Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP-15-AC033NW - Nie uruchamia się - czarny ekran i krótkie sygnały dźwiękowe

mario_t 14 Lut 2017 20:56 789 17
  • #1 14 Lut 2017 20:56
    mario_t
    Poziom 4  

    Witajcie,
    Mój laptop HP-15-AC033NW przestał się włączać. Po wciśnięciu przycisku słychać kilkanaście króciutkich sygnałów dźwiękowych i tyle. Ekran czarny, podświetlenie działa. Poza tym brak reakcji. Do biosu również nie można wejść.
    Może ktoś mógłby podpowiedzieć co może być przyczyną? Z góry dziękuję.

    0 17
  • #2 14 Lut 2017 21:22
    310artur
    Poziom 42  

    W krótkich sygnałach dźwiękowych jest zakodowana odpowiedź. Skoro je wydaje to albo RAM albo grafika - ewentualnie płyta główna.
    Podaj co to za sygnały to będzie można coś więcej dedukować.

    0
  • #3 14 Lut 2017 21:29
    mario_t
    Poziom 4  

    Kilkanaście krótkich sygnałów w jednym ciągu bez przerw. Nie wiem - dziesięć może więcej bo trudno policzyć.

    0
  • #4 14 Lut 2017 23:58
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Reset CMOS, przeprogramowanie bios na początek.

    0
  • #5 15 Lut 2017 00:34
    lisek
    Spec od monitorów

    Policz te sygnały!?

    (':!:')

    Cytat:
    HP Compaq Presario CQ56.
    15 beeps, 'CAPS LOCK' light flash, and blank screen.


    Problem:
    Improperly seated keyboard cable, keyboard cable or keyboard is broken.

    Reszta na Link_ HP_support
    Problem dotyczyłmodeli np.
    HP-15-ab254sa (i5-6200U)
    HP15 P-158SA (AMD, A10-5745M APU, AMD HD8610G)
    ....

    ________________________________

    Model ciekawy Link :
    *pisano na forum Link

    - i3- 4005U SR1EK (czyli 4gen) z grafika zintegr. HD Graphics 4400 +

    - disc. gpu na AMD R5 M330 2GB DDR3 (216-0867030)
    - kbc KB9022Q
    * pr0gramowanie wsadem przez złącze klawiatury
    - MX25L6405D (BIOS)
    - charger bq735

    Tam bywała platforma Compal LA-C701P (AHL50/ABL52)
    Brak SM
    Mam gdzieś wsady KBC+ Bios

    Patrz po rozwiązanich Compal
    - NM-A272 lub NM-A311 lub LA-b102p

    p.s
    Service Guide pod HP-15- Link
    Modele serii HP-15- bywały też na LA-6582p

    0
  • #6 15 Lut 2017 20:50
    mario_t
    Poziom 4  

    Po wyjęciu baterii na parę minut i ponownym włożeniu pojawia się komunikat:
    The CMOS checksum is invalid. The CMOS will be reset to the default configuration and will be rebootetd. Please check your BIOS Setup options to see if they change.
    CMOS Reset (502)
    komputer oczywiście nie startuje. Czy czeka mnie w takim razie przeprogramowanie BIOS? Jeśli tak to chyba serwis? Czy to da się zrobić samemu?

    0
  • #7 15 Lut 2017 20:51
    miecho18
    Spec od komputerów

    No jak nie startuje, jak startuje. Do BIOS możesz teraz wejść?

    0
  • #8 15 Lut 2017 21:09
    mario_t
    Poziom 4  

    Nie nie mogę. Ale... Nie zauważyłem wcześniej. Caps Lock miga, więc to chyba inny problem. Uszkodzona taśma od klawiatury??

    0
  • #9 15 Lut 2017 21:24
    boro1234567
    Spec od komputerów

    mario_t napisał:
    Uszkodzona taśma od klawiatury??

    Wypnij klawiaturę przekonasz się.
    Obstawiam inny problem.

    0
  • #10 15 Lut 2017 21:38
    mario_t
    Poziom 4  

    Tzn. jaki to może być problem?

    Dodano po 11 [minuty]:

    Wypięcie klawiatury i ponowne podpięcie nic nie daje. Dalej to samo. Czarny ekran, CapsLock miga dwa razy z sekundową przerwą.

