Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mondeo 3 Brak świateł pozycyjnych i podświetlenia deski po przekręceniu zapłonu.

Hospes98 18 Lut 2017 17:05 750 2
  • #1 18 Lut 2017 17:05
    Hospes98
    Poziom 2  

    Witam
    Dziś w aucie (Ford Mondeo mk3) pojawił się problem, po przekręceniu kluczyka gasną światła pozycyjne i podświetlenie deski, światła mijania są ok. Postanowiłem rozebrać i zobaczyć na styki pokrętła . Niby wszystko wygląda okej bębenek zmienia położenie styków i wgl ale jednak działa bez sensu np. świeci same przeciwmgłowe światła. Ręczne zwarcie styków spowoduje włączenie pozycyjnych ale gdy kluczyk przekręce to swiatła gasną. Stało się to chyba po podłączeniu instalacji elektrycznej przyczepki. Czy winny będzie ten przełącznik? Dodam że przyczepka robiła trochę jaja, paliła bezpieczniki bo obie lampy były zmostkowane z jednym bolcem gniazda, zrobiłem to później tak jak ma być. Bezpieczniki sprawdzałem i wychodzi na to że są okej. Z góry dzięki za pomoc ;)

    0 2
  • #2 19 Lut 2017 15:32
    tomasz sadowski
    Spec od samochodów

    Uważam że zerknąć powinieneś jeszcze raz na bezpieczniki .

    0
  • #3 20 Lut 2017 09:26
    Hospes98
    Poziom 2  

    tomasz sadowski napisał:
    Uważam że zerknąć powinieneś jeszcze raz na bezpieczniki .


    Już chyba z pięć razy patrzyłem :P teraz zauważyłem, że pozycyjne światła działają na pozycji "wciśnięte w lewo" czyli same pozycyjne bez podświetlenia wnętrza. Wychodzi na to, że nie działa jedna pozycja przełącznika świateł, jutro chyba będę miał inny używany przełącznik, sprawdzę czy pomoże. Słaby ze mnie mechanik ale jeśli bezpieczniki są oki, postojowe działają w innej pozycji a podświetlenie deski po zwarciu stuków to wydaje mi się, że to przełącznik :D

    0