Rzeczywiście wzmacniacz może pomóc. Są oryginalne kable ze wzmacniaczami i rzeczywiście jest on w połowie ale mają one długość przeważnie ≧15m. Podobne problemy występują w kablach antenowych i bywa, że zastosowanie wzmacniacza przy źródle skutkuje przesterowaniem samego wzmacniacza. Nie wiem czy takie przypadki są możliwe w przypadku wzmacniaczy HDMI ale wydaje mi sie to mało prawdopodobne. W przypadku sygnału antenowego jego poziom może być różny zaś poziom na wyjściu HDMI powinien być znormalizowany i wzmacniacze powinny być tak zaprojektowane by nie ulegały przesterowaniu.. W tym przypadku zastosowanie go w połowie musiałoby wiązać się z zakupem dwóch krótszych kabli i pruciem suchych tynków. Ale to ostateczność.
Druga sprawa to dlaczego nie pojawia się opcja 4K w wyborze rozdzielczości jak jest podłączone kino domowe. Być może nie wspiera ono odpowiedniego standardu HDCP.
Miałem kiedyś przypadek gdzie klient nabył Bluraya 3D i telewizor mimo wymiany kabla na odpowiedni tej opcji nie włączał. Okazało się, że "zapamiętał" sobie co miał podłączone wcześniej. Reset do ustawień fabrycznych rozwiązał problem. Być może tu jest podobnie.
W instrukcji piszą
Link
"Za to w zakresie cyfrowego przetwarzania wideo jest pełny wypas: osiem wejść (w tym jedno z przodu), dodatek MHL (także na jednym wejść z tyłu), dwa wyjścia (w tym jedno z ARC), obsługa 4K (4:4:4, 60p), HDMI 2.0a (dla urządzeń kompatybilnych z HDR – High Dynamic Range),"
Czyżby ( podobnie jak w projektorze) odpowiedni standard ( MHL) był tylko na jednym wejściu? Bo szansa, że Ultrabox został podłączony akurat do tego jest 1/7...