Witam
Przeglądając wczoraj bezkres internetówe natrafiłem na wiatraczek solarny
koszt na allegro takiego cudeńka to ponad 130 zł
spodobało mi się to więc rano wyszedłem do ogródka podwędzić lampkę solarną
silniczek wyjąłem z jakiejś starej zabaweczki jak podłączyłem do niego baterie 1,6v to napierniczał tak szybko jak niepoważny ;P
bateria z lampki solarnej jak podłożyłem pod żarówkę 60W to uzyskałem z niej 2,5v max jak przystawiłem bezpośrednio do żarówki
ale silniczek tego nie bierze działa na 1,6v z baterii zwykłej ale z solarnej mimo że jest więcej to nie łapie... podłączyłem woltomierz do silniczka i wtedy z paneliku słonecznego szło 0,3v jak odłączyłem silniczek to panel na nowo wygenerowywał ponad 2v
mam takie pytanko, czy gdyby założyć jakiś kondensator to miało by to ręce i nogi?
znalazłem taki kondensator na allegro
Pojemność: 1000uF
Napięcie: 16V
Wymiary: 10x17mm
Temp. pracy: -40C ÷ +105C
Raster: 5mm
Producent: Chong
jak ten kondensator ma napiecie 16v to on będzie sie ładował aż osiągnie 16v i wtedy dopiero wypuści cały prąd czy będzie to jakoś logicznie działało?
mniejszego jak 16v nie udało mi sie znaleźć
przepraszam jeśli pomyliłem działy [/spoiler]
Przeglądając wczoraj bezkres internetówe natrafiłem na wiatraczek solarny
Spoiler:
https://greencom.pl/shopfile/produkty/normal/7611.jpg
koszt na allegro takiego cudeńka to ponad 130 zł
spodobało mi się to więc rano wyszedłem do ogródka podwędzić lampkę solarną

silniczek wyjąłem z jakiejś starej zabaweczki jak podłączyłem do niego baterie 1,6v to napierniczał tak szybko jak niepoważny ;P
bateria z lampki solarnej jak podłożyłem pod żarówkę 60W to uzyskałem z niej 2,5v max jak przystawiłem bezpośrednio do żarówki
ale silniczek tego nie bierze działa na 1,6v z baterii zwykłej ale z solarnej mimo że jest więcej to nie łapie... podłączyłem woltomierz do silniczka i wtedy z paneliku słonecznego szło 0,3v jak odłączyłem silniczek to panel na nowo wygenerowywał ponad 2v
mam takie pytanko, czy gdyby założyć jakiś kondensator to miało by to ręce i nogi?
znalazłem taki kondensator na allegro
Spoiler:
w cenie 1zł za 3szt
https://f.allegroimg.com/s400/060f1a/0540a09c49a6860a27c1bf999e5f
Pojemność: 1000uF
Napięcie: 16V
Wymiary: 10x17mm
Temp. pracy: -40C ÷ +105C
Raster: 5mm
Producent: Chong
jak ten kondensator ma napiecie 16v to on będzie sie ładował aż osiągnie 16v i wtedy dopiero wypuści cały prąd czy będzie to jakoś logicznie działało?
mniejszego jak 16v nie udało mi sie znaleźć

przepraszam jeśli pomyliłem działy [/spoiler]