Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo L420 - karta nie wpuszcza do internetu

mamwi 17 Lut 2017 19:38 372 8
  • #1 17 Lut 2017 19:38
    mamwi
    Poziom 13  

    Witam.
    Pacjent to Lenovo L420, Win 7, problem jest następujący po włączeniu komputera wyskoczył komunikat "brak internetu" a dzień wcześniej wszystko działało normalnie. Lapek jest podłączony kablem RJ45 bo robi za stacjonarny, karta wi fi wyłączona.
    Wobec tego
    -restart komputera - bez efektu
    -restart routera - bez efektu
    -zmiana gniazda w routerze - bez efektu
    -przywrócenie sterownika karty - bez efektu
    Po podłączeniu do kabla drugiego lapka internet działa normalnie, więc tym samym wyeliminowałem kabel i router. Włączyłem u pacjenta kartę wi fi i działa ona prawidłowo, dostęp jest.
    Wobec tego wszedłem w monitor stanu karty i przy uruchamianiu karty pojawiają się komunikaty: "odłączony kabel sieciowy" - chwilkę, "identyfikacja sieci" - chwilkę, i w końcu pojawia się "sieć" (w czerwonym kółku).
    Lenovo L420 - karta nie wpuszcza do internetu
    Pakiety danych są transmitowane w obie strony cały czas. Obok widać stan karty wi fi.
    Może ktoś mi podpowiedzieć, o co chodzi? Czyżby karta dokonała żywota?

    0 8
  • #3 18 Lut 2017 17:42
    mamwi
    Poziom 13  

    IP jest nadawane automatycznie, nawet nie wiem, jaki miałbym wpisać.

    0
  • #5 19 Lut 2017 03:09
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Na testy proponuję odinstalować Avasta (w szczególności jeśli jest to wersja z zaporą, ale zwykła również jest warta usunięcia w ramach testu). Jeśli są jakieś inne programy antywirusowe lub zapory, których nie widać, również dla testów można usunąć. Po usunięciu restart i ponowny test.

    0
  • #6 19 Lut 2017 07:44
    mamwi
    Poziom 13  

    Nic z tego. Po ręcznym wpisaniu IP nie ma transmisji danych i nie widzi sieci.
    Lenovo L420 - karta nie wpuszcza do internetu

    Dzisiaj wpadłem na pomysł i chyba znalazłem przyczynę, mianowicie: wyłączyłem kartę wi fi i zrobiłem "napraw" karty sieciowej, i oto co wyskoczyło:
    Lenovo L420 - karta nie wpuszcza do internetu
    Wcześniej tego nie widziałem, bo dawałem "napraw" przy włączonym wi fi i wyświetlał się komunikat, że dostępne jest połączenie z internetem. To chyba problem po stronie dostawcy?

    0
  • #7 19 Lut 2017 08:01
    nici
    Poziom 33  

    mamwi napisał:
    To chyba problem po stronie dostawcy?
    Nie, skoro wifi działa.

    0
  • #9 19 Lut 2017 20:07
    mamwi
    Poziom 13  

    No jest, ogarnąłem. Problem chyba jest po stronie routera. Dzisiaj wieczorem zniknęło wszystko. Zadzwoniłem do dostawcy, kazał przełączyć wtyk z gniazda D-link na któreś wyjście routera i internet się pojawił. Przyjadą jutro i sprawdzą. Wielki dzięki za pomoc.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo