Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, mam problem z laptopem, męczę się już od 3 dni i stwierdziłem, że może elektroda trochę wesprze
Otóż w laptopie nie działa klawiatura (w ogóle brak reakcji na przyciski,
nawet typu numlock itp) a touchpad pracuje prawidłowo do momentu
naciśnięcia dowolnego przycisku na klawiaturze (wtedy następuje zupełne
zamrożenie touchpada, możliwa praca jedynie na myszce zewnętrznej,
klawiatura w biosie albo podczas bootowania minixp działa bez
zarzutu, zatem wszelkie hardware'owe przyczyny odstawiamy na bok)
W menedzerze urządzeń pojawił się żółty wykrzyknik obok sterownika
klawiatury w zakładce urządzeń interfejsu HID a wszelkie próby przeinstalowania sterownika kończą się błędem 37, na który nie mogę znaleźć sposobu (witryna windows nie pomaga, kopia
zapasowa niestety nie istnieje).
"System Windows nie może zainicjować sterownika urządzenia dla tego sprzętu."
Co jest interesujące, podglądając szczegóły sterownika klawiatury nie ma w nich typowego sterownika klawiatury "kbdclass.sys".
Bios przeglądnięty, laptop sprawdzony przez malwarebytes, avira antywirus, glary utilities, korzystałem z konsoli odzyskiwania (chkdsk /r) oraz używałem narzędzia do instalacji sterowników systemowych w miniXP (z hirens'a).
Sterowniki do chipsetu przeinstalowane kilka razy, grzebałem również w ustawieniach touchpada gdzie nic ciekawego nie znalazłem. Niezliczone próby przeinstalowania sterownika klawiatury (używałem driveridentifier, żeby mieć zgodność ID sprzętu).
System operacyjny to Windows XP Professional SP3
Nie wiem już co robić, bardzo nie chciałbym go formatować, bo bardzo dużo miałbym wtedy pracy, zatem jakieś pomysły będą bardzo mile widziane
Zastanawiam się jeszcze jak przypisać plik kbdclass.sys jako sterownik klawiatury. Czy wystarczy że zmienię ścieżkę do innego sterownika klawiatury w rejestrze? Są tam trzy sterowniki: i8042prt.sys, tkbtnpn.sys oraz tkbtnpn1.dll

Otóż w laptopie nie działa klawiatura (w ogóle brak reakcji na przyciski,
nawet typu numlock itp) a touchpad pracuje prawidłowo do momentu
naciśnięcia dowolnego przycisku na klawiaturze (wtedy następuje zupełne
zamrożenie touchpada, możliwa praca jedynie na myszce zewnętrznej,
klawiatura w biosie albo podczas bootowania minixp działa bez
zarzutu, zatem wszelkie hardware'owe przyczyny odstawiamy na bok)
W menedzerze urządzeń pojawił się żółty wykrzyknik obok sterownika
klawiatury w zakładce urządzeń interfejsu HID a wszelkie próby przeinstalowania sterownika kończą się błędem 37, na który nie mogę znaleźć sposobu (witryna windows nie pomaga, kopia
zapasowa niestety nie istnieje).
"System Windows nie może zainicjować sterownika urządzenia dla tego sprzętu."
Co jest interesujące, podglądając szczegóły sterownika klawiatury nie ma w nich typowego sterownika klawiatury "kbdclass.sys".
Bios przeglądnięty, laptop sprawdzony przez malwarebytes, avira antywirus, glary utilities, korzystałem z konsoli odzyskiwania (chkdsk /r) oraz używałem narzędzia do instalacji sterowników systemowych w miniXP (z hirens'a).
Sterowniki do chipsetu przeinstalowane kilka razy, grzebałem również w ustawieniach touchpada gdzie nic ciekawego nie znalazłem. Niezliczone próby przeinstalowania sterownika klawiatury (używałem driveridentifier, żeby mieć zgodność ID sprzętu).
System operacyjny to Windows XP Professional SP3
Nie wiem już co robić, bardzo nie chciałbym go formatować, bo bardzo dużo miałbym wtedy pracy, zatem jakieś pomysły będą bardzo mile widziane

Zastanawiam się jeszcze jak przypisać plik kbdclass.sys jako sterownik klawiatury. Czy wystarczy że zmienię ścieżkę do innego sterownika klawiatury w rejestrze? Są tam trzy sterowniki: i8042prt.sys, tkbtnpn.sys oraz tkbtnpn1.dll