jak ktoś pisze że zużywa 20 kg na dobę to na pewno nie ma takiej temp. w pomieszczeniu i takiego komfortu cieplnego, jakby miał przy 40 kg/dobę.
    Z tego co piszesz - kisisz opał przy 45 stopniach, więc raczej o spalaniu efektywnym, ekonomicznym i sprawności nie ma mowy. Sam producent Ci podaje minimalną 55. Z resztą wszystkie parametry podawane są przy określonych warunkach. Jeżeli sam zmieniasz warunki (obniżasz temp. zasilania) to żaden parametr nie jest zgodny z tym co podaje producent. Masz w ogóle zawór 3 lub 4 drogowy za kotłem ??

Gdybanie o spalaniu opału czy zużyciu gazu, jest na zasadzie - ktoś mówi: "ja mam rachunek za gaz 2 tys. zł/rok, a dom mam 160 m2, patrz pan. No faktycznie tyle jest na fakturze. A temp. jaką pan ma ustawioną na regulatorze pokojowym bo widzę, że Pan w polarze siedzi ?? No 19 dzienna i 18 nocna..." No i wszystko w temacie...A zwykle jeszcze okazuje się, że "odpala kominek okazjonalnie" czyli co najmniej 3 razy w tygodniu + w weekend obowiązkowo :-) Ale oczywiście rozpowiada, że za ogrzewanie płaci 2 tys. i drzewa nie liczy bo ma swoje...

Te 40-50 kg opału/dobę podajesz przy temp. 17,5 stopni w pomieszczeniu czy przy 23 ?? A może 25 ?? Bo to istotna różnica. Groszek za 530 zł/t czy 800 ??Masz regulator pokojowy zał./wył. ?? PID masz ?? Sam widzisz, że parametrów spalania jest kilka a nie tylko 45 stopni na instalacji.
    nece616
    Level 26  
    Sterownik to ST-480K bez PIDU. Temperatura na parterze to 14 stopni na pietrze jakieś 17. Jest to jeszcze nowy nie zamieszkały budynek. Ekogroszek TRANS-PAL 27000 KJ/kg. w cenie około 800 zł za tonę W takim wypadku podkręcę temperaturę na piecu.
    Euroster Serwis
    Level 16  
    Nowy dom, nie ocieplony zawsze będzie wymagał więcej paliwa niż ocieplony i wysuszony. Serwisuję od kilku lat podobny dom, trochę mniejszy 100mkw, ocieplony wełną ~14cm, okna dwuszybowe, nie jest specjalnie szczelny ale fundamenty są ocieplone grubą warstwą styropianu. Dół podłogówka, góra cztery pomieszczenia i po jednym grzejniku w każdym. Piec 15kW na ekogroszek temperatura pieca 55 stopni. Sterowanie bez PID, bez czujnika temperatury spalin a sam piec nie jest jakimś cudem techniki - z pleszewa. Zasobnik CWU grzany cały czas, bez sterowania, wodą przepływającą do instalacji CO o takiej samej temperaturze jaka wychodzi z pieca. W domu ustawiona jest temperatura stała 21,5C dla całej doby i spalanie w okolicach 7,5kg/24h gdy na dworze jest na plusie, gdy jest zimniej to spalanie wzrasta do max 15kg/24h. Przez cały sezon grzewczy nigdy nie było potrzeba więcej niż 1500kg ekogroszku. Więc, jak widać, dużo można jeszcze poprawić.
    Dom musi być ocieplony, nie można zapominać by do kotłowni było doprowadzone powietrze z zewnątrz - węgiel musi mieć dostęp do tlenu, następnie ustawienie prawidłowej pracy dmuchawy i podawania paliwa a na końcu jakaś regulacja temperatury w pomieszczeniach by w miarę stabilnie utrzymywać jej poziom. Myślę że bez problemu można zmniejszyć zużycie węgla co najmniej o połowę.