Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant 246/5 sterowanie 2 obiegami ogrzewania - Euroster czy Calormatic?

perrymason 23 Feb 2017 23:02 13116 6
Buderus
    perrymason
    Level 2  
    Witam,

Proszę o ocenę poprawności wykonania instalacji sterowania obiegami grzewczymi.
    Mam wątpliwości co do poprawności wykonania, z uwagi na szereg innych błędów wykonawczych firmy, której zleciłem montaż instalacji wod-kan (m.in pomylenie instalacji zimnej i ciepłej wody, wykonanie jednej pętli grzewczej dla łazienki i gabinetu...co niestety wyszło później), a także z uwagi na spore zużycie gazu (600m3 za zeszły miesiąc).

Dom ma powierzchnię 300m2 - parter i piętro. Ocieplenie 25 cm styropianu, rekuperacja.
    W całym domu jest ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki w łazienkach i w garażu (w niskotemperaturowym obiegu podłogówki).

Dom ogrzewany jest kotłem Vaillant 246/5. Do tego do ogrzewania wody użytkowej w sezonie wiosna - jesień służy pompa ciepła Stiebel Eltron WWK 300 sol.

Kocioł podaje ciepłą wodę do sprzęgła, z którego jest rozprowadzona do dwóch obiegów grzewczych. Każdy z mieszaczem i pompą.
    I obieg - parter obejmuje 10 pętli grzewczych (w tym dwa grzejniki łazienkowe) + dwa grzejniki garażowe
    II obieg - piętro obejmuje 12 pętli grzewczych ((w tym jeden grzejnik łazienkowy)

W każdym pokoju są termostaty sterujące elektrozaworami.

Pracą pomp i mieszaczy kieruje uniwersalny sterownik Euroster Uni2.
    Nie jest on podłączony do kotła, a temperaturę zasilania bierze z czujnika temperatury w sprzęgle.
    Kocioł również podłączony jest do tego czujnika oraz czujnika temperatury w zasobniku pompy ciepła.

Kocioł pracuje cały czas i możliwość regulacji ogranicza się do ustawienia temperatury zadanej.

W sterowniku Euroster można ustawić krzywą grzewczą dla obu obiegów, ale nie ma możliwości modulowania palnika itp.
    Instrukcja przewiduje możliwość sterowania włączaniem cwu (ustawienia priorytetu itp), ale faktycznie (może wskutek braku odpowiednich połączeń?) nie ma takiej możliwości. Można tylko sterować pompą cyrkulacji.

Stąd pytanie:

Czy takie sterowanie obiegami grzewczymi jest prawidłowe/zgodne ze sztuką?
    Jeśli tak, to czy warto podłączyć sterownik euroster do kotła i gdzie go wpiąć w Vaillant?
    Schemat sterownika pozwala na sterowanie pompą ładującą cwu - gdzie jest podłączenie w kotle?

Czy może warto jednak zamienić Euroster na dedykowany sterownik Calormatic 470?
    Jeśli tak, proszę o wskazówki, jaki osprzęt będzie potrzebny. Na pewno moduł mieszacza VR 61/4, z tego co wyczytałem (tylko 1 czy 2?).

Z góry dziękuję za odpowiedzi, które na pewno okażą się pomocne przed spotkaniem z kolejnym instalatorem (a może sprawa nie jest bardzo skomplikowana i dzięki wskazówkom na forum dam radę sam to zrobić...?) Vaillant 246/5 sterowanie 2 obiegami ogrzewania - Euroster czy Calormatic? Vaillant 246/5 sterowanie 2 obiegami ogrzewania - Euroster czy Calormatic? Vaillant 246/5 sterowanie 2 obiegami ogrzewania - Euroster czy Calormatic? Vaillant 246/5 sterowanie 2 obiegami ogrzewania - Euroster czy Calormatic? Vaillant 246/5 sterowanie 2 obiegami ogrzewania - Euroster czy Calormatic?
  • Buderus
    tomek3108
    Level 14  
    Euroster nie współpracuje z automatyką Vaillanta dlatego nie będzie modulował palnika więc sterowanie jest OK.
    Euroster wpinamy do kotła w miejscce termostatu 0/1, nie pamiętam niestety jakiego koloru wtyczka ale powinno to być opisane na płytce.
    Euroster może nie starować pompą ładującą np dlatego że zasobnik ładuje pompa kotłowa. Za sprzęgłem nie widzę owej pompy.
    Czy warto wrzucić dedykowany sterownik? Moim zdaniem w przypadku fajniejszej instalacji takiej jak ta nie warto babrać się eurosterami.
    Jeżeli dobrze pamiętam to można kupić jeden moduł mieszaczowo solarny VR71 chyba albo 70 i do niego wejdą dwa obiegi grzewcze z mieszaczami.

