Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podczas przewijania stron rozmywają się litery na monitorze [Benq GW2270]

kitek2001 13 Feb 2017 17:30 3441 13
    kitek2001
    Level 4  
    Witam
    Niedawno zakupiłem monitor BenQ GW2270 i zauważyłem że podczas przewijania (scrollowania) rozmazują się litery w grach też się rozmazują ale tylko delikatnie, moim zdanie wina leży po stronie komputera ponieważ monitor podłączyłem pod laptopa i działało normalnie. Jest to bardzo irytujące.
    Karta graficzna GTX950
    Win 10
    Najnowsze sterowniki
    krakarak
    Level 41  
    Czasami winny są lekko zaśniedziałe styki wtyku/gniazda - pomaga isopropanol.
    Innym razem pomaga wymiana kabla łączącego monitor z kartą graficzną. Jedno i drugie sprawdzone osobiście, nie zasłyszane.
    kitek2001
    Level 4  
    Na monitorze sprawdzane były 2 kablei dvi i d-sub.
    Kilka razy już wciskałem auto na monitorze i robiłem reset i nic nie pomaga.
    Nie wiem jak zmienić odświeżanie?
    Rozdzielczość monitora jest natywna
    310artur
    Level 43  
    Spróbuj jeszcze prawym na ekranie "Ustawienia wyświetlania" tam "zaawansowane ustawienia wyświetlania" tam "Tekst cleartype" - to taka procedura "dostrajania" trza to przejść. Może coś pomoże.
    Rozdzielczość i odświeżanie sprawdzisz i ustawisz w panelu Nvidii - "zmiana rozdzielczości"

Innych pomysłów nie mam.
    kitek2001
    Level 4  
    Niestety tekst cleartype nic nie pomógł.
    Odświeżanie i rozdzielczość jest normalna dla tego monitora.
    310artur
    Level 43  
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to wykonać czystą instalacje sterownika.
    Pobierz sterownik ze strony Nvidii i przy instalacji zaznaczasz "wykonaj czystą instalacje sterownika" to usunie wszelkie ustawienia które być może wadzą.
    kitek2001
    Level 4  
    Właśnie wczoraj pobrałem aktualizację sterowników i wykonałem tą czystą instalację i problem nadal niestety jest.
    310artur
    Level 43  
    Uruchom LiceCD linuksa. Zobaczymy czy to problem sprzętowy czy programowy.
    Sugerowany:
    https://www.linuxmint.com/download.php
    Tez z KDE jak masz 4 lub więcej GB RAM to pobierz 64bit jak nie to 32 bit
    Utwórz bootowalny pendrive tym:
    http://www.linuxliveusb.com/en/download
    Uruchom komputer z pendrive i po testuj czy jest tak samo. W przeglądarce to widzisz to sobie spokojnie sprawdzisz.
    kitek2001
    Level 4  
    A czy będę musiał usunąć mojego win 10 jak uruchomie tego linuksa
    krakarak
    Level 41  
    Nie, system Linuks nie ingeruje w zawartość dysków, ładuje się z płyty lub pendrive i pracuje w RAM.
    Danaan
    Level 1  
    Mam podobny problem co założyciel tematu. Przy ruchu rozmywają się litery w windows 10 home, kiedy ruch jest szarpany jak np. w chromie, problemu nie ma. Rozmywają się litery przy płynnym ruchu. To samo w Europa Universalis IV, przy ruchu rozmywa się mapka i nazwy prowincji, kiedy zatrzymuje kamerę wszystko w ułamku sekundy wraca do normy.