Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Krups xp 7200 - Niska temperatura parzenia kawy, odkamienianie.

24 Lut 2017 09:13 1395 12
  • Poziom 22  
    Witam. Jak w temacie Express krups xp 7200 - woda wylatująca z expresu ma niską temperature a mianowicie 72 stopnie c. W opcjach expresu temperatura parzenia ustawiona na 3 Max). Czy jest możliwość odkamienienia expresu jak urządzenie o tym nie informuje. W instrukcji jest opis tylko jak przeprowadzić tą czynność przy palącej diodzie Czyszczenia. Pozdrawiam
  • Poziom 27  
    Kolego, przecież możesz wlać odkamieniacz zamiast wody i zaparzyć kawę ( oczywiście bez kawy)
  • Poziom 22  
    W programie odkamieniania odkamieniacz jest przytrzymywany w kotle pare minut i wypompowywany przez rożne dysze. Robiąc kawe to tylko przepłukam układ i nic wiecej.
  • Pomocny post

    Specjalista AGD
    I takie przeplukanie jest wystarczające.
    Ekspres przy odkamienianiu puszcza wodę tylko dysza. Żadnymi innymi wylotami.

    Temperatura kawy po zrobieniu w kubku powinna wynosić około 60 stopni.
    Przy samych wylewkach 70-80 stopni.
  • Poziom 22  
    nioop napisał:
    I takie przeplukanie jest wystarczające.
    Ekspres przy odkamienianiu puszcza wodę tylko dysza. Żadnymi innymi wylotami.

    Temperatura kawy po zrobieniu w kubku powinna wynosić około 60 stopni.
    Przy samych wylewkach 70-80 stopni.

    Odkamienianie zrobiłem temp przy podgrzanym kubku do 40 stopni daje 78 . Nie wiem na ile to realny pomiar mierzyłam termometrem na podczerwien. Możesz podać opis jak wejść w menu serwisowe bo chciałem zwiększyć czas pracy mlynka ponieważ kawa jest słaba a brykiet ma jakieś 1.2 cm. Co jeszcze może wpływać na intensywnosc kawy ? Młynek ustawiony na najdrobniejsze .

  • Specjalista AGD
    Brykiet o wymiarze 1,2 cm jest poprawny.
    W tłoku znajduje sie pod sitkiem uszczelka creme - To zapewne jej uszkodzenie powoduje zbyt słabą intensywność kawy..
  • Poziom 22  
    Domyślam się, że uszczelka nie dokupienia bez tłoka?? Wyczytałem, że uszczelka o której piszesz odpowiada za temperature kawy oraz jak sama nazwa mówi piankę. Chyba, że się myle. Pianka w kawie jest, ale kawa ma kolor ciemny brąz zamiast czarnego.

  • Specjalista AGD
    Producent oferuje obecnie tylko z całym tlokiem.
    Zmiana tej uszczelki na pewno poprawi sytuację o ile nie jesteśmy wymagającymi kawoszami.

    Drugi problem może leżeć w samej kawie która jest stosowana..
    Uprzedzajac odpowiedź ze od 10lat kupuję się ta sama kawę (bo na to stwierdzenie nie usłyszałem jeszcze innej odpowiedzi) informuje ze każdą partia danej kawy jest zupełnie inną domieszka kawy palnej w różnym stopniu.
    Oczywiście o ile kupujemy kawę w sklepie pakowana.

    Tak dodając na przyszłość.. Proszę kiedyś spróbować kupić 0.5 kg kawy prosto z palarni. Nawet z uszkodzoną uszczelka creme wyjdzie wyborna.
  • Poziom 22  
    Rozebrałem tłok prasujący i uszczelka wygląda na sprawną choć po mojemu ma za duży otwór. Czy jest możliwość sprawdzenia tej uszczelki?? Dodam jeszcze iż kawa wychodzi bardzo blada oraz z dużą ilością piany. Pozdrawiam
  • Poziom 22  
    Tłok prasujący wymieniłem na nowy, w ustawieniach dałem +10 na młynku, ale kawa jest jeszcze za słaba. Jakieś pomysły??

  • Specjalista AGD
    Pozostaje już tylko kwestia samej kawy.
    jeżeli krążki są prawidłowe a sam tłok jest nowy nic innego nie zostaje..
  • Poziom 22  
    Co masz na mysli krążki prawidłowe?? Może tłok za słabo wysciska kawę?? Krążki jak spadną do pojemnika rozpadają się i są wilgotne. Czy tak powinno być??

  • Specjalista AGD
    noidemm napisał:
    Może tłok za słabo wysciska kawę??


    jak to? Kawę się zaparza, nie wyciska..
    Proponuję spróbować na innej kawie..