Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zacząć sprzedaż własnej elektroniki ?

abdul jabar 17 Feb 2017 18:33 2805 15
    abdul jabar
    Level 2  
    Dzień dobry, mam na imię Marcin i szukam pomocy na temat założenia własnej działalności gospodarczej o charakterze produkcyjno-handlowym, mianowicie z zakupionych podzespołów znanych marek chcę produkować lampę oświetleniową w dwóch wersjach mocowych. Podzespoły oczywiście mają wszystkie certyfikaty potrzebne i badania, co ja bym musiał mieć i jakie warunki spełnić aby taką rzecz w najbardziej legalny sposób wytwarzać i sprzedawać w polsce i UE. Moja firemka nie będzie jakaś duża gdyż jest to produkt do jeszcze wąskiego grona społeczeństwa co za tym idzie nie będę zarabiał zbyt wiele. Jak to wygląda od strony ZUS i Urzędu Skarbowego. Przepraszam jeśli piszę nie na temat mimo to z góry uprzejmie dziękuję i pozdrawiam. Marcin.
    ps: czytałem wcześniejsze posty bodajże z 2008 roku, różne obostrzenia mogły ulec zmianie, a ja poza tym, że muszę założyć działalność gospodarczą nie wiem nic więcej.
    Pozdrawiam.
    User removed account
    Level 1  
    abdul jabar
    Level 2  
    We wcześniejszych postach nic nie było o recyclingu, a to teraz jedno z ważniejszych zagadnień w prowadzeniu tego typu działalności. Kolega chce, a raczej chciał otwierać warsztacik motocyklowy i recycling to był podstawą. Tu brawo za podpowiedź, ale z całą resztą wydaje mi się to trochę za łatwe. Wszystkie ważne(bez kabelków połączeniowych żródła światła, itp) podzespoły (zasilacz, wiatrak,itp) mają oznaczenia CE i RoHS, a czy ja będę potrzebował zrobić jakieś badania żeby używać tych oznaczeń czy mogę opierać się na certyfikatach od producentów tych części?
    Mam stałą pracę i interesuje mnie w tym przypadku koszt miesięczny prowadzenia takiej firmy i w , któwym momencie rozliczam się z fiskusem? I jak wygląda sprawa gwarancji?
    Dzięki za odpowiedź.
    User removed account
    Level 1  
    abdul jabar
    Level 2  
    Czyli do poskładania z gotowych elementów naświetlacza i sprzedawaniu go musze ten certyfikat CE na własną rękę zrobić, czy to coś kosztuje?
    User removed account
    Level 1  
    abdul jabar
    Level 2  
    Szanowny panie ATOM1477 dziękuję za odpowiedzi i przepraszam, że byłem mało zwięzły :) Napiszę po prostu o co mi chodzi bez żadnych zaciemnień. Chcę składać naświetlacze led i je w legalny sposób sprzedawać, mój bedzie tylko kształt całego produktu noi nazwa z ewentualnym logo. I ta cała otoczka wokół tego zagadnienia mnie interesuje, no może jeszcze ile wynosi koszt sprowadzenia z zagranicy Diód led.
    User removed account
    Level 1  
    Ohio851
    Level 8  
    Jako własnej roboty, na allegro z jakimś tanim i normalnym oprogramowaniem żeby to atrakcyjnie przedstawić czyli fotolister, sellbooster za grosze. Wyjdziesz na swoje przy takim układzie i nie sądzę, by tu jakieś obostrzenia natury prawnej się odezwały.
    Ryszard49
    Level 38  
    abdul jabar, jeżeli zarejestrujesz firmę jako Zakład Produkcyjno Usługowy, to możesz wszystko.
    User removed account
    Level 1  
    Ryszard49
    Level 38  
    atom1477, takiej prostej rzeczy nie możesz pojąć a chcesz udzielać rad.
    User removed account
    Level 1  
    Ryszard49
    Level 38  
    atom1477, gdybyś miał firmę inaczej patrzyłbyś na to zagadnienie.
    Ryszard49
    Level 38  
    Witam.
    Widzę że temat umarł śmiercią naturalną, i tu mnie to nie dziwi, takie problemy bezproblemowo załatwia księgowy w firmie.