Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DVD90 Continental Opel Vectra - Cisza w głośnikach, po chwili charczenie, gorące

stachu_22 15 Lut 2017 19:04 669 8
  • #1 15 Lut 2017 19:04
    stachu_22
    Poziom 17  

    Witajcie. Zakupiłem radyjko DVD90 do swojego samochodu, Continental, 13 272 817. Jeśli chodzi o zalogowanie, montaż wszystko bez problemu. Niestety, radio nie gra. Po wybraniu jakiejkolwiek stacji jest cisza w głośnikach. Dopiero po około 2, 3 minutach da się słyszeć charczenie w rytm muzyki, głównie z centralnego głośnika pod szybą czołową. Układ z boku radia, który ma radiator bardzo mocno się nagrzewa (o wiele bardziej w porównaniu do poprzedniego radia - CD70).
    Co może być uszkodzone? Przepraszam za tak "laiczny" opis ale to nie moja dziedzina.

    Pozostałe funkcje radia, ustawienia, nawigacja działa OK.

    edit:
    Końcówka mocy w tym radiu to prawdopodobnie TDA7561 - czy mogę podejrzewać, że to ten układ jest uszkodzony?

    0 8
  • #2 15 Lut 2017 19:33
    miecho18
    Spec od komputerów

    Najpierw należy sprawdzić instalację głośnikową w aucie. Ewentualnie podłączyć radio "na stole" i podpiąć jakiś głośnik na próbę, jeśli jest taka możliwość.

    0
  • #3 15 Lut 2017 19:34
    stachu_22
    Poziom 17  

    Instalacja jest jak najbardziej w porządku, moje poprzednie radio, CD70, gra bezproblemowo odkąd mam samochód czyli jakieś pól roku.

    0
  • Pomocny post
    #4 15 Lut 2017 19:35
    miecho18
    Spec od komputerów

    W takim razie sprawdź czy na wejściach końcówki mocy sygnał jest prawidłowy, bez zniekształceń.

    0
  • #5 15 Lut 2017 20:10
    stachu_22
    Poziom 17  

    Czyli bez oscyloskopu się nie obejdzie?

    0
  • Pomocny post
    #6 15 Lut 2017 20:16
    miecho18
    Spec od komputerów

    Po co od razu oscyloskop? Wystarczy jakiś zewnętrzny wzmacniacz.

    0
  • #7 16 Lut 2017 18:21
    stachu_22
    Poziom 17  

    Obeszło się bez zewnętrznego wzmacniacza. Miałem taką końcówkę mocy z innego radia CD70, podstawilem i gra aż miło :)

    0
  • #8 18 Lut 2017 15:09
    TYTUS...
    Poziom 32  

    Czyli pominąłeś podstawy - czyli 6V na wyjściu końcówki.

    0
  • #9 12 Cze 2017 21:37
    stachu_22
    Poziom 17  

    Jak już wspomniałem, problemem była uszkodzona końcówka mocy. Radio gra do dzisiaj bezproblemowo.

    0