Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GTX 750 Ti - poziome zakłócenia w obrazie, karta graf.? (+VIDEO)

longas 22 Feb 2017 23:10 1110 9
  • #1
    longas
    Level 9  
    Cześć,

    mam problem mniej wiecej od momentu gdy mam nową karte graficzna, czyli od ok. poł roku.

    problem polega na tym że przy ogladaniu video na komputerze, zdjęć, przy dynamicznych ruchach następują zakłócenia w obrazie. na obrazie pojawiają się poziome linie, pasy, przecięcia, przeważnie wtedy gdy na ekranie dzieję się więcej, np. przy oglądaniu video, w którym coś albo ktoś szybciej się rusza, albo gdy przewijam stronę ze zdjeciami, czy to w kierunku góra-dół czy to w kierunku prawa-lewa.

    zakłócen nie ma i jest wszystko ok, gdy obraz jest stabilny, nie dzieje się zbyt dużo na ekranie, np teraz gdy piszę na forum.

    zakłocenia pojawiaja się przy: oglądaniu streamu na przeglądarce, oglądaniu plików video z dysku, oglądaniu TV przez karte telewizyjną, przeglądaniu googlemaps - widok satelitarny i streetview, oglądaniu zdjęc w przeglądarce internetowej, oglądaniu Youtuba.

    wszystko to ukazałem dla lepszego zobrazowania problemu na poniższym wideo:

    https://www.youtube.com/watch?v=_st0Fsfx5vo

    mój zestaw komputerowy to:


    Kingston DDR2 2x 2GB 800MHz CL5 UDIMM
    Kingston DDR2 2x 2GB 800MHz CL5

    Intel DP35DPM (Intel P35)

    Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOX

    MSI GeForce GTX 750 Ti OC V1, 2GB GDDR5 (128 Bit), HDMI, DL-DVI-D, D-Sub



    WD CAVIAR BLUE 160GB WD1600AAJS 8mb cache SATA 6Gb/s - dysk systemowy
    WD Blue 1TB WD10EZEX 64MB cache SATA-600 - magazyn

    Seasonic M12II EVO Series M12II-520 EVO (SS-520GM2 F2) 80Plus Bronze 520W

    19" LG Flatron L1953TR-SF

    PINNACLE PCTV 7010iX


    do tej pory wykluczyłem:

    pamięc ram - testowana, zero błędów, w dodatku wsadzałem w płyte pojedynczo 3 rózne pary pamięci: 2x1GB, 2x2GB i inną parę 2x2GB - bez zmian.

    zasilacz seasonica (nowy) także wykluczyłem, wsadziłem zupełnie inny, podłączyłem także inny kabel zasilający i bez zmian. mam ups jeszcze zasilacz, także go wykluczyłem, bo podłączyłem zestaw pod zwykłą listwe, która z kolei podłączyłem pod gniazdo w innym pokoju, i przez kabel bez uziemienia i tez bez zmian.

    monitor też wykluczyłem. podłączałem go na 2 rózne kable do karty graficznej - dvi-d i d-sub, z czego d-sub w ogóle nie był uzywany, wiec nie mogł być trefny, poza tym podłączałem przez ten kabel monitor do innego komputera i nie było problemu przy ogladaniu tych samych video co na moim komputerze. po ponownym podłaczeniu monitora do mojego kompa, przy ogldaniu tego samego video zakłocenia były znow. monitor ma zainstalowane sterowniki. podłączałem go jeszcze oddzielnie przez przedłuzacz bez uziemienia do gniazda w inym pokoju - nic to nie dawało. dodatkowo, gdy nagrywałem obraz z zakłoceniami przez program przechwytujący obraz z ekranu, na video dalej są zakłócenia. gdyby monitor był trefny, to tych zakłóceń by nie było.

    pomyslałem ze moje karta tv daje jakies zakłocenia. na wyjętej całkowicie karcie, tak samo zakłócenia były.

    została zatem karta graficzna. miałem starą karte 6600gt i na niej nie zaobserwowałem zakłócen podobnych do tych ktore sa gdy mam wsadzoną nową kartę. (starą kartę podłaczalem przez dwa kable). Wychodzi zatem że coś jest nie tak z nową kartą. pytanie tylko czy to jakaś wada fabryczna, czy niewłasciwe skonfigurowanie jej (ustawienie jakiś parametrów) powoduje takie problemy. dodam jeszcze że przez te poł roku miałem z 10 razy komunikaty "sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność"

    po czym albo okienko z video robiło sie zielone albo nie raz wyłączał sie ekran, i trzeba było zrestartowac kompa. pojawiało sie to przy ogladaniu streamów w przeglądarce lub plików video z serwisów typu vod. nie wiem czy jedno z drugim można wiązać.

    oczywiście najnowsze sterowniki do karty graf. są zainstalowane. byly instalowane tez starsze, z dołączonej płyty cd. przy instalacji nowych sterowników czyściłem programami poprzednie zainstalowane sterowniki.wiec zadnego kolidowania nie powinno być.
    próbowałem zmienić częstotliwości odświeżania ekranu ale na kablu dvi-d jest stała i nie mozna jej zmienic, czyli 60 Hz, a na analogu zmieniłem maks 77 Hz i tez bez zmian. włączalem tez synchronizację pionową w ustawieniach nvidii i tez nic.

    ktoś ma pomysł co jest powodem takich zakłóceń?
  • #2
    310artur
    Level 43  
    Spróbuj innego systemu operacyjnego. LiveCD linuksa z pendrive uruchom np.
    http://linuxmint.pl/ wersja np. KDE 64bit
    Sam pendrive utwórz tym
    http://www.linuxliveusb.com/en/download
    Uruchom PC bootując z pendrive. Pooglądaj YT czy polataj po sieci - słowem spróbuj sprowokować problem. Jeśli się pojawi nial pewne że to problem z kartą.

    Inny test - wyłącz w przeglądarce akceleracje sprzętowa i pooglądaj zdjęcia/filny w niej. Też wskazówka pewna jak to jest.
  • #3
    longas
    Level 9  
    wyłączyłem akceleracje we wszystkich przegladarkach jakie mam. w google mapsach niby zakłócenia znikneły, kosztem gorszej jakości wyświetlanych map, ale na youtube dalej zostały zaklocenia (może nieco mniejsze). w plikach video na dysku tez zostały zakłocenia.

    co do pierwszej porady, to miałem na innym dysku opensusa, uruchomiłem zatem go, i przegladałem te same filmiki z youtuba i z dysku które uzywam do porównywania czy są zakłocenia i na opensusie iealnie są wyswietlane (na yt i z dysku).
    czyzby to znaczyło ze na systemie ktory uzywam (win7) cos koliduje ze sobą w oprogramowaniu?

    aha, zdałem sobie dzisiaj sprawe ze link do filmiku z 1go posta nie działał. juz działa (jeśli możesz to sprawdz go)
  • #4
    310artur
    Level 43  
    Wydaje mi się czy te "pasy" są na środku ekranu? Przy wideo mogłoby to być związane z usuwaniem przeplotu.
    Próbowałeś usuwać sterowniki za pomocą DDU?
    http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html
    Bardziej nawet mnie ciekawi jak będzie bez sterowników. Coś by to wyjaśniło też. System po totalnym usunięciu sterownika podstawi jakiś swój ubogi. Czy na nim też jest problem?
  • #5
    longas
    Level 9  
    pasy w róznych miejscach są. najczęscie na srodku wyswietlanego obrazu, albo w okolicach środka, ale to chyba tylko dlatego że w tych miejscach najwięcej sie dzieje. niżej też sie zdarzają zakłócenia. w opcjach nvidii mam zaznaczoną opcje: (usuwanie przeplotu: użyj konwersji telecine)

    tym programem odinstalowywałem już wcześnie sterowniki. instalowałem dwie starsze paczki sterów - bez zmian. natomiast sam system stawia sterowniki standardowe vga, na nich video w przegladarce tez maja zakłocenia, natomiast video z plików na dysku nie da sie ogladac bo obraz się ciągnie i rozmazuje.

    na nowo instalowalem tez directx 11, bez zmian.

    dlaczego wcześniej zaproponowałes sprawdzenie video na linuksie? czy to ze tam problemów nie ma, znaczy ze tam kwestia korzystania z karty graf jest jakos inaczej rozstrzygnieta?
  • #6
    310artur
    Level 43  
    Szczerze to spodziewałem się pasy zobaczyć na Linuksie co dałoby 100% pewności że problem jest sprzętowy.
    Jeśli chcesz się jeszcze pobawić to wróć do opensuse i zainstaluj niewolne sterowniki nvidii.
    Linuks w prawdzie instaluje sterowniki o potencjale większym niż "standardowy sterownik VGA" jednak ten wolny sterownik raczej wszystkich możliwości karty nie wykorzystuje. Chodzi o to żeby właśnie zobaczyć pasy na linuksie i masz pewność że problem sprzętowy. Jeśli tam się ich zobaczyć nie da to trzeba będzie pewne na czysto postawić Windowsa dla pewności.
    To dla mnie nowość - takiego problemu nie widziałem nigdy. Więc szukam na oślep.
  • #7
    longas
    Level 9  
    szczerze mówiąc to ten opensuse to dla mnie taka czarna magia, ze mam problemy z zainstalowaniem programu do odtwarzania muzyki. nie wiem czy poradziłbym sobie ze sterownikami.

    pomysł postawienia czystego wina przeszedł mi przez mysl. moze postawie go na innym dysku, zeby nie robic sobie tu syfu i sprawdze czy na swiezej windzie bedzie ten problem.


    teraz natomiast zmieniłem kompozycje windowsa z klasycznej (taka używam) na aero i nie mam tych zakłocen. jest idealnie. ponoc aero wymusza synchronizację pionową w 2d, a normalnie jest w 3d dlatego dochodzi do rozerwania w obrazie. myslisz że to dlatego że mam zbyt nowoczesną kartę w stosunku do monitora, ktory może mieć maks 60 Hz czestotliwosci odświezania, i że monitor nie wyrabia?
  • #8
    310artur
    Level 43  
    Większość monitorów ma 60Hz więcej to taki pic na wodę.
    Coś jest nie tak w systemie ale co to ciężko dojść.
    Chyba że karta ma problemy w jednym tylko trybie pracy rdzenia. Poobserwuj w HWiNFO np przy jakich częstotliwościach rdzenia/pamięci karty problem występuje. Możesz pobawić się w MSI Afterburn - podkręcić troszkę albo odwrotnie i zobaczyć.
  • #10
    longas
    Level 9  
    postawiłem przez ostatnie dni 3 rózne systemy, na czysto, na innym dysku:
    win 7 32 - problem tearingu występuje
    win vista 32 - to samo
    win 10 32 - jest wszystko ok

    na moim win 7 64 jest problem
    wcześniej sprawdzałem na open suse 42.1 i jest ok

    domyslam się że na win 8.1 też by było ok. wychodzi zatem ze to jakas sprawa systemowa, bo wszelkie zmiany ustawien grafiki (także przez różne programy) nie przynosiły rezultatu. jedynie zmiana z klasycznego wygladu windowsa na aero usuwa problem. albo coś w tych systemach jest za stare żeby obsługiwac kartę, albo coś się gryzie z kartą. sama karta wychodzi na to ze jest dobra, tak samo jak sterowniki , monitor, kabel i reszta sprzętu