Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

panel słoneczny regulator napięcia przetwornica

leon19855 20 Feb 2017 15:33 2715 9
    leon19855
    Level 9  
    Chciałbym na działce zrobić coś w rodzaju oświetlenia najlepiej led o małej mocy tak na imprezy nocne przy grillu :) które bedzie zasilane z akumulatora myśle że ok 100 Ah żelowym do tego chce dobrać panel słoneczny który bedzie ładował ten aku,regulator napiecia i jakomś przetwornice pod ktora jak bede chciał to podłacze radio nawet na 220v :) prosiłbym o porade z tej sprawie bądż jakiś projekt tak żebym nie musiał na działke ciągnąć kabla bo mam ponad 300 metrów :)
    andy175
    Level 11  
    W moim układzie są 2 panele GS 50 ustawione pod kątem ok 35 stopni skierowane na południe i akumulator żelowy 12V 40 ah plus regulator. Do oświetlenia wykorzystałem 3 x 5 m taśmy led.
    leon19855
    Level 9  
    czy jest to układ który dziala niezaleznie chodzi mi tutaj o to czy musi pan doładowywac aku czy dziala to caly rok bez potrzeby doładowywania np prostownikem bo panele nie daja rady :) ????

Dodano po 1 [minuty]:

ile taka taśma led pobiera Ah

Dodano po 2 [minuty]:

no i dlaczego nie zastosował Pan np aku 100 Ah żelowego za słabe 2 panele czy trzeba byłoby dokupic pod taki aku wiecej GS 50 ??
    andy175
    Level 11  
    Witam
    Układ działa niezależnie nie wymaga doładowania prostownikiem jedynie w okresie dużych opadów śniegu trzeba odsłonić panele. Dla moich potrzeb wystarczają 2 panele ale układ regulatora może obsłużyć 4 panele dodatkowo regulator posiada zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora poniżej 11,3v.
    Zastosowane taśmy led o mocy 24 W.
    Nie zastosowałem akumulatora żelowego 100 ah ze względu na koszty około 700 zł
    Kwazor
    Level 32  
    Potrzeba 3 do 4 sztuk ( zwłaszcza przy gorszej pogodzie szybciej naładuje akumulator )
    krzysztofwarchal
    Level 1  
    Chcialem troche temat oswiezyc, mam panel 50w sterownik i 46ah akumulator. Tez na dzialce i tez do ledow jakie 3x5m tasmy. i kilka portow usb do ladowania telefonow. Pytanie, czy potrzebuje nastpenego panela 50w jesli uzywam tylko domku przez weekendy wieczorami, wiec praca przez jakies 6 godzin max. Czy naladuje przez caly dzien przy dobrej pogodzie ten akumulator?
    Dziekuje z gory !!!!
    Kwazor
    Level 32  
    Jeśli masz regulator MPPT ( prawdziwy nie podróbkę )
    To z 2 paneli osiągniesz moc ~ 60W ( one nie mają już nominalnej mocy -- potwierdzone wielokrotnie bo np Voc nie jest 64V tylko 50V )
    Tu zdjęcia 2 panelowej instalacji z moim regulatorem MPPT :
    Z Paneli :

Wyjście regulatora :

Więc tak 35-40Ah można uzyskać. Ale tylko z regulatorem MPPT przy PWM będziesz miał 1.5 do 2A max ładowania.