Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony Xperia Z1 Compact D5503 - po rozładowaniu świeci się czerwona dioda

neris1997 21 Feb 2017 23:42 2217 5
    neris1997
    Level 2  
    Witam,
    mianowicie, mam problem z Xperią Z1 Compact.

Otóż było tak, że zostawiłem na biurku działający telefon, który miał 2% baterii, bo musiałem coś załatwić. Jak wróciłem, telefon się prawdopodobnie rozładował.

Pierwsze co zrobiłem, to podpiąłem telefon kablem USB do komputera - zero reakcji ze strony telefonu, kompletnie NIC. Dioda się nie zaświeciła, telefon ani trochę nie zrobił się ciepły, komputer kompletnie nie wykrył telefonu. Jeszcze dla pewności sprawdziłem, czy Flashtool wykryje telefon, ale nic z tego (sterowniki mam zainstalowane, bo jakiś czas temu wgrywałem system).

Następnie podpiąłem telefon do ładowarki (ładowarka od HTC, nie było z nią wcześniej żadnych problemów) - zaświeciła się czerwona dioda (nie mrugała, cały czas się świeciła tak samo), a telefon zaczął się bardzo mocno grzać i nic więcej, żadnych wibracji itp..

Gdy telefon był podłączony do ładowarki próbowałem przytrzymać przez 15 sekund przycisk OFF, który jest ukryty w miejscu na kartę MicroSIM, a następnie włączyć telefon, ale nic się nie stało. Próbowałem też włączyć telefon kombinacjami POWER i VOL+, POWER i VOL-, ale żadnej reakcji nie było.
    Wszystkie te kombinacje próbowałem podczas ładowania się telefonu.
    Gdy telefon odłączyłem od ładowarki, dioda zgasła.

Podsumowując, gdy podłączam telefon do komputera - telefon kompletnie nie reaguje i nie jest wykrywany przez komputer, a gdy podłączam do ładowarki - świeci się czerwona dioda i się nagrzewa.

Wyczytałem na kilku stronach, że trzeba telefon zostawić na kilka/kilkanaście godzin podłączony do ładowarki, ale mam wątpliwości co do tego, bo tak jak już napisałem wcześniej, telefon się bardzo nagrzewa.

Proszę o pomoc, z góry bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi.
  • Helpful post
    actin
    Level 34  
    Sudden Deatch. Stanard w tych telefonach.
    Podlacz do ładowarki na jaki czas.

Tel ma gwarancję ? Był wgrany oficjalny ROM?
    neris1997
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedź, ale to chyba nie to, telefon był podłączony kilka dni i nic. :(
    Telefon nie jest na gwarancji, była zainstalowana najnowsza, oficjalna wersja systemu. Rozebrałem telefon, wyjąłem płytę główną i moją uwagę przykuło to, co jest wokół tych dwóch czarnych elementów (obrazek w załączniku).

Co to może być?
    Kżyho
    Level 10  
    Odświeżę temat. U mnie podobna sytuacja jak wyżej opisana. Przy czym, jak podłącze ładowarkę, to czerwona dioda co kilka sekund gaśnie, zapala się na nowo, kilka sekund, gaśnie i tak w kółko - więc generalnie mruga na swój sposób.
    Próbowałem już wszelakich sposobów zresetowania/uruchomienia: PWR + Vol+, czerwony przycisk OFF krótko i ponad 2 minuty, podłączałem do komputera - tam czasem się pojawia jako S1 Service i to wszystko. Próbowałem też podłączania do kompa trzymając Vol-, potem PWR + Vol+ trzymając Vol-, następnie przełączenie na ładowarkę nadal trzymając Vol- (gdzieś ktoś opisywał, że pomaga), ale bez efektu.
    W końcu kupiłem nową baterię, rozkleiłem plecy, odłączyłem i podłączyłem na nowo istniejącą baterię - nic. Wymieniłem baterię - nadal bez efektu :( Wciąż jedynie to "mruganie" czerwoną diodą i się zawzięła, żeby się nie włączyć.
    Ktoś ma może jeszcze jakieś wskazówki/pomysły/cokolwiek? Dość pilnie pomocy potrzebuję, bo telefon bardzo potrzebny.

Osobna kwestia - jest jakaś opcja zgrania zdjęć/filmów z takiego telefonu?