Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Transit Connect 1.8tddi - Kontrolka ładowania, mruganie świateł

mechmajster 22 Lut 2017 20:00 723 6
  • #1 22 Lut 2017 20:00
    mechmajster
    Poziom 10  

    Witam!
    Mam problem z Fordem Transitem Connectem 1.8 TDDI. Problem dotyczy ładowania. Napięcie ładowania ( wyłączone odbiorniki) wynosi około 14,4V jest wszystko w porządku. Włączam światła również jest ok, włączam dmuchawę na 4 bieg, ładowanie zaczyna fiksować i oscyluje od około 12 V do nawet 16V podobnie dzieje się na włączonej klimatyzacji . W tym momencie pulsują bardzo mocno światła, dmuchawa wewnątrz zwalnia i przyspiesza. Kontrolka ładowania podczas tej pulsacji oczywiście już się zapali i świeci.
    Wymieniłem:
    - mostek diodowy
    - regulator napięcia
    - szczotki
    - pierścień również ok.
    - dokładałem drugą masę, to samo

    Zasilanie z kasety bezpieczników jest, nawet dołożyłem drugi bezpośrednio przewód - jest to samo
    Przewód do PCM również sprawdzony , również podstawiony drugi obok - to samo
    W sterowniku pojawia się wyłącznie błąd ładowania poza zakresem.

    Z anomalii jakie zaobserwowałem w parametrach bieżących PCM to napięcie sterownika które podczas pracy silnika wynosi okolo 10-11V a na samym akumulatorze w tym samym czasie na mierniku jest okolo 13,5-14,5V. Sprawdziłem fizycznie - miernikiem przy PCM to jest te 2 Volty mniej niż na akumulatorze. Podobnie jest sterowniku poduszek powietrznych, w parametrach bieżących pokazuje 8-9V ? Tu jednak miernikiem nie sprawdzałem .

    Czy sterownik PCM porównuje napięcie którym jest zasilany w stosunku do tego co otrzymuje prosto z alternatora? Wydaje mi się że to napięcie na sterownikach powinno raczej odpowiadać napięciu akumulatora?
    Do czego jest środkowy przewód przy regulatorze napięcia ( w tej kostce 3 pinowej) - tylko jej nie sprawdzałem.

    Jakieś pomysły? :)

    0 6
  • #2 22 Lut 2017 23:33
    guciq
    Poziom 18  

    Podstaw inny akumulator.Wygląda mi na upaloną celę

    0
  • #3 23 Lut 2017 06:40
    mechmajster
    Poziom 10  

    Zapomniałem dodać, akumulator tez podstawiałem i nic.

    0
  • #4 23 Lut 2017 07:13
    andrzej20001
    Poziom 42  

    Jaki regulator wsadziłeś

    0
  • #5 23 Lut 2017 07:40
    mechmajster
    Poziom 10  

    Auto startera ARE9026

    0
  • #6 23 Lut 2017 08:46
    ociz
    Moderator Samochody

    No przecież sam wiesz gdzie szukać. Nie może być tak dużego spadku na zasilaniu sterowników.

    0
  • #7 23 Lut 2017 17:50
    mechmajster
    Poziom 10  

    Sprawa myślę rozwiązana, powodem była słaba masa na karoserie. Wszystkie pomiary wewnątrz auta dokonywałem względem karoserii, stąd było słabe napięcie...

    0
  Szukaj w 5mln produktów