    0
  • Pomocny post
    #11 15 Lut 2017 21:43
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Bios i KBC bym przeprogramował.

    0
  • Pomocny post
    #12 15 Lut 2017 21:49
    lisek
    Spec od monitorów

    Cytat:
    Przerwa w meczu ...
    (':D')

    Twoja kol. pierwsza info. o tym modelu

    Cytat:
    Po wciśnięciu przycisku słychać kilkanaście króciutkich sygnałów dźwiękowych i tyle.
    Ekran czarny, podświetlenie działa. Poza tym brak reakcji.
    Do biosu również nie można wejść.


    Zrobiłeś Reset i masz na ekranie komunikat z Bios ?!
    - Napięcie bateryjki CMOS zmierzyłeś?

    Wypnij klawiaturę , podłącz inną po USB i włącz laptop > zobacz efekt
    - zainicjuj wej. do Bios (klawisz F2/ czy F10...)

    Ten komunikat co otrzymałeś (... CMOS Reset (502)
    czutaj Link
    oraz z forum_support HP
    Link_ BIOS Application Selected is Corrupt or Missing

    Bios pod swój model Szukaj Link

    p.s
    Nie pomoże uważnie i ze zrozumieniem (Mr. HaggisCat) Link

    0
  • #13 15 Lut 2017 23:02
    mario_t
    Poziom 4  

    Ok, BIOS według wskazówek zaktualizowałem i komputer się uruchamia. Ale pojawił się nowy problem bo nie widzi dysku twardego. podpinałem ich 3 i nie widzi żadnego...

    0
  • Pomocny post
    #14 16 Lut 2017 00:20
    lisek
    Spec od monitorów

    Ponieważ tam masz i3-4005U czyli SoC (wszystko w jednym: cpu, grafika i chipset PCH, usb,) to mamay do czynienia
    - uszkodzona ta cz. i3 odpowiedzialna za kontroler SATA _HDD
    - brak napięcia na złączu SATA do podłączenia HDD

    Cytat:
    Core i3-4005U are ULT products, Haswell processors and that integrate a CPU, GPU and Platform Controller Hub in one package.


    HP-15-AC033NW - Nie uruchamia się - czarny ekran i krótkie sygnały dźwiękowe

    Popatrz np. za SM pod platformy haswell
    QUANTA J01
    QUANTA TWJ
    QUANTA HKC HASWELL ULT

    HP-15-AC033NW - Nie uruchamia się - czarny ekran i krótkie sygnały dźwiękowe

    0
  • #15 16 Lut 2017 19:35
    mario_t
    Poziom 4  

    Witajcie ponownie.
    A czy przyczyna braku dysku w biosie może być również programowa? Np. brak jakiegoś sterownika?
    Pojawia się błąd 3F0, dysk pracuje więc zasilanie jest ok.

    0
  • Pomocny post
    #17 17 Lut 2017 07:24
    lisek
    Spec od monitorów

    Zastosuj procedurę z Link

    W dobre złacze włożyłeś tasiemkę od dysku?
    - jaki dysk : zwykły "talerzowy" czy SSD?
    powinny być opisane , coś w stylu: ODD - HDD 1 - HDD 2.

    masz wł. Bios pod UEFI dla tego modelu laptopa?
    masz tasiemkę własciwą pod dysk po HP p.nr.

    0
  • #18 17 Lut 2017 20:09
    mario_t
    Poziom 4  

    Ok, dzisiaj podłączyłem inny , pożyczony dysk i komputer startuje normalnie. Czyli ten który miałem zamontowany w laptopie jest uszkodzony - podłączony do komputera kolegi powoduje że komputer nie wstaje, a po włączeniu wydaje kilkanaście sygnałów ( piknięć ). Zamówiłem już nowy. Podpowiedzcie mi tylko jeszcze, czy jak zainstaluję W8.1 z obrazu ISO, to system się aktywuje? Bo taki był fabrycznie zainstalowany. W biosie jest nawet taka informacja widoczna.
    Więc problem z laptopem został rozwiązany. Bardzo dziękuję Wam za pomoc. Jestem wdzięczny.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo