Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Awaria po instalacji SSD M.2 - Artefakty graficzne i niedziałająca bateria

13 Lut 2017 22:29 615 6
  • Poziom 2  
    Witajcie,

    W laptopie Acer zainstalowałem nowy dysk SSD Samsunga pod złącze typu M.2.

    Instalacja banalnie prosta. W lapku odkręciłem obudowę serwisową, wpiąłem dysk pod złącze i zabezpieczyłem śrubką montażową.
    Aktywowałem dysk w Windowsie 10 (na starym talerzowym HDD) i sformatowałem nowy dysk dzięki czemu zaczął być widoczny w systemie.
    Następnie zainstalowałem świeży Win 10 na SSD i ustawiłem bootowanie z niego jako domyślne.

    Wszystko działało pięknie przez 1 dzień. Dziś odpalam kompa i widzę pasy w górnej części ekranu. Myślałem że to kwestia sterowników do GPU. Pobrałem nowe - bez zmian. Uszkodzona matryca? Chyba nie - przesuwając okna układ pasów się zmienia. Czyli może jednak grafika? Zbootowałem system ze starego HDD i jest to samo. Nawet w biosie widzę "artefakty".

    Na domiar złego bateria przestała działać. System pokazuje naładowanie na poziomie 78% które nie ulega zmianie przy ładowaniu. Po wyjęciu kabla zasilającego komputer wyłącza się.

    Uszkodzona płyta? Dramat. Laptop jest praktycznie nowy a płyta kompatybilna z nowym dyskiem. SSD montowałem bardzo ostrożnie. Co mogło pójść nie tak?
  • Spec od komputerów
    karek84 napisał:
    Uszkodzona płyta?

    Tak.
    karek84 napisał:
    Laptop jest praktycznie nowy

    Uchylisz rąbka tajemnicy jaki model?
  • Poziom 2  
    Model laptopa: Acer F5-573G-51NX.
    Dysk to: Samsung PM961 128GB PCIe

    Dodaję też zdjęcie "pasów" w lewym górnym rogu ekranu.

    Co ciekawe. Dziś laptop normalnie pracuje na baterii. Został więc tylko case z GPU :/
  • Moderator - Komputery Serwis
    Sprawdź jeszcze na zewnętrznym ekranie, czy również są widoczne takie "pasy".
  • Spec od monitorów
    To jest uszkodzenie matrycy, te szerokie_ białe pasy ..... widoczne pod obrazem pulpitu
    - czy ten czarny_poziomy to też uszkodzenie, czy tak wyświetla matryca
    -zobacz jeszcze czy docisnąłeś wszystkie złącza prawidłowo


    Patrząc na specyfikację laptopa Link
    - i5-6200U SoC na platformie Skylake
    * zastąpiła Haswell and Broadwell
    -gpu disc. GeForce 940MX
    - kbc ITE IT8987E cxs
    -matryca FHD 1920 x 1080 np. Innolux N156HGE-EAL, TN WLED,

    Awaria po instalacji SSD M.2 - Artefakty graficzne i niedziałająca bateria
  • Poziom 2  
    Podłączone pod zewnętrzny monitor i pionowych pasów brak.

    Czyli jednak nie GPU.

    Może poluzowało się gdzieś złącze między matrycą a płytą główną? Czy raczej matryca do wymiany?
  • Moderator - Komputery Serwis
    karek84 napisał:
    Może poluzowało się gdzieś złącze między matrycą a płytą główną? Czy raczej matryca do wymiany?

    Trzeba sprawdzać drogą eliminacji.
    Jeśli gniazdo jest ok, to najlepszą opcją było by podstawienia drugiej matrycy.