Co do podłączeń w kotle to przydało by się zdjęcie płytki albo schemat przynajmniej dla mnie bo z pamięci nie pomogę. Jeżeli masz minimalne pojęcie o kabelkach i komplet palców to sam sobie powinieneś poradzić :P
  • Buderus
    perrymason
    Level 2  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Skłaniam się ku zastąpieniu Eurostera dedykowanym CM470 + VR70, zastanawiam się tylko czy poza komfortem sterowania kotłem przez dedykowany fabryczny sterownik zyskam coś więcej...?

W tej chwili Euroster steruje mieszaczami w oparciu o krzywą grzewczą i wskazania czujnika temperatury zewnętrznej. Nie jest podłączony bezpośrednio do kotła (co chyba jest błędem), a kocioł włącza/wyłącza się po osiągnięciu temperatury zadanej (wg wskazań czujnika temperatury wpiętego do sprzęgła).

Euroster ma wyjście na sterowanie pracą pompy ładującej, ale jest ono wolne. Kocioł grzeje w oparciu o wskazania z czujnika w zasobniku, a wolałbym żeby sterowanie szło przez Euroster, skoro jest taka możliwość. Nie nie jestem tylko pewien gdzie podłączyć Euroster w kotle - tak jeśli chodzi o sterowanie włączeniem/wyłączaniem kotła jak i pracą pompy ładującej (w załączeniu schematy - będę wdzięczny za łopatologiczne wytłumaczenie gdzie w kotle podłączyć kable z Eurostera).

Jeśli zamienię sterowniki to wiem, że zyskam modulację palnika, ale co poza tym i co wtedy będzie sterowało włączeniem/wyłączeniem kotła?
    tomek3108
    Level 14  
    W Twoim przypadku nie zrobimy tak żeby Euroster starował pompą ładującą zasobnik ponieważ zasobnik jest ładowany pompą kotłową.

Skoro mieszacze są starowane w oparciu o krzywą grzewczą a kocioł grzeje do stałej temperatury to jest to trochę bez sensu ponieważ w momencie gdy mieszacze się przymkną i odbiór ciepła jest niewielki to kocioł będzie się szybko nagrzewał przez co będzie taktował. Jeżeli miałbym robić taki układ u siebie to wziąłbym dedykowany sterownik z modułem na 2 obiegi, nie wkładał mieszaczy tylko ustawił niską krzywą grzewczą na sterowniku i koniec. Ewentualnie przylgowe termostaty zabezpieczające przed przegrzeaniem "w razie czego".

Nie znam tego sterownika i nie wiem czy on będzie współpracował z kotłem jak zwykły termostat on/off ale jeśli miałbym próbować podłączać to celowałbym w "termostat pokojowy 24v dc" ale to tylko strzał z mojej strony, nie mam doświadczenia w tym temacie.

Jeżeli zamontujesz dedykowany sterownik to masz możliwość sterowaniem innym urządzeniem Vaillanta jeśli kiedyś takie nabędziesz (rekuperator, pompa ciepła itd), zyskujesz fajny tryb korygowania krzywej grzewczej, łatwy dostęp do diagnostyki, tryby urlopów i innym bajerów i pewnie coś jeszcze ale nie pamiętam bo z Vaillantem na co dzień mam mało wspólnego ;)
    Euroster Serwis
    Level 16  
    Jak najbardziej można sterować CWU przy pomocy Eurostera UNI2 jak i tego modelu pieca. W UNI2 wyjście beznapięciowe (COM-NO) a na sterowniku kotła demontuje się zworkę na zaciskach - termostat pokojowy 24v dc - i w to miejsce podłącza przewód wychodzący ze sterownika UNI2. W takim wypadku kocioł będzie załączany wyłącznie gdy będzie zapotrzebowanie na ciepło, nie ma taktowania a przynajmniej jest mocno ograniczone. W wypadku kotła gazowego polecam jeszcze zastosować rezystor 1,7k który był w zestawie z UNI2 i podłączyć go zamiast czujnika temperatury zasilania w UNI2. Wyjście pompy ładującej CWU jak i czujnika CWU jest opisane w schemacie UNI2. Kocioł steruje zaworem który przełącza między zasobnikiem a sprzęgłem więc należało by wyłączyć całkowicie w piecu sterowanie CWU, zastosować pompę CWU za sprzęgłem i sterowanie będzie prawidłowe. W Eurosterze UNI2 jest możliwość ustawienia harmonogramów, priorytetu jak również sezonu Lato-Zima więc nie ma problemu z ustawieniami ładowania zasobnika według własnych potrzeb. Do podłogowego ogrzewania polecał bym jeszcze zastosować regulator który będzie uwzględniał bezwładność instalacji. Bardzo dobrze sobie z tym radzi regulator Euroster 2026 oraz bardziej zaawansowany Euroster Q7. Bardziej szczegółowe informacje można uzyskać kontaktując się z nami pod nr telefonu 65 5712012. Zapraszam.
    ls_77
    Level 36  
    Kolego perrymason w twoim przypadku zamiast zastosowania regulatora Euroster Uni2 trzeba było od razu zastosować automatykę Vaillanta - ona dawałaby większy wpływ na pracę kotła, tylko teraz nie wiem czy jest sens wywalać ~2000zł, bo musiałbyś kupić regulator pogodowy, obecnie jest to MultiMatic 700 i do niego moduł VR70 (tańszy bo tylko do 2 obiegów grzewczych ze zmieszaniem) lub VR71 (droższy bo może obsłużyć 3 obiegi grzewcze). Nie możesz zastosować CalorMatic 470 bo on nie działa z VR70 i VR71. On działa tylko z VR61, a z kolei ten obsługuje tylko 1 obieg bezpośredni i 1 ze zmieszaniem.

Możesz ewentualnie próbować "zgrać" tego twojego Eurostera z kotłem. Zobacz jakie krzywe grzewcze są ustawione dla obu obiegów i wtedy będziesz wiedział jaką max. temperaturę (przy -20°C na zewnątrz) będziesz potrzebował i taką ustawiasz na kotle (powiedzmy max coś w przedziale 40-45°C). Wyjście z Eurostera opisane jako "Wyjście beznapięciowe Kocioł" możesz podłączyć do kotła pod złącze "Termostat pokojowy - 24VDC - listwa X100 - kostka biała" w miejsce fabrycznej zworki. Tylko musisz sprawdzić na Eurosterze które zaciski wykorzystać ponieważ tam jest styk przełączny: rozwarcie zacisków w kotle powoduje wyłączenie palnika. W przypadku regulatora Vaillant MM700 i modułu VR70 (VR71) kocioł pracuje z najmniejszą temperaturą wymaganą w danej chwili dla układu - najoszczędniej.

Na zdjęciu masz jeszcze pokazane listwy sterujące siłownikami na rozdzielaczach. Czy na drugim rozdzielaczu też są siłowniki i taka listwa? Można jeszcze zrobić tak, że jeśli listwa ma wyjście do sterowania pompą/kotłem (wyłącza jak nie ma zapotrzebowania na ciepło dla tej listwy) to podpiąć to wyjście do miejsc w Eurosterze "Regulator pokojowy obiegu c.o.1" i analogicznie do obiegu 2 (tylko że to musi być beznapięciowy styk zwierny NO - jak w opisie z instrukcji Eurostera.
    Wtedy gdy nie mamy zapotrzebowania na ciepło z którejś listwy to wyłącza się pompa tego obiegu. Gdy nie mamy zapotrzebowania na ciepło z obu listew wtedy wyłączają się obie pompy i Euroster powinien wyłączyć palnik kotła.

Podgrzewanie zasobnika CWU też można realizować przez Euroster bez rozbudowy układu hydraulicznego o kolejną pompę ładującą. Można wykorzystać wyjście z Eurostera "Pompa ładująca c.w.u." - jest to złącze napięciowe ~230V - do niego trzeba podłączyć przekaźnik ~230V i z tego przekaźnika styk zwierny podłączyć do kotła pod białą wtyczkę "Zestyk zasobnika C1-C2" (jest to wtyczka obok wtyczki do której podpinamy oryginalny czujnik temp. zasobnika). Należy pamiętać tylko o tym, że musimy wypiąć ten oryginalny czujnik Vaillanta. Przy zwarciu styków C1-C2 wymuszamy pracę kotła na ładowanie zasobnika do momentu rozwarcia styków, a to nam obsłuży Euroster poprzez przekaźnik.

Jednak jeśli ja bym dla siebie robił taką instalację to na 100% wybrał bym regulator Vaillanta MM700 + VR70 lub VR71 - wybór należy do Ciebie :D

Co do błędów instalacyjnych to znalazłem jeszcze niepoprawne spięcie powrotów z podłogówek, ale może się mylę bo po tych zdjęciach na 100% nie mogę być pewny. Powinno być tak że powrót z każdej podłogówki najpierw rozdziela się do podmieszania zaworu 3-drogowego każdego z obiegów osobno i dopiero potem spotykają się razem i wchodzą do sprzęgła.
    Euroster Serwis
    Level 16  
    Powyższe rozwiązanie jest zdecydowanie najlepsze. Nie zauważyłem złącza C1-C2 z jego wykorzystaniem faktycznie wszystko będzie działać bez żadnych przeróbek instalacji. Listwa podłogowa to najprawdopodobniej listwa KL06-M firmy Salus i moduł do niej PL07 z wyjściem NO można tanio dokupić. Wyjście piecowe 1-2 z tego modułu wystarczy podłączyć zamiast regulatora do UNI2 w zaciski przeznaczone dla regulatora pokojowego, kocioł gazowy trzeba połączyć z zaciskami (kocioł) COM i NO na UNI2.
    Proszę jednak pamiętać o zamianie czujnika zasilania w UNI2 na rezystor.