Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Samsung Syncmaster 910MP - Composite Video - brak kolorów i zakłócenia

20 Lut 2017 19:00 447 10
  • Poziom 15  
    Witam,

    Może ktoś spotkał się z takim zachowaniem monitora:

    Gdy podłączam źródło sygnału composite video do tego monitora obraz jest falujący, brak kolorów (czarno/biały obraz), silne zakłócenia w rodzaju gęstych pofalowanych pasków na ekranie. Wejście VGA ma przyciemnione barwy ale działa stabilnie. Nie sprawdzałem innych wejść.
    Monitor jest z 2005 roku. Podejrzewam, że należałoby powymieniać kondensatory w obwodach zasilania ale może to nie jest problem?

    schemat można sciągnąć z site elektrotanya.com

    Proszę o podpowiedź i z góry dziękuję
  • PCBway
  • Poziom 22  
    Proponuję rozebrać monitor, zobaczyć w jakim stanie są kondensatory, na koniec wykonać niezbędne pomiary. Powinno pomóc :D

    Pozdrawiam
  • PCBway
  • Poziom 15  
    Witam,

    Tez tak mysle i tak zrobie. Znalazlem temat z klopotliwym tunerem i tam byl problem z napieciem 1,8V. To moze byc wrecz to samo.

    Dzieki - gdy sie z tym uporam dam znac
  • Poziom 15  
    Witam.
    Czy znalazł pan problem tej usterki, mam taki sam objaw.
  • Poziom 15  
    Witam,

    Niestety od dawna nie mam czasu na hobby, ale należy się zająć kondensatorami w bloku zasilania zwłaszcza w tej części dot. napięcia 1,8V lekkim problemem jest to że są to elementy powierzchniowe jednak po testowym wlutowaniu większej pojemności powinien od razu być widoczny rezultat - w domyśle - poprawa jeśli poniższy kondensator jest uszkodzony...

    Załączam schemat. Na stronie 6 jest zasilacz 1,8V= na układzie LF18CDT - pierwsza sugestia to sprawdzenie i ew. wymiana kondensatora C624 - 10uF/16

    Pozdrawiam
  • Poziom 21  
    Witam, podpinam się pod temat - ten sam monitor - brak synchronizacji i kolorów na wejściu czincz, euro oraz przez wejście antenowe. monitor używam do Amigi więc zależy mi na jego reanizacji....
  • Poziom 10  
    chciałem się podpiąć pod temat mam taki sam monitor z tunerem tv
    problem jest taki że przy podłączeniu do tego monitora jakiej kolwiek konsoli ps2, Amigi 1200, commodore 64, famicoma przez czincze lub eurozłącze obraz jest nie wyraźny, skacze, i jest zaśnieżony i nie wyraźny, dźwięk jest ok.., przy podłączeniu komputera przez VGA obraz jest idealny,
    rozkręcałem monitor i kondensatory nie są popuchnięte jak i od samego zasilacza,
    jak i cała reszta..
    co może być przyczyną ?? że obraz na AV nie jest przejrzysty i taki jak powinien być ???
    proszę o info z góry dziękuję
  • Poziom 15  
    Witam,

    Napisałem - od czego, moim zdaniem należy zacząć. W tego rodzaju układach możesz nie stwierdzić "puchnięcia" kondensatorów a one i tak będą uszkodzone. Proponuję odnaleźć wymieniony przeze mnie kondensator na pcb i równolegle do niego wlutować inny, nowy elektrolit aby stwierdzić czy ta pojemność może mieć wpływ na pracę monitora.
  • Poziom 15  
    Witam,

    Usterka usunięta. Miałem już czas na diagnostykę i jak podejrzewałem kondensator C624 - 10uF był uszkodzony. Oglądając na ekranie oscyloskopu napięcie wyjściowe z regulatora 1,8V zobaczyłem oscylacje o amplitudzie ponad 0,2V i częstotliwości kilku kiloherców. Po testowym podłączeniu równolegle świeżego kondensatora 10uF/25V oscylacje na tle 1,8V DC znikły i po podłączeniu źródła sygnału do złącza SVIDEO wszystko jest OK. Kondensator i regulator znajdują się mniej więcej koło centrum PCB.

    Samsung Syncmaster 910MP - Composite Video - brak kolorów i zakłócenia Samsung Syncmaster 910MP - Composite Video - brak kolorów i zakłócenia

    Teraz jeszcze czeka mnie walka ze zbyt ciemnym obrazem z wejścia VGA. Na początek sczytam wsad pamięci 24C32 i ewentualnie wgram nowy. Całość obrazu z PC jest dosyć mocno przyciemniona, regulacja jasności i kontrastu prawie nie działa, kolory wydają się być przekłamane. OSD jest wyświetlane normalnie - jasno i wyraźnie, więc nie jest to problem podświetlenia lecz sterowania matrycą. Pooglądam jeszcze na oscyloskopie resztę napięć. Może inne kondensatory także trzeba powymieniać.

    Jak to odnajdę i usunę źródło problemu - pojawi się wpis na ten temat w wątku.

    Życzę udanej naprawy.

    DODANE 26.08.2019

    Poradziłem z ciemnym obrazem na wejściu PC (VGA). Należy uruchomić tryb serwisowy gdy jest wybrane wejście PC (to ważne bo na innych wejściach nie działa autoadjust). Powinna zadziałać kombinacja z pilota:

    POWEROFF->INFO->MENU->MUTE->POWERON
    albo
    POWEROFF->MUTE->1->8->2->POWERON

    Ja nie mam pilota. Użyłem do generowania komend interfejsu RS232-IR i programu WinLiRC http://winlirc.sourceforge.net/ oraz pliku konfiguracyjnego pilota https://sf.net/p/lirc-remotes/code/ci/master/tree/remotes/samsung/BN59-00683A.lircd.conf

    W menu serwisowym jest pozycja auto adjust colors PC. U mnie wystarczyło to uruchomić i po problemie. Reszty można nie nie ruszać.

    Tak więc problem można uznać za rozwiązany.

    DODANE 26.08.2019

    Podłączyłem wieczorem do wejścia S-VIDEO kamerę a potem Atari65XE - wszystko działa jak należy.
  • Poziom 15  
    Nie ma już więcej nic do dodania.

    Zagadka rozwiązana